Макроекономічний аналіз на 30 листопада 2021 року

Україна отримала понад 1 млрд. доларів зовнішнього фінансування. Міжнародний валютний фонд завершив перший перегляд програми stand-by, за підсумками якого країна отримала другий транш у розмірі 0,7 млрд доларів. Разом з цим здійснено приватне запозичення у обсязі 0,25 млрд євро та готується кредит Світового банку в обсязі 0,3 млрд євро. Запозичені кошти допомогли відновити валютну ліквідність уряду та стануть запорукою фінансування Державного бюджету в кінці 2021 року.

Роздрібна торгівля зберігає потужні обсяги продажів. У жовтні роздрібний товарообіг збільшився на 5,7% р/р у реальному вираженні. На тлі посилення бази порівняння та інфляційного фону цей показник є дуже міцним. За підсумками 10 місяців 2021 року роздрібні продажі в Україні зросли на 11,5%. Зокрема, у Львівській області зафіксовано зростання торгівельного обороту за цей період одразу на 18,7%.

Промисловість зросла у жовтні завдяки енергетиці. У жовтні обсяги промислового виробництва зросли на 1,4% р/р. Аналіз даних свідчить, що зростання було зумовлено енергетичним сектором, який збільшив виробництво на 7,6% р/р завдяки холодній погоді. За винятком цього чиннику в українській промисловості зберігається стагнація. Дається взнаки негативний вплив високих цін на природний газ на хімічну промисловість, яка поглибила спад у жовтні до 13,6% р/р. За підсумками 10 місяців 2021 року українська промисловість наростила виробництво на ті самі 1,4%.

Зростання реальних зарплат сповільнилося до 4%. У жовтні середня заробітна плата в Україні становила 14045 грн, що на 15,4% вище за показник жовтня 2020 року. З урахуванням інфляції зростання реальної середньої зарплати сповільнилося до 4% р/р.

Інфляція почала сповільнюватися. За даними Державної служби статистики, зростання індексу споживчих цін (ІСЦ) у жовтні мінімально сповільнилося з 11% до 10,9% р/р. Зокрема, помітне сповільнення річної інфляції зафіксовано за такими статистично значущими позиціями, як яйця (з 61% до 32% р/р), соняшникова олія (з 72% до 57% р/р) та природний газ (з 69% до 47% р/р). Більшість економістів очікує подальше сповільнення споживчої інфляції.