Макроекономічний аналіз станом на 13 березня 2017 року

Інфляція в лютому сповільнилася до 1,0% м / м після 1,1% м / м в січні, але в річному вимірі зростання ІСЦ в лютому склало 14,2% г / г у порівнянні з 12,6% г / г місяцем раніше за рахунок ефекту зниження бази порівняння в лютому 2016 року. Як і в попередньому місяці, основний драйвер зростання інфляції в лютому - підвищення цін на продукти харчування, алкогольні напої та тютюнові вироби, які забезпечили 80% зростання загального індексу (позитивний внесок +0,8 п.п.). Підвищення цін на транспорт (вклад +0,2 п.п.) було компенсовано сезонним зниженням цін на одяг і взуття (внесок -0,2 п.п.), а позитивний внесок інших складових склав +0,2 п.п. У поточному місяці ми очікуємо прискорення інфляції до рівня близько 1,5% м / м і 14,7% г / г, після чого ми прогнозуємо зниження інфляції в річному вимірі до рівня 11-13% г / г і її збереження на цьому рівні до початку 4 кв. 2017 року. На тлі збереження сприятливої кон'юнктури на зовнішніх ринках, зміцнення валютного курсу гривні і зростання міжнародних резервів, ми очікуємо що НБУ може знизити ставки за власними операціями на 50 б.п. на засіданні з питань монетарної політики через місяць (13.04.2017).

Обсяг офіційних міжнародних резервів НБУ в лютому виріс на 0,1% або на $ 15 млн. до $ 15,46 млрд., а з корекцією на переоцінку обсяг резервів знизився в лютому на $ 48 млн. до $ 15,40 млрд. У лютому НБУ провів 6 аукціонів і 6 інтервенцій, за результатами яких Регулятор нетто-купив в резерви $ 81 млн., але цього було недостатньо для компенсації $ 129 млн. виплат за борговими зобов'язаннями в іноземній валюті ($ 66,5 млн. МВФ, $ 43,4 млн. валютні ОВДП, $ 19 млн. інші виплати). З початку року обсяг резервів знизився на 0,5% або на $ 80 млн., а з урахуванням корекції на переоцінку зниження резервів склало 1,7% або $ 260 млн. Близько 80% всього обсягу позитивної переоцінки резервів з початку року припадає на зростання вартості золота (+ 6,2% з початку року до тисяча двісті двадцять одна $ / oz). Так як Уряд і МВФ вже погодили нову версію Меморандуму, в кінці місяця ми очікуємо отримання $ 1,0 млрд. від МВФ, який компенсує $ 0,9 млрд. виплат з резервів (в т.ч. $ 0,5 млрд. - відсотки по реструктуризованим єврооблігаціям). Навіть якщо після отримання траншу МВФ Європейська Комісія не встигне в березні перерахувати планові € 0,6 млрд. макрофінансової допомоги, ми очікуємо отримання коштів в квітні при низькому обсязі виплат з резервів (до $ 50 млн. за нашими розрахунками). Таким чином, в березні-квітні ми очікуємо зростання резервів до рівня близько $ 16,4 млрд. - максимум за останні 30 місяців.

Обсяг чистих міжнародних резервів НБУ в лютому виріс на 0,9% або на $ 35 млн. до $ 4,072 млрд. Згідно з поточним меморандумом з МВФ НБУ станом на кінець березня повинен витримати мінімальний рівень чистих резервів в обсязі $ 3,624 млрд., тобто обсяг чистих резервів уже перевищує мінімальний рівень на 12%. Мінімальний обсяг чистих резервів станом на кінець червня згідно з чинним Меморандумом становить $ 4,834 млрд., тобто НБУ необхідно продовжувати купувати валюту для поповнення резервів і в 2 кв. 2017 року.

На тлі зняття деяких адміністративних обмежень обсяг ринку готівки валютообмінних операцій банків з населенням в лютому виріс на 34% в порівнянні з січнем до $ 460 млн. Середньомісячний обсяг ринку за перші 2 місяці 2017 року склав $ 400 млн., що на 20% перевищує середньомісячний обсяг в попередньому році і майже в 2 рази перевищує середньомісячний обсяг за перші 2 місяці 2015 року. Обсяг купівлі валюти банками у населення в лютому виріс на 38% до $ 273 млн. (5-місячний максимум), а обсяг продажу валюти банками населенню збільшився на 29% до $ 187 млн. (максимум з грудня 2014 року). Обсяги ростуть на тлі пом'якшення Нацбанком обмежень: зокрема, з 09.02.2017 НБУ збільшив обсяг максимальної покупки валюти банком в власну позицію на міжбанківському ринку в 1 день з 0,1% від РК до 0,5% РК, а з початку року Мінфін скасував податок на купівлю валюти населенням в обсязі 2% від обсягу операції. Для населення в силі зберігаються об'ємні обмеження: максимальна покупка валюти в 1 день на суму 12 тис. грн. в екв., максимальне усунення валюти в 1 день - 250 тис. грн. в день в екв. (обмеження діють уже понад 3 роки).

Обсяг гривневих коштів фізичних осіб в банках у лютому збільшився на 1,3% або на 2,6 млрд. грн. до 197,8 млрд. грн. З початку року обсяг гривневих коштів фізичних осіб в банках зберігся практично без змін на рівні максимуму з кінця 2014 року. Обсяг коштів фізичних осіб в іноземній валюті знизився в лютому на 1,2% або на $ 97 млн. до $ 8,3 млрд. (-2,4% з початку року). Обсяг гривневих коштів юридичних осіб в лютому знизився на 1,2% або на 2,8 млрд. грн. до 218 млрд. грн. (-4,3% з початку року), що пов'язано з виплатою квартальних податків. Обсяг коштів юридичних осіб в іноземній валюті в лютому зберігся практично без змін на рівні $ 4,7 млрд.

Обсяг гривневих кредитів юридичним особам в лютому зберігся практично без змін (+ 0,1% м / м до 426 млрд. грн.), а з початку року зниження склало 1,3%. При цьому, обсяг гривневих кредитів фізичним особам в лютому збільшився на 0,8% або на 634 млн. до 76,4 млрд. грн. (+ 2,5% з початку року). Обсяг валютних кредитів юридичним особам знизився на 2% до $ 14,4 млрд. (-4,5% з початку року), а населенню - знизився на 2,5% до $ 3,0 млрд.