Майже 700 млн гривень - чистий фінансовий результат Креді Агріколь Банку за 1-е півріччя 2021 р.

Дохідність Креді Агріколь Банку повернулася на докризовий рівень. Протягом першого півріччя 2021 року банк майже подвоїв свій чистий прибуток порівняно з аналогічним періодом 2020 року, і його чистий результат сягнув близько 700 млн грн, що підтверджує надійність і стійкість бізнес-моделі банку.

«Щойно криза дозволила економіці вільно дихати, країна негайно почала відновлюватися, і Креді Агріколь як завжди був поруч, щоб підтримувати своїх клієнтів і суспільство. Банк продовжує позитивну динаміку своєї комерційної діяльності і досягає нових рекордів у видачі автокредитів (315 млн грн у квітні) та готівкових кредитів (понад 700 млн грн за 6 місяців). Це результат відмінної роботи наших колег, а також переваги інвестиційного плану, виконання якого, попри пандемічну кризу, банк не лише не сповільнив, але навіть і прискорив: Креді Агріколь зміг передбачити тренди, що виникали ще до пандемії (цифрові канали, віддалена робота, трансформація бізнес-моделей) і криза для нас стала лише поштовхом для прискорення», - коментує Джорджіо Сопранзі, фінансовий директор Креді Агріколь Банку.

Якщо перший квартал 2021 року був позначений характерними для 2020 року викликами та макроекономічною нестабільністю, спричиненими пандемією COVID-19, то у другому кварталі 2021 року такі тенденції уповільнилися. Як українська, так і світова економіки відновлюються після кризи, проте темпи росту є нижчими, ніж очікувалося, а макроекономічні ризики залишаються високими. Разом із тим, Креді Агріколь суттєво наростив свій портфель клієнтських кредитів порівняно з червнем 2020 року (+27% у середньому за гривневими кредитами) як у сегменті юридичних осіб (+32%), так і фізичних осіб (+15%). Таке зростання свідчить про підтримку, яку банк надавав своїм клієнтам і суспільству, адже він увійшов до ТОП-10 банків за обсягом кредитів для бізнесу, виданих у рамках державної програми доступних кредитів (програма 5-7-9).

Креді Агріколь Банк стоїть пліч-о-пліч зі своїми клієнтами та українською економікою завдяки своїй потужній позиції капіталу та ліквідності: достатність капіталу залишається на надзвичайно високому рівні (Н2 становить 19,0%, що вдвічі перевищує мінімальні регулятивні вимоги), ліквідність є значною (LCR - 214% при мінімальному рівні 100%), а коефіцієнт чистого стабільного фінансування (NSFR) складає 160%, що вдвічі вище за мінімально необхідний рівень.

Креді Агріколь Банк має потужну та стабільну базу депозитів завдяки тому, що його клієнти, від приватних осіб до великих корпорацій, вважають банк своїм надійним міжнародним партнером, і передусім у кризові часи.

Чистий результат Креді Агріколь Банку за 1 півріччя 2021 року склав 694 млн грн (+75% рік до року), а рентабельність капіталу - 23%. Доходи зросли до 1,8 млрд грн, що значно більше, ніж у 1 півріччі 2020 року (+9%), завдяки росту чистого процентного та комісійного доходу. Натомість зниження іншого ЧБД на -57 млн грн або -30% було, головним чином, обумовлене високою волатильністю ринку та нетиповим результатом у березні 2020 року.

Чистий процентний дохід, попри звуження маржі, перевищує показник 1 половини 2020 року на +14% завдяки збільшенню гривневих кредитів, як корпоративних, так і роздрібних, при тому, що вартість ресурсів була поступово доведена до ринкового рівня.

Що стосується комісійного доходу, то щойно карантинні обмеження було скасовано, клієнти відновили ділову активність, і попит на продукти та послуги банку сягнув докризового рівня. За 1 півріччя 2021 року комісійний дохід зріс на +12% у річному обчисленні або на +42 млн грн.

Незважаючи на додаткові витрати, пов‘язані з епідемією COVID (щоб дозволити клієнтам і працівникам працювати та розвивати бізнес за максимально безпечних умов), та значні інвестиції в рамках Середньострокового Плану 2019-2022, Операційні витрати підвищилися лише на +3% (або +29 млн грн) проти 1 півріччя 2020 року.

Креді Агріколь Банк підтримує дуже зважений управлінський підхід до формування резервів, його профіль ризику залишається відмінним (рівень NPL 200%).