Мікрофінансові організації (МФО) України

Що таке мікрофінансові організації?

Мікрофінансові організації (МФО) – це небанківські установи, що здійснюють фінансову діяльність у сфері мікрокредитування населення на комерційних засадах.

Переважно МФО надають фізичним особам невеликі кредити на суму до 15-20 тисяч гривень на строк до 30 днів із погашенням у кінці строку. Так би мовити, «кредити до зарплати». Деякі мікрофінансові організації також пропонують позики на кілька місяців (в окремих випадках максимальний термін погашення може сягати до 30 місяців) на суму до 50 000 грн. Зазначимо також про те, що погашаються такі «довгі» позики здебільшого за ануїтетною схемою, рідше – за класичною. Класична схема передбачає погашення основної суми кредиту рівними частинами, разом із нарахованими відсотками. У міру погашення кредиту сума відсотків, нарахованих на залишок суми, зменшується, тобто поступово зменшується і загальна сума регулярної виплати. За ануїтетної схеми кредит погашається рівними платежами від першої до останньої виплати, змінюються лише частки основної суми та відсотків у кожному платежі.

Регулятором усіх мікрофінансових організацій із 1 липня 2020 року є Національний банк України.

На офіційному сайті НБУ є зведений реєстр усіх фінансових установ України, до яких належать і МФО: https://kis.bank.gov.ua. Завдяки комплексній інформаційній системі Національного банку можна дуже просто та швидко перевірити інформацію щодо ломбардів, кредитних спілок, страхових компаній, а також фінансових компаній. Ба більше, система надає можливість перевірити наявність і дійсність ліцензій на:

• фінансовий лізинг;
  • торгівлю валютними цінностями;
  • факторинг;
  • надання коштів у позику, зокрема і на умовах фінансового кредиту;
  • надання гарантій;
  • переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків;
  • залучення фінансових активів із зобов’язанням щодо наступного їх повернення;
  • діяльність у сфері страхування.

Скільки МФО в Україні?

Наразі офіційна статистика не виокремлює серед небанківських фінансових установ такі, які можна зарахувати до мікрофінансових організацій, тобто ті, які займаються саме мікрокредитуванням фізичних осіб (наприклад, фінансова компанія може надавати послуги переказу коштів без відкриття рахунку або здійснювати обмін валют, але не видавати кредити).

Керуючись статистикою на офіційному сайті НБУ станом на 31 травня 2021 р., в Україні налічується 1963 небанківські учасники фінансового ринку. Серед них: 172 ризикові та 19 лайфових страховиків, 289 ломбардів, 309 кредитних спілок, 141 лізингова компанія, 972 фінансові компанії, 61 страховий брокер. (Дані: https://bank.gov.ua/ua/news/all/u-travni-prodovjilasya-tendentsiya-do-zmenshennya-kilkosti-uchasnikiv-nebankivskogo-finrinku--rezultati-litsenzuvannya-ta-reyestratsiyi)

На сайті НБУ можна знайти велику кількість мікрофінансових компаній і цей список постійно оновлюється. Ще зазначимо, що мікрофінансові компанії можуть бути щойно зареєстровані, а також і ті, які існують роками.

Перш ніж скористатися послугами МФО, обов’язково перевірте, чи має вона чинну ліцензію на здійснення відповідної діяльності. Нагадаємо, зробити це можна на офіційному сайті НБУ: https://kis.bank.gov.ua