МСФЗ 16 "Оренда" – зовсім близьке майбутнє

13.03.2018 в НАБУ відбулося чергове засідання Клубу головних бухгалтерів.

У рамках функціонування дискусійного майданчика, що визначено форматом Клубу, був проведений 4-х годинний семінар, приурочений впровадженню нового стандарту МСФЗ 16 "Оренда".

У ролі спікерів виступили експерти аудиторської компанії ПрАТ "Делойт енд Туш ЮСК": Олексій Заноза, Сніжана Братасюк та Олена Закусило.

Упровадження цього стандарту заплановано на 2019 рік, але вже зараз фахівці банків переймаються його нюансами, позаяк ті є складними для розуміння та застосування.

Оскільки нині банками активно застосовується позабалансове фінансування, а право використання орендованого активу саме по собі є активом, то для банків такі питання, як визначення і класифікації  МСФЗ 16, зміни в обліку орендаря, зміни в обліку орендодавця та вплив на фінансову звітність, безумовно мають практичний інтерес.

Упродовж зустрічі учасники заходу з’ясовували базові принципи і підходи:

• щодо взаємозв'язку між переданням права використовувати об’єкт оренди та орендним платежем,
  • між Угодою, за якою орендарю надається право використовувати об’єкт оренди протягом терміну та орендним платежем,
  • щодо основних визначень та компонентів оренди,
  • щодо ухвалення рішення «яким чином та з якою метою» використовувати актив упродовж усього періоду оренди для застосування нового стандарту.

Крім того спікерами були розглянуті практичні аспекти переходу на МСФЗ 16  та потенційні проблемні питання, в тому числі податкові наслідки, що безумовно підвищило цінність отриманої інформації.

За відгуками учасників зустрічі, захід був дуже пізнавальним, цікавим та вчасним.

НАБУ дякує компанії  ПрАТ "Делойт енд Туш ЮСК" за ініціативу провести семінар, за доступну та змістовну презентацію, докладні та вичерпні відповіді.