НАБУ домоглася незастосування штрафів за несвоєчасне подання звітності по таксономії UA МСФЗ XBRL

НАБУ наполегливо опрацьовує усі профільні проблемні питання, що виникають у банківських установ у різних сферах, зокрема, в питанні подання фінансової звітності в форматі iXBRL.

НАБУ вже повідомляла раніше про всебічні кроки, які здійснювала для комунікації з керівництвом Національного банку України та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі – НКЦПФР) з метою розгляду питання забезпечення впровадження в Україні процесу складання фінансової звітності у форматі iXBRL.

Так одне з питань, які ініціювала НАБУ перед регуляторами - щодо незастосування заходів впливу до банків за несвоєчасне подання у 2021 фінансової звітності за 2020 рік та проміжної фінансової звітності 2021 року в форматі UA XBRL МСФЗ до Центру збору фінансової звітності «Система фінансової звітності» - вже вирішено.

Про це повідомлено на сайті НКЦПФР за посиланням: https://www.nssmc.gov.ua/informatsiia-shchodo-podannia-richnoi-finansovoi-zvitnosti-za-2020-rik-skladenoi-na-osnovi-taksonomii-ua-msfz-xbrl/?fbclid=IwAR1M8T6CSvR9P66_gnKDfY2xa_JXJ4jGVJvJezhuyZmmctPEDOSGyjqs84k

Разом з цим, НАБУ продовжує працювати щодо питань конкретизації термінів подання річної фінансової звітності за 2020 рік та проміжної фінансової звітності у 2021 році в форматі UA XBRL МСФЗ та впровадження звітності (стартовий етап) лише за основними чотирма формами звітності (за скороченим переліком вимог). Саме на цьому наполягає НАБУ в своїх зверненнях до регулятора та НКЦПФР.

Очікуємо від Комітету з управління Системою фінансової звітності відповіді на порушені питання після засідання (орієнтовно після 15 березня 2021).