НАБУ: НБУ не змінив графік докапіталізації банків

Постанова № 2, прийнята Національним банком 11 січня 2017 року підтверджує пом'якшений графік докапіталізації, який був затверджений регулятором ще в квітні 2016 року. Відтак, як вже було визначено раніше, мінімальний розмір статутного капіталу діючих в Україні банків станом на липень 2017 року повинен сягати 200 млн. грн

У квітні минулого року Незалежній асоціації банків України вдалося переконати Національний банк у доцільності пом'якшення графіку докапіталізації банків України до 2024 року. В результаті чого була прийнята постанова НБУ № 242 від 7 квітня 2016 року, згідно якої планка мінімального статутного капіталу для банків знизилася з 300 до 200 млн. грн, а термін обов'язкової докапіталізації було подовжено до липня 2017 року.

«З прийняттям січневої постанови, фактично для банків нічого не змінилося. Дана постанова є суто технічною, оскільки ліквідовує існуючу нормативну колізію в графіку докапіталізації банків і відміняє вимогу до банків щодо подачі програми докапіталізації, але аж ніяк не змінює раніше встановлені вимоги до мінімального розміру статутного капіталу», - наголошує виконавчий директор НАБУ Олена Коробкова.

Нагадаємо, що 6 серпня 2014 року НБУ видав постанову № 464, якою встановив графік збільшення мінімального розміру статутного капіталу.

4 лютого 2016 року, постановою правління НБУ № 58 внесено зміни до попередньої постанови, які передбачали:
  • пришвидшення графіку збільшення мінімального розміру статутного капіталу, у тому числі до 300 млн. грн на 11.01.2017 р.;
  • внесено зміни до постанови № 368, якими встановлено графік збільшення мінімального розміру регулятивного капіталу синхронно з розміром статутного капіталу;
  • також регулятор зобов'язав банки розробити і до 1 липня 2016 року подати в НБУ програми капіталізації по встановленим графікам.
7 квітня 2016 року НБУ затвердив постанову № 242, якою:
  • встановити більш м'який і плавний графік збільшення мінімального розміру статутного капіталу, у тому числі 200 млн. грн до 11.07.2017 р.;
  • знову вніс зміни до 368-ї постанови, тим самим встановив більш плавний графіку збільшення мінімального розміру регулятивного капіталу, відповідно до розміру статного капіталу, тобто 200 млн. грн до 11.07.2017 р.;
  • змінив 3-й пункт 58-й постанови і таким чином подовжив для банків термін подачі програми докапіталізації до 11 січня 2017 року.
11 січня 2017 року НБУ затвердив постанову №2, якою остаточно відмінив дію 58-ї постанови.

То ж єдиновірний графік докапіталізації банків України, був і залишається той, що затверджений постановою НБУ № 242 від 7 квітня 2016 року:
  • до 17 червня 2016 року - 120 млн. грн капіталу
  • до 11 липня 2017 року - 200 млн. грн капіталу