НАБУ вітає позитивну практику Великої Палати Верховного Суду з вирішення спорів за участі банківських установ щодо нарахування відсотків на прострочений борг!

Що відбулося?

У Постанові від 18 січня у справі №910/17048/17 зроблено висновок про те, що умови договору про нарахування відсотків за користування кредитом до моменту фактичного повернення кредиту мають правомірно враховуватися.

Що передувало?

Раніше під час розгляду справи №912/1120/16 і питання щодо правомірності нарахування відсотків після закінчення строку настання виконання зобов’язання було винесено негативне для банку рішення, хоча в договорі були чіткі положення про нарахування відсотків «доки є непогашене тіло». Наразі ж суд зазначив, що посилання на правові, негативні для банків висновки у справах №444/9519/12 та №912/1120/16 є нерелевантними.

Чому це важливо?

Нова судова практика сприятиме захисту прав кредиторів, дотриманню принципів верховенства права.

Що в іноземній практиці?

Приміром, за законодавством Австрії кредитор має право вимагати відсотки за простроченим кредитом, починаючи з першого дня протермінування. Зазвичай розмір таких відсотків визначається в договорі. Але якщо в договорі відсутнє відповідне положення, застосовується розмір відсотків, визначений законодавством – 9,2% понад базову ставку, передбачену договором для кредитів юридичним особам. Таким чином, за кредитами юридичних осіб можна стягувати одночасно відсотки за стандартною ставкою та відсотки за прострочення.

Як НАБУ відстоювала інтереси банків?

НАБУ для підтримки позиції банківської спільноти провела низку спільних із суддівським корпусом заходів, серед яких тематичний круглий стіл і Форум «Судовий захист у сфері банківських послуг», що зібрав на єдиному майданчику високий і поважний склад суддів разом із топбанкірами для обговорення нагальних питань.

Також ми зверталися до суддів для донесення аргументованої позиції банків щодо питань судової практики, включно з питаннями нарахування відсотків на прострочений борг.

«Борги треба віддавати, а домовленостей – дотримуватися. Лише за такого підходу ми можемо говорити про реальний, а не виключно декларативний захист прав кредиторів. Підкреслю, кредитори дійсно мають бути захищеними, аби в них і надалі була мотивація працювати на ринку України й давати позики, таким чином забезпечуючи розвиток економіки, що особливо важливо у вимірі наших сучасних реалій. Також ми вдячні суддівському корпусу за те, що конструктив позиції НАБУ щодо судової практики був почутий», – зазначила Голова Ради НАБУ Олена Коробкова.