НАБУ за підтримки НБУ розпочинає проект з фінансового моніторингу

Основна мета проекту - налагодити постійну, оперативну комунікацію та обмін досвідом банків з питань фінансового моніторингу. Перший етап – публікація найкращих практик банків, зібраних та впорядкованих в одному документі, з яким можна ознайомитися на сайті Незалежної Асоціації банків України.

«В рамках нашого спільного з НАБУ проекту банки отримають своєрідний інформаційний майданчик, який відкриє для них можливість використовувати найкращій досвід інших банків у своїй роботі, отримувати рекомендації та поради з питань фінансового моніторингу. Це гарна практика, яку банки можуть використовувати у щоденній роботі, і НБУ буде її всебічно підтримувати», - зауважив Ігор Береза, директор департаменту фінансового моніторингу НБУ.

Поради, що були підготовлені на основі практичної інформації, отримані від банків України, зокрема АТ«Укрексімбанк», АБ«УКРГАЗБАНК», ПАТКБ «ПРАВЕКС-БАНК», КБ«ПриватБанк», ПАТ«УНІВЕРСАЛ БАНК», ПАТ«Банк Кредит Дніпро», ПАТ"КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК", ПАТ "ПУМБ", ПАТ «УкрСібБанк та ПАТ «КРЕДИТВЕСТ БАНК».

У документі порушені чотири теми, зокрема: рекомендації стосовно випадків, у яких необхідно отримувати від клієнтів документи стосовно джерел походження коштів, та аналіз і перевірка документів (інформації) про фінансову операцію (намір здійснення фінансової операції) та її учасників. А також встановлення кінцевого бенефіціарного власника та з’ясування джерел статків та коштів клієнтів, які є ПЕП.

«На мій погляд, це важливий, зручний, інформативний та актуальний для банків документ. Його користь в тому, що він не містить стандартний перелік правил та рекомендацій. Фактично це практичний посібник, в якому чітко та доступно прописані не тільки конкретні ситуації, з якими стикалися банки в роботі з клієнтами, але й негативний та позитивний сценарій розвитку подій при прийнятті рішень персоналом банківської установи по кожному питанню. І це тільки перший пробний крок на шляху реалізації спільного з НБУ проекту», - зауважила Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ.

Ідея заснування інформаційного фінансового посібника не нова, вона активно використовується у США та Європі. Так, у Великобританії існує об`єднана керівна група по боротьбі з відмиванням коштів (JMLSG), що складається з провідних британських торгових асоціацій в галузі фінансових послуг. Вони збирають кращі практики англійських банків, які дають можливість виявлення схемних операцій виведення капіталу та ухилення від надання джерел надходження коштів. А також надають англійським банкам ефективну практику протидії таким випадкам шляхом публікації керівництва.

Надалі на сайті НАБУ публікуватимуться документи та рекомендації з питань функціонування системи фінансового моніторингу в банках, що також ґрунтуються на найкращому світовому досвіді та практиках українських фінансових установ.

У випадку виникнення будь-яких питань з фінансового моніторингу, які потребують роз’яснення або фахової консультації, необхідно заповнити відповідну форму-запит за посиланням