НАБУ закликає Парламент невідкладно прийняти законопроект № 2571-д

НАБУ закликає Парламент невідкладно  прийняти законопроект № 2571-д

Незалежна асоціація банків України (НАБУ) як представник банківської спільноти звертається до Верховної Ради України щодо необхідності якнайшвидшого прийняття законопроекту № 2571-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності».

Сьогодні Україна, як і багато країн світу, протистоїть новому глобальному виклику – поширенню пандемії COVID-19. Економіка країни потерпає – багато бізнесів на межі виживання, громадяни втрачають роботу та можливість годувати сім’ї, доходи бюджету знижуються, Уряд збільшив дефіцит бюджету, погіршив річні інфляційні очікування та показники ВВП. Країна вже вступила в зону турбулентності, але наразі ми лише починаємо відчувати всі наслідки світової коронакризи, реальний ефект глобальних обмежень наступить за декілька місяців, а результати протидії цій загрозі аналізуватимуться за рік-півтора.

На відміну від розвинутих країн, Україна дуже чутлива до зміни кон’юнктури світового ринку – ми маємо визнати, що без підтримки міжнародних партнерів, наша країна знаходиться на межі глибокої економічної прірви, оскільки наразі держава не має буферів, фондів чи джерел залучення ресурсів для виживання в умовах світової економічної депресії та забезпечення довгострокової підтримки населення і бізнесу.

Обговорення дефолту або інших сценаріїв існування України без міжнародної підтримки – це прямий шлях до неконтрольованих економічних наслідків, зубожіння народу, загибелі малого та середнього бізнесу, згортання всіх ринкових процесів в Україні. Ми можемо на довгі роки забути про інвестиції в капітал, створення нових робочих місць, відкриття нових ніш для господарської діяльності.

Сьогодні питання прийняття Парламентом законопроекту № 2571-д без будь-яких перебільшень є priorityaction щодо виконання зобов’язань України для продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом та іншими донорами. НАБУ послідовно публічно підкреслює, що прийняття цього Закону має дуже важливе значення для макрофінансової стабільності країни і є критичним відразу в двох сенсах: страхування державних фінансів від іще більшого дефіциту та можливість профінансувати антикризові заходи в економіці.

Банківська спільнота зазначає про підтримку ініціатив щодо удосконалення механізму регулювання банківської діяльності, запровадження механізмів завершення процедур ліквідації банків та компенсації збитків власникам банків у тих випадках, коли рішення про визнання банку неплатоспроможним було скасоване судом.

Враховуючи вплив цього законопроекту на всю економіку України, НАБУ закликає Парламент до невідкладного його розгляду, вжиття заходів для протидії законодавчому «спаму», який сьогодні спостерігається щодо зазначеного проекту, і якнайшвидшого його прийняття у ІІ читанні та в цілому. Маємо надію, що розуміння необхідності підтримки всієї країни та захисту національної економіки в умовах глобальної кризи перевищить інтерес окремих зацікавлених осіб!