Нацбанк підтримав НАБУ щодо реструктуризації зобов’язань виробників «зеленої» електроенергії

Нацбанк підтримав НАБУ щодо реструктуризації зобов’язань виробників  «зеленої» електроенергії
01.08.2020 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії», який, серед іншого, передбачає зниження розміру «зеленого» тарифу з 01.08.2020 р., що потягне необхідність реструктуризації банками кредитних портфелів, сформованих за рахунок фінансування проектів в сфері «зеленої» енергетики.

З метою  мінімізації негативного впливу на капітал та недопущення погіршення якості портфелів банків, НАБУ звернулась до Національного банку України  з проханням для боржників/контрагентів, основним видом діяльності яких є виробництво електричної енергії з альтернативних джерел енергії, дозволити не застосовувати ознаки дефолту під час визначення класу боржників/контрагентів, якщо такі ознаки дефолту мали місце в період з 01.01.2020 по 31.12.2020 року. Тобто, якщо  проблеми у позичальників  з обслуговуванням боргу виникають за рахунок зниження розміру «зеленого» тарифу з 01.08.2020р.

За результатами 18 серпня 2020 року Нацбанком затверджено Постанову   № 118, якою враховано пропозиції НАБУ з окремими умовами для  банків і клієнтів:
  • зміни до умов укладених договорів, зокрема пов’язані з реструктуризацією, будуть внесені банками до 28 лютого 2021 року;
  • такі зміни не призводять до зменшення очікуваних грошових потоків за активом (NPV) понад 10%.

Дякуємо Національному банку України за оперативність в прийнятті важливих рішень, які направлені на підтримку не лише банків, а й малого та середнього бізнесу, що освоює виробництво "зеленої енергетики".