Національний банк України схвалив угоду між ABH Holdings S.A. і UniCredit Group

Національний банк України (НБУ) погодив проведення операції між банківськими групами ABH Holdings S.A. (ABHH, Люксембург) і UniCredit Group (UCG, Італія). Про це йдеться в рішенні Комітету з питань нагляду та регулювання діяльності банків НБУ

"Національний банк України вітає першу за останні роки велику угоду у сфері M&A в банківському секторі. Для регулятора головним пріоритетом є докапіталізована і стійка банківська система, тому для нас важливим є факт підтвердження акціонерами ABH HOLDINGS S.A виконання всіх зобов'язань, які взяли на себе обидва банки після проведення діагностики. Сподіваємося, що поєднання компетенцій двох міжнародних фінансових груп сприятиме розвитку ринку банківських послуг в Україні", – прокоментувала в офіційному повідомленні Голова Національного банку України Валерія Гонтарева.

«Ми вітаємо позитивне рішення НБУ, яке дає змогу вже найближчим часом акціонерам ABH Holdings і UniCredit Group, двом міжнародним банківським групам, які працюють в Україні, завершити цю стратегічну угоду. Ми переконані, це буде сприяти як подальшому розвитку та консолідації фінансового сектора країни, проведеного регулятором, так і відновленню довіри до банківської системи в цілому і розвитку економіки країни, - зазначив Рушан Хвесюк, керуючий директор Альфа-Банку Україна, - ми продовжимо реалізацію стратегічних планів наших акціонерів щодо розвитку висококонкурентного, технологічного та надійного банку-лідера, який пропонує повний спектр послуг усім категоріям клієнтів, з єдиною і сильною командою професіоналів на платформі двох банків».

Нагадаємо, у вересні Антимонопольний комітет України надав дозвіл ABH Holdings S.A. (ABHH) на концентрацію з UniCredit Group (UCG), вказавши на позитивні наслідки цієї угоди і для всього банківського ринку, і, зокрема, для споживачів банківських послуг.

«Ми дуже вдячні Нацбанку за оперативність у прийнятті такого важливого рішення. Українська банківська система стає сильнішою і в цьому регулятор відіграє велику роль. І тепер в цьому секторі з'явиться ще один гравець топ-рівня, який зможе скласти гідну конкуренцію на ринку. Попереду у нас багато завдань і амбітних планів, і вже найближчим часом ми очікуємо проведення загальних зборів акціонерів, після яких буде офіційно оголошено про закриття угоди», - сказала Тамара Савощенко, голова правління Укрсоцбанку.

У січні поточного року інвестиційна холдингова компанія ABH Holdings SA, яка опосередковано володіє 100% акцій Альфа-Банку України, і міжнародна фінансова група UniCredit Group оголосили про підписання угоди, в рамках якого UniCredit Group в обмін на міноритарну частку володіння в ABHH в розмірі 9,9% передає 99,8% акцій ПАТ «Укрсоцбанк» холдинговій компанії ABH Holdings SA.

Альфа-Банк Україна - це великий український комерційний банк з міжнародним капіталом, який входить до приватної інвестиційної холдингової компанії ABH Holdings SA (ABHH) з головним офісом в Люксембурзі. За класифікацією НБУ банк належить до категорії «банків з іноземним капіталом». Холдингова компанія ABHH має інвестиції в низці банківських груп на території країн СНД і Європи, зокрема, операційні компанії (банки) ABHH знаходяться в Україні, Росії, Казахстані, Білорусі та Нідерландах.

Власниками ABHH виступають Михайло Фрідман 36,47%, Герман Хан - 23,27% (обидва - громадяни Ізраїлю, які проживають в Лондоні), Олексій Кузмичьов - 18,12%, Петро Авен -13,76%, Андрій Косогов - 4,08 % (всі троє - громадяни РФ, які проживають в Москві), а також The Mark Foundation for Cancer Research - 4,03%.