НБУ презентував нову концепцію побудови системи організації управління ризиками в банках

В середу, 1 березня, відбувся круглий стіл на тему: «Організація системи управління ризиками в банках України», організований Комітетом з питань регуляторної політики і нагляду НАБУ. Під час заходу НБУ презентував нову і довгоочікувану банками концепцію побудови системи організації управління ризиками в банках України

Участь у заході взяли понад 40 представників банківського сектору, шістьох профільних департаментів Національного банку України та Міжнародного Валютного Фонду.

Олексій Філіпов, представник Департаменту методології НБУ, презентував концепцію побудови системи управління ризиками в банках України, основної метою якої є побудова нового якісного рівню оцінці ризиків, переосмислення системи управління з огляду на підвищення відповідальності органів управління та контролю банків, повноважень ради та акціонерів. Проект документу базується на рекомендаціях Базельського комітету банківського нагляду, досвіді Європейської банківської адміністрації (EBA) та інших провідних світових регуляторів.

Протягом обговорення нових підходів до побудови системи оцінки ризиків, банкірами було висловлено низку пропозицій, які необхідно розглянути задля вдосконалення проекту нової концепції, зокрема:
  • необхідності доопрацювання Положення, задля поєднання загальних принципів організації системи управління ризиками банку, видів ризиків та оптимальних вимог щодо їх скорочення. Види ризиків мають бути докладно висвітлені в інших нормативних документах, на які потрібно буде здійснити окремі посилання;
  • управління Комплаєнс-ризиком розробляти та вдосконалювати з урахуванням комплексності цього виду діяльності та новизни цієї функції для багатьох банків на українському ринку;
  • переглянути розподілення функцій, обов'язків, повноважень та відповідальності між суб'єктами системи управління ризиками банку, зокрема Ради та Правління банків.
nbu_pres_concep
За результатами круглого столу будуть проведені додаткові консультації з представниками банків шляхом їх опитування, сформований та направлений лист до НБУ з пропозиціями щодо внесення змін в проект Положення.
Голова Комітету з питань регуляторної політики і нагляду Артур Загородников відзначив важливість для банківської системи впровадження нового підходу до системи управління ризиками в банках України, а також необхідність ретельного аналізу та підтримки ініціатив банків. «Банки із врахуванням власного, інколи негативного досвіду, підтримують та розуміють своєчасність розробки і використання чітких правил для створення універсальної системи - лінії захисту банку, яка б ефективно захищала бізнес та мінімізувала притаманні банківської системи різноманітні ризики. При цьому, банкам і регулятору необхідно уникнути появи складної формальної інструкції, а побудувати довгостроковий інструмент задля роботи надійної та збалансованої системи управління ризиками», - підкреслив Артур Загородников.

Голова Комітету з питань регуляторної політики і нагляду Артур Загородников, Координатор Комітету Вахницька Ірина.