НБУ продовжує політику поступової валютної лібералізації

У жовтні промислове виробництво демонструвало невисокі темпи зростання - на 0,4% (у вересні було падіння на 0,3%). Проте, сезонно скоригований індекс свідчить про зниження випуску промислової продукції на 0,1% в порівнянні з попереднім місяцем. З огляду на високі темпи зростання в листопаді і грудні минулого року, ми очікуємо невелике поглиблення спаду до кінця цього року.

У видобувній промисловості, як і раніше, відбивається вплив економічної блокади Донбасу. На початку цього року спостерігалося падіння виробництва на 8,1%. Видобуток вугілля обвалився на 25,1%, а в нафтогазовій галузі та у видобутку металевих руд спад на 0,5% і на 6,4% відповідно. Тим часом, у переробній промисловості було зростання на 5,7%. Високими темпами зростало виробництво в хімічній промисловості (+ 38,7%), в фармацевтиці (+ 8,8%) і в текстильній промисловості (+ 8,7%). Крім того, харчова промисловість і машинобудування показали однакові темпи зростання в жовтні - на 3,8%. З іншого боку, спад у видобутку вугілля спричинив за собою падіння у виробництві коксу на 10,3% і в енергетиці на 7,6%. За 10 місяців 2017 року промислове виробництво знизилось на 0,2%.

На тлі зростання гривневої ліквідності, гривня ослабла на минулому тижні. 21 листопада уряд відшкодував відразу 9 млрд. грн. ПДВ. В результаті такого різкого стрибка ліквідності утворилося тиск на валютному ринку. З одного боку, у експортерів з'явилася гривня і відпала необхідність продавати більше іноземної валюти, з іншого боку, з'явилися гроші на покупку іноземної валюти, що сприяло зростанню попиту. В результаті, в п'ятницю торги закінчилися на рівні USD/UAH 26,87/26,90. Національний банк не проводив валютні аукціони, але час від часу виходив з інтервенціями на вимогу кращого курсу.

НБУ продовжує скасовувати адміністративні обмеження. З 23 листопада регулятор скасував обов'язкове використання акредитивів при здійсненні авансових розрахунків за імпорт товарів, загальна вартість яких перевищує 5 млн. дол., що сприятиме пожвавленню зовнішньої торгівлі.

Нагадаємо: 21 листопада Мінфіну вдалося залучити в бюджет 2,4 млрд. грн. на аукціоні з розміщення ОВДП. Пропонувалися гривневі папери терміном один рік і валютні ОВДП з погашенням 12 лютого 2020 року. На гривневі облігації була подана одна заявка обсягом 400 млн. грн., і Мінфін вирішив не задовольняти її. Попит на валютні папери був вищим, і він був задоволений в повному обсязі - 87,6 млн. дол. Середньозважений рівень прибутковості склав 5,40%.