НБУ та банки обговорили новий підхід у поданні статистичної звітності

В середу, 15 лютого 2017 року в НАБУ відбулася робоча нарада по обговоренню нового підходу до подання статистичної звітності, розробленого Національним банком на основі європейської практики. Запропоновані новації у правилах дозволять оптимізувати процес подання звітності та встановити єдині методологічні підходи до її складання

Новий підхід до подання статистичної звітності розроблений регулятором на підставі Комплексної програми розвитку фінансового сектору України до 2020 року, що затверджена постановою Правління НБУ від 18.06.2015 № 391.

Новий підхід подання звітної інформації за показниками повноцінно запрацює наприкінці 2018 року. Протягом поточного року банки будуть знайомитися з новою методикою, узгоджувати реєстр звітних показників та вести організаційну підготовку до пілотного проекту.

Впровадження нового підходу буде проводитися за відповідним графіком. На останній день березня цього року припадає завершення процесу розробки проекту реєстру показників, які подаються банками. До 14 липня триватиме підготовка проекту нормативно-правового акту. Загалом організаційна підготовка пілотного проекту проходитиме з початку квітня до кінця 2017 року. Проведення пілотного проекту намічено з 1 лютого по 29 червня 2018 року. Впровадження подання звітності за показниками у форматі XML у тестовому режимі планується вже з 22 червня і до кінця 2018 року.

За словами Юрія Половньова, директора департаменту статистики і звітності НБУ, ніхто не заважає впровадити цей проект раніше – в першому кварталі або в першому півріччі 2018 року. Особливо з огляду на те, що наступний рік буде доволі напруженим як для банків, так і для регулятора. Адже будуть паралельно діяти дві системи: стара та нова, яка працюватиме в тестовому режимі.

«В 2019 році Європа запроваджує єдину схему звітності. Проте ми ще навіть не перейшли до того фінального проекту, який в Європі вже є зараз. А вони вже переходять до оновленої системи звітності. Відтак потрібно і нам запроваджувати сучасні формати якомога швидше. Тому що в майбутньому або ми йдемо в ногу з Європою, або постійно на крок відстаємо. Тож ми намагаємося відразу розробити з пристосуванням до національних особливостей, схему роботи з банками для того, щоб в майбутньому влитися в європейську схему звітування», - зауважив Юрій Половньов.

Під час робочої наради з банками, представники НБУ більш детально розповіли про правила, які впроваджуються щодо подання статистичної звітності, та на якому етапі проект знаходиться зараз.statzvitnist

За очікуваннями регулятора, запровадження нових правил дозволить не тільки оптимізувати цей процес, але й суттєво підвищити якість та точність отримуваних даних.

Правила звітності тепер будуть зручними та уніфікованими. Наприклад, якщо раніше 67 форм з додатковими файлами і фінансовою звітністю загалом складали 600 сторінок, то за новими правилами кількість сторінок не буде перевищувати 30.

Регулятор пропонує зменшити звітне навантаження на банки та небанківські фінансові установи, шляхом підвищення рівня автоматизації подання звітності. Наприклад, банки почнуть використовувати відкриті канали передачі даних та особистий кабінет на веб-порталі НБУ, що дозволить більш зручно управляти процесом звітування. Відтак новий процес подання звітності підвищить гнучкість процесу збирання та контролю даних.

Новий формат подання звітності відповідає міжнародним стандартам: запровадження подання звітності в форматі XML, формування засад для переходу на міжнародні формати подання звітності, зокрема, міжнародного формату подання звітності XBRL. А також формування звітності у таксономії FINREP/COREP XBRL (подання інформації від НБУ до Європейської банківської організації (EBA) на 2-му рівні).

Цільове призначення моделі звітності передбачає високий рівень прозорості та регламентації процесів. Максимального використання технічних можливостей та фокус на потребах учасників, користувачів та міжнародних інституцій.