На перепоні хибних тлумачень і необґрунтованих штрафних санкцій

2 лютого 2018 Комітет з питань оподаткування плідно попрацював, зібравшись на чергове засідання.  До НАБУ завітали профільні фахівці банків з метою обговорення та формулювання позиції банківської спільноти.

Порядок денний об’єднав такі питання:

• порядок застосування п.21 підрозділу 4 розділу ХХ перехідних положень ПКУ та п.п.139.3.3. ст.139 ПКУ за наявності розрахункової суми переліміту станом на 01.01.2015 року;
  • правомірність включення до витрат Банку відрахувань до фонду гарантування вкладів фізичних осіб;
  • правомірність включення до витрат переоцінки резервів за валютними кредитами;
  • звірка з реєстром неприбуткових організацій для перевірки клієнтів банку на предмет неприбутковості.

Упродовж 2016-2017 років фахівці Комітету  наполегливо нівелювати  найбільш болючі питання оподаткування, за якими існували і досі існують суперечливі позиції банкірів  та податківців.

alt

З метою покласти край нескінченним вільним трактуванням Кодексу з боку податківців, Комітет з питань оподаткування та обліку за  участі та  підтримки Світового банку і НБУ взяв  активну участь у підготовці необхідних Узагальнюючих податкових консультацій.

Перше питання було присвячене  узгодженню проекту УПК стосовно  порядку застосування п.21 Перехідних положень УПК.

alt

Фахівці Комітету запропонували базову версію редакції УПК, котра була скоригована банківськими експертами в ході обговорення. З редакцією запропонованої версії ви зможете ознайомитися тут:

Друге питання порядку денного було присвячене обов’язковим платежам у Фонд гарантування фізичних осіб. У 2018 році при проведенні перевірок податківці почали використовувати тему коригування фінансового результату до оподаткування на суму сплачених обов’язкових платежів, посилаючись на п.140.5 ПКУ, неприбутковість Фонду у 2015-2017 роках та неоплатні платежі з боку банків.

За результатами обговорення було ухвалене рішення щодо необхідності надіслати офіційного листа до Мінфіну,  НБУ та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з метою звернути увагу регуляторів на неприйнятність подібної практики.

Третє  питання порядку денного було присвячене переоцінці  резервів за валютними кредитами.

Нагадуємо, що питання монетарності-немонітарності резервів уже відпрацьовувалося  НАБУ у 2016 році, коли з боку ДФС були застосовані необґрунтовані штрафні санкції до банку – члена Асоціації. Тоді, в 2016 році, НАБУ отримало лист від ДФС з висновком, що банки керуються нормативно-правовими актами регулятора – НБУ, тим самим визнавши свої дії стосовно банку помилковими.

У 2018 році, ДФС знов повернулася до теми «Переоцінка резервів за валютними кредитами» і знову із застосуванням штрафних санкцій.

За результатами обговорення учасники засідання ухвалили надіслати офіційного листа до Мінфіну та НБУ з проханням найближчим часом організувати зустріч з метою упередження негативних наслідків для всієї банківської системи.

Наприкінці зустрічі експерти Комітету ділилися  досвідом та відповідали на запитання профільних фахівців банків.

Комітет з питання оподаткування та обліку дякує всім учасникам засідання за слушні поради, проактивність та  інформацію про підсумки податкових перевірок.