Новини НАБУ

Дата з
Дата по
Фільтр:
Мінфіном затверджено нову УПК, що ставить крапку в тлумаченні фраз статей 14 та 140 ПКУ
НАБУ інформує про результати наполегливої роботи в рамках Експертної Ради, що діє при Міністерстві фінансів Україні: затвердження узагальнюючої податкової консультації щодо трактування окремих норм підпункту 14.1.159. п.14.1. ст.14 та пункту 140.2. ст.140 Податкового кодексу України наказом Міністерства фінансів України № 22 від 19.01.21 року.
НБУ підтримує позицію НАБУ щодо виконавчих написів нотаріусів
Національний банк України поділяє позицію Незалежної асоціації банків України (НАБУ) про те, що виконавчий напис нотаріуса має бути ефективним способом захисту цивільних прав, який дасть змогу уникати тривалої судової процедури для стягнення безспірної заборгованості. Регулятор зауважує, що така нотаріальна дія, як вчинення виконавчого напису, є альтернативним позасудовим способом захисту цивільних прав, а виконавчий напис нотаріуса – самостійною підставою для задоволення вимог кредитора шляхом стягнення грошових сум або витребування майна від боржника за цим виконавчим документом, якщо така вимога є безспірною.
Як 2020 рік змінив фінансовий сектор проаналізуємо на VII Legal Banking Forum і Церемонії нагородження «Банки року - 2021»
НАБУ інформує про проведення 10 лютого 2021 року форуму правників VІI Legal Banking Forum та Церемонії нагородження «Банки року - 2021», що організовується видавництвом «Юридична практика» за інформаційної підтримки НАБУ.
Банківський консенсус-прогноз: Українські банки очікують зростання економіки на 3,9%

Незалежна асоціація банків України (НАБУ) започатковує Банківський консенсус-прогноз – агрегований макроекономічний прогноз, сформований на базі макроекономічних прогнозів українських банків.

Пропозиції НАБУ щодо розрахунку капіталу підтримані Нацбанком!
НБУ прийняв пропозиції НАБУ щодо необхідності врахування коефіцієнту кредитної конверсії (CCF) при розрахунку нормативів капіталу й, відтепер, вартість позабалансових зобов’язань може бути зменшена відповідно до ймовірності їх конверсії в кредит.
За ініціативи НАБУ Національним банком продовжено строки реструктуризації кредитів позичальникам!
Банківська система в 2020 році працює в складних економічних умовах, тому підтримання співпраці з клієнтами та забезпечення умов для подальшої роботи є важливим процесом. Зважаючи на поширення випадків захворювання серед населення та з метою недопущення зростання проблемної заборгованості за кредитами, НАБУ звернулась до регулятора з проханням продовжити строки реструктуризації кредитів строком до 01 квітня 2021 року. НБУ пішов назустріч банкам та прийняв рішення не поширювати окремі ознаки дефолту на кредити, які будуть реструктуризовані для боржників фізичних та юридичних осіб до 30 квітня 2021 та 31 травня 2021 рр. відповідно.
За ініціативи НАБУ Нацбанк переглянув підходи до вирахування непрофільних активів з капіталу банків
За результатами звернень НАБУ, переговорів та спільних зустрічей, враховуючи складні умови в яких опинилась економіка України та у зв’язку з карантинними обмеженнями, Національним банком було прийняте рішення надати банкам більше часу для проведення роботи з очищення балансу від активів, які не використовуються під час здійснення банківської діяльності.
ДОСЛІДЖЕННЯ РИНКУ КРЕДИТУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПІДБИТО ПІДСУМКИ
Київ, Україна (14 грудня 2020 року) – Незалежна асоціація банків України (НАБУ) підбила підсумки та презентувала напрацювання «Дослідження ринку кредитування в Україні», яке реалізувала за грантової підтримки Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору».
Завдяки діалогу з НБУ вирішено важливі для банків питання!
За ініціативи НАБУ Національним банком України перенесено на два роки початок запровадження норми щодо врахування у структурі високоліквідних активів в іноземній валюті не більше 80% залишків на кореспондентських рахунках в іноземних банках з рейтингом не нижче інвестиційного класу (згідно з графіком, рішення НБУ № 703-рш від 30.11.2020).
НБУ підтримав НАБУ щодо відтермінування строків подачі Планів відновлення діяльності!
Раніше НАБУ звернулась до Національного банку України з пропозицією про відтермінування строку подачі Планів відновлення діяльності банками України через ускладнення роботи банків у  зв’язку з пандемією та її наслідками: необхідністю актуалізації бізнес-моделі банку на 2020-2023рр., запровадженням віддаленого режиму роботи багатьох співробітників та збільшенням захворювань серед населення (у т.ч., працівників банків).
СТРОКИ ЗВІТНОСТІ ПО FATCA ПЕРЕНЕСЕНО!
Чудова новина - завдяки всебічним зусиллям, які прикладала НАБУ для комунікації з першими особами держави, керівниками відповідальних міністерств та відомств щодо необхідності перенесення строків звітування по FATCA, строк подання для фінансових агентів звіту про підзвітні рахунки ПОДОВЖЕНО!!!
НАБУ вітає АКБ «Індустріалбанк» з 30-річчям!

Щиро вітаємо з ювілеєм весь колектив Індустріалбанку, з яким НАБУ вже багато років співпрацює в напрямку покращення умов ведення банківського бізнесу та повноцінної розбудови економіки нашої держави. Банку бажаємо подальшого процвітання і професійних успіхів, нових проектів, перемог та високих результатів. І, звичайно, окремі побажання усій команді – міцного здоров’я, родинного затишку та впевненості в майбутньому. Далі буде!

НАБУ отримала новий склад Ради за результатами Загальних зборів

02 жовтня 2020 року в НАБУ відбулися позачергові Загальні збори. В засіданні незмінно брали участь керівники банків, які є членами НАБУ, керівники асоційованих членів Асоціації та керівники установ-партнерів, з якими співпрацює Асоціація у своїй діяльності.

НАБУ та ФГВФО обговорили майбутні новації Закону про систему гарантування

Останнім часом все частіше піднімається питання щодо необхідності підвищення суми відшкодування вкладів Фондом гарантування. Останні зміни на законодавчому рівні відбулись у 2012 році, було зафіксовано суму відшкодування у розмірі 200 000 грн. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб на Круглому столі з НАБУ 24.09.2020 р. поділився з банківською спільнотою інформацією про можливі зміни суми гарантування та про інші новації, що готуються до Закону про систему гарантування вкладів фізичних осіб.

НАБУ, Проект ЄС, представники держави обговорили спрощення доступу МСБ до кредитів для купівлі с/г землі
22 вересня 2020 року відбувся Круглий стіл на тему «Сприяння іпотечному кредитуванню та доступу до кредитів для малих фермерів після відкриття ринку землі», організований Проектом Європейського Союзу та Світового банку "Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні", Незалежною асоціацією банків України за підтримки Офісу Президента України та участі представників Уряду, Парламенту, Національного банку України, Київської школи економіки, банків та інших експертів. Всього у заході взяли участь більше 70 учасників.
НАБУ отримала додаткові відповіді-роз’яснення Нацбанку щодо питань у сфері фінансового моніторингу!
НАБУ веде активний і постійний діалог з НБУ щодо практичної імплементації положень нормативно-правових актів у сфері фінансового моніторингу. На запит НАБУ регулятор надав відповіді-роз’яснення з приводу перевірки бездоганної репутації працівників банку, що задіяні в процесах контролю операцій за дотримання норм фінансового моніторингу, оформлення повідомлень про розбіжності КБВ в ЄДРПОУ, надання інформації про відмову від ділових відносин з клієнтом тощо.
Нацбанк підтримав НАБУ щодо реструктуризації зобов’язань виробників «зеленої» електроенергії
01.08.2020 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії», який, серед іншого, передбачає зниження розміру «зеленого» тарифу з 01.08.2020 р., що потягне необхідність реструктуризації банками кредитних портфелів, сформованих за рахунок фінансування проектів в сфері «зеленої» енергетики.
Відкритість та співпраця банків та регулятора – запорука розвитку банківського ринку

Сьогодні, 04.08.2020р., відбулася онлайн зустріч керівників Національного банку України (НБУ), Незалежної асоціації банків України (НАБУ) та банків-членів НАБУ під головуванням Кирила Шевченка, Голови НБУ.

VІII Міжнародний судово-правовий форум відбудеться 5‒6 серпня 2020 року
Незалежна асоціація банків України (НАБУ), в рамках інформаційного партнерства з видавництвом «Юридична практика», запрошує до участі у VIII Міжнародному судово-правовому форумі, що відбудеться 5-6 серпня 2020 року.
Мінюст почув НАБУ! На час оновлення Єдиного державного реєстру працюватимуть деякі послуги

Під час оновлення програмного забезпечення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань для користувачів будуть доступні сервісна послуга у формі прикладного програмного інтерфейсу ЄДР (API ЄДР) та послуга безоплатного доступу до відомостей ЄДР (https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch).

Бізнес-спільнота не підтримує поточну редакцію законопроекту 3640 щодо продовження валютного мораторію

Бізнес-спільнота та експертне середовище, об’єднані Американською торговельною палатою в Україні, Незалежною Асоціацією Банків України, Європейською Бізнес Асоціацією, Форумом Провідних Міжнародних Фінансових Установ та Центром економічної стратегії, звернулася з відкритим листом щодо законопроекту 3640 до Президента України, Керівника Офісу Президента України та його Заступника, Голови Верховної Ради України, Голови профільного Комітету ВРУ та народних депутатів України – членів Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

БІЗНЕС-СПІЛЬНОТА НЕ ПІДТРИМУЄ ПОТОЧНУ РЕДАКЦІЮ ЗАКОНОПРОЕКТУ 2788-Д ТА ЗАКЛИКАЄ ЗНАЙТИ КОНСЕНСУС В ПИТАННІ ЗАПРОВАДЖЕННЯ ПОШТОВОГО БАНКУ В УКРАЇНІ

Бізнес-спільнота, об’єднана Американською торговельною палатою в Україні, Незалежною Асоціацією Банків України, Спілкою Українських Підприємців та Форумом Провідних Міжнародних Фінансових Установ, звернулася з відкритим листом щодо законопроекту 2788-д до Президента України, Голови Верховної Ради України, Голови профільного Комітету ВРУ, Голови Національного банку України та Заступника Керівника Офісу Президента України.