Новини НАБУ

Дата по
Фільтр:
5 лютого 2020 року відбудеться VI Legal Banking Forum
Незалежна асоціація банків України як інформаційний партнер VI Legal Banking Forum, організованому «Юридичною практикою» та  «Фінансовим клубом» запрошує представників банків, небанківських фінансових установ, юридичних фірм та бізнесу до участі у цьому заході
Конференція «УПРАВЛІННЯ ПРОБЛЕМНОЮ ЗАБОРГОВАНІСТЮ, ІННОВАЦІЇ 2020»

Останні законодавчі новації у сфері управління проблемною заборгованістю, інновації та нові технології у сфері протидії кредитному шахрайству, покращення кредитного скорингу і управління стресовими активами, практичні кейси від провідних банків та ділова гра «Цифрова трансформація служби Collection», - ці та інші питання будуть розглянуті 03 березня 2020 року в рамках Х Ювілейної Конференції «УПРАВЛІННЯ ПРОБЛЕМНОЮ ЗАБОРГОВАНІСТЮ, ІННОВАЦІЇ 2020», яку проводить компанія «Business-Format» за інформаційної підтримки Незалежної асоціації банків України (НАБУ).

НАБУ вітає прийняття Парламентом законопроєкту щодо податкових аспектів фінансової реструктуризації!

20.12.2019 року ВРУ прийняла в цілому ЗУ «Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв’язку із вдосконаленням процедури проведення фінансової реструктуризації та щодо вдосконалення оподаткування операцій фінансового лізингу» (проєкт № 2358). НАБУ підтримувала зазначений законопроєкт відповідними зверненнями на адресу профільного Комітету ВРУ.

ПОЗИЦІЯ БІЗНЕСУ ЩОДО СИТУАЦІЇ НАВКОЛО НБУ
Бізнес-спільнота, об'єднана Європейською Бізнес Асоціацією, Американською торговельною палатою в Україні, Незалежною Асоціацією Банків України та Спілкою Українських Підприємців вкотре наголошує на стурбованості щодо ситуації навколо Національного банку України та його керівництва.
Нацбанк підтримав НАБУ щодо статусу функціонування рахунків

У результаті активної роботи НАБУ, низки звернень та зустрічей з НБУ, пропозиції банківської спільноти щодо статусу функціонування рахунків, пов’язаних з коштами у розрахунках,  почуто та враховано регулятором.

ATTRACTIVE UKRAINE: CHECKPOINT 2019

Відновлення кредитування та ринок землі – питання, які викликають великий інтерес з боку бізнесу та суспільства. Інвестиційна привабливість – чого потребує Україна?  Ці та інші питання будуть обговорюватись на Форумі ATTRACTIVEUKRAINE: CHECKPOINT 2019, який організовує Незалежна асоціація банків України (НАБУ).

Банки отримали доступ до Державного реєстру актів цивільного стану

НАБУ рада повідомити, що за довготривалого лобіювання, активної та наполегливої роботи, низки проведених робочих зустрічей та переговорів, пропозиції банківської спільноти щодо надання банківським установам доступу до Державного реєстру актів цивільного стану (далі – ДРАЦС) почуто та враховано Міністерством юстиції України.

УВАГА: ПЕРЕНЕСЕННЯ ДАТИ ЗАХОДУ

Колеги, НАБУ звертає Вашу увагу на перенесення дати проведення панельної дискусії щодо ПЗУ про банки і банківську діяльність.

Результат досягнуто: запроваджено регламент електронної взаємодії банків та виконавців і спрощено роботу з ДРОРМ

Раді повідомити, що за активної та наполегливої роботи НАБУ, після низки зустрічей з Мінюстом та ДП «НАІС» вирішено питання електронної взаємодії банків та виконавців і спрощено роботу з ДРОРМ.

Макроекономічний аналіз на 10 жовтня 2019 року
Інфляція сповільнилася до 7,5%. Індекс споживчих цін (ІСЦ) у вересні зріс на 0,7% м/м. Це суттєво нижче за показник зростання рік тому (1,9% м/м), завдяки чому динаміка ІСЦ у річному вимірі різко сповільнилася з 8,8% р/р у серпні до 7,5% р/р у вересні. Сповільненню сприяла помірна динаміка цін на продовольчі товари, а також зниження цін на пальне у річному вимірі. Динаміка базового ІСЦ (очищений від волатильних товарних позицій) сповільнилася з 7,2% р/р у серпні до 6,5% р/р у вересні.
Дискусія щодо змін у регулюванні банківської діяльності
НАБУ запрошує банки до участі в панельній дискусії на тему: «Обговорення ключових новацій проекту змін до Закону України «Про банки і банківську діяльність» щодо окремих питань регулювання банківської діяльності».
НАБУ обговорила нагальні питання діяльності банків із Офісом Президента України

Вчора, 30 вересня, в НАБУ відбулась робоча зустріч з представниками Офісу Президента України. У фокусі дискусії були питання відтермінування введення в дію Кодексу України з процедур банкрутства, нова редакція ЗУ «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» (законопроект про протидію відмиванню доходів), блок змін податкового законодавства, окремі положення ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань регулювання банківської діяльності» (законопроект про банки).

«Всесвітній день заощаджень в Україні 2019» запрошує учасників!

Всесвітній день заощаджень в Україні – проект, з яким вже майже зріднилися банки-члени НАБУ та всі його учасники (цього року свято буде проведено ввосьме). З кожним роком цікавість до ВДЗУ зростає, а святкування набирає все масштабніших обертів.

В НАБУ відбулось чергове засідання Комітету з питань правого забезпечення діяльності банків та захисту прав кредиторів

В середу, 4 вересня, в Незалежній асоціації банків України відбулося чергове засідання Комітету з питань правового забезпечення діяльності банків та захисту прав кредиторів. Акцентом заходу стали основні досягнення Комітету за період головування С.М. Панова, в тому числі прийняття таких важливих законів як Кодекс України з процедур банкрутства, ЗУ «Про відновлення кредитування», створення та функціонування Клубу банківських юристів тощо.

Нацбанк підтримав пропозиції НАБУ та переглянув вимоги до рейтингу емітентів при наданні гарантії/акредитиву

Постановою  НБУ від 21.05.2019 р. № 71 була прийнята норма, що гарантії/безвідкличні резервні акредитиви  для розрахунку нормативу кредитного ризику беруться  в забезпечення за умови що емітенти належать  до  урядів країн, що мають рейтинг, не нижче AA-, підтверджений Standard&Poor's, або аналогічний рейтинг Moody's Investors Service та Fitch IBCA. Після таких змін більшість банків не мали можливості користуватись таким інструментом, оскільки емітентом гарантії/безвідкличного акредитиву виступають на нашому ринку  переважно банківські установи материнських груп країн, у яких рейтинг нижче ніж АА-.

НАБУ повідомляє: тестування банківського модулю з підтримкою формату рахунків ІBAN вже доступне!

Нагадаємо, відповідно до Постанови НБУ №162 від 28 грудня 2018 року, починаючи з 5 серпня 2019 року банки відкриватимуть клієнтам нові рахунки виключно за стандартом IBAN. Зміна номерів діючих рахунків відповідно до стандарту IBAN відбуватиметься протягом перехідного періоду з 05 серпня 2019 по 31 жовтня 2019 року.

КСУ відхилив оскарження Закону про відновлення кредитування

9 липня Велика Палата Конституційного Суду України відмовила у відкритті конституційного провадження у справі за поданням 54 народних депутатів України щодо відповідності конституційності положень п. 2 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування» (далі – Закон, Закон про відновлення кредитування).

НАБУ вітає з Днем бухгалтера!

Щиро вітаємо працівників бухгалтерської сфери, надзвичайно старанних людей та фінансових геніїв. Бажаємо Вам, щоб обране покликання дарувало задоволення, легко вирішувались поставлені задачі та досягались найвищі результати.

НАБУ спільно з ЕБА провели зустріч з метою обговорення питань податкової звітності