Новини НАБУ

Дата з
Дата по
Фільтр:
Завдяки діалогу з НБУ вирішено важливі для банків питання!
За ініціативи НАБУ Національним банком України перенесено на два роки початок запровадження норми щодо врахування у структурі високоліквідних активів в іноземній валюті не більше 80% залишків на кореспондентських рахунках в іноземних банках з рейтингом не нижче інвестиційного класу (згідно з графіком, рішення НБУ № 703-рш від 30.11.2020).
НБУ підтримав НАБУ щодо відтермінування строків подачі Планів відновлення діяльності!
Раніше НАБУ звернулась до Національного банку України з пропозицією про відтермінування строку подачі Планів відновлення діяльності банками України через ускладнення роботи банків у  зв’язку з пандемією та її наслідками: необхідністю актуалізації бізнес-моделі банку на 2020-2023рр., запровадженням віддаленого режиму роботи багатьох співробітників та збільшенням захворювань серед населення (у т.ч., працівників банків).
СТРОКИ ЗВІТНОСТІ ПО FATCA ПЕРЕНЕСЕНО!
Чудова новина - завдяки всебічним зусиллям, які прикладала НАБУ для комунікації з першими особами держави, керівниками відповідальних міністерств та відомств щодо необхідності перенесення строків звітування по FATCA, строк подання для фінансових агентів звіту про підзвітні рахунки ПОДОВЖЕНО!!!
НАБУ вітає АКБ «Індустріалбанк» з 30-річчям!

Щиро вітаємо з ювілеєм весь колектив Індустріалбанку, з яким НАБУ вже багато років співпрацює в напрямку покращення умов ведення банківського бізнесу та повноцінної розбудови економіки нашої держави. Банку бажаємо подальшого процвітання і професійних успіхів, нових проектів, перемог та високих результатів. І, звичайно, окремі побажання усій команді – міцного здоров’я, родинного затишку та впевненості в майбутньому. Далі буде!

НАБУ отримала новий склад Ради за результатами Загальних зборів

02 жовтня 2020 року в НАБУ відбулися позачергові Загальні збори. В засіданні незмінно брали участь керівники банків, які є членами НАБУ, керівники асоційованих членів Асоціації та керівники установ-партнерів, з якими співпрацює Асоціація у своїй діяльності.

НАБУ та ФГВФО обговорили майбутні новації Закону про систему гарантування

Останнім часом все частіше піднімається питання щодо необхідності підвищення суми відшкодування вкладів Фондом гарантування. Останні зміни на законодавчому рівні відбулись у 2012 році, було зафіксовано суму відшкодування у розмірі 200 000 грн. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб на Круглому столі з НАБУ 24.09.2020 р. поділився з банківською спільнотою інформацією про можливі зміни суми гарантування та про інші новації, що готуються до Закону про систему гарантування вкладів фізичних осіб.

НАБУ, Проект ЄС, представники держави обговорили спрощення доступу МСБ до кредитів для купівлі с/г землі
22 вересня 2020 року відбувся Круглий стіл на тему «Сприяння іпотечному кредитуванню та доступу до кредитів для малих фермерів після відкриття ринку землі», організований Проектом Європейського Союзу та Світового банку "Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні", Незалежною асоціацією банків України за підтримки Офісу Президента України та участі представників Уряду, Парламенту, Національного банку України, Київської школи економіки, банків та інших експертів. Всього у заході взяли участь більше 70 учасників.
НАБУ отримала додаткові відповіді-роз’яснення Нацбанку щодо питань у сфері фінансового моніторингу!
НАБУ веде активний і постійний діалог з НБУ щодо практичної імплементації положень нормативно-правових актів у сфері фінансового моніторингу. На запит НАБУ регулятор надав відповіді-роз’яснення з приводу перевірки бездоганної репутації працівників банку, що задіяні в процесах контролю операцій за дотримання норм фінансового моніторингу, оформлення повідомлень про розбіжності КБВ в ЄДРПОУ, надання інформації про відмову від ділових відносин з клієнтом тощо.
Нацбанк підтримав НАБУ щодо реструктуризації зобов’язань виробників «зеленої» електроенергії
01.08.2020 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії», який, серед іншого, передбачає зниження розміру «зеленого» тарифу з 01.08.2020 р., що потягне необхідність реструктуризації банками кредитних портфелів, сформованих за рахунок фінансування проектів в сфері «зеленої» енергетики.
Відкритість та співпраця банків та регулятора – запорука розвитку банківського ринку

Сьогодні, 04.08.2020р., відбулася онлайн зустріч керівників Національного банку України (НБУ), Незалежної асоціації банків України (НАБУ) та банків-членів НАБУ під головуванням Кирила Шевченка, Голови НБУ.

VІII Міжнародний судово-правовий форум відбудеться 5‒6 серпня 2020 року
Незалежна асоціація банків України (НАБУ), в рамках інформаційного партнерства з видавництвом «Юридична практика», запрошує до участі у VIII Міжнародному судово-правовому форумі, що відбудеться 5-6 серпня 2020 року.
Мінюст почув НАБУ! На час оновлення Єдиного державного реєстру працюватимуть деякі послуги

Під час оновлення програмного забезпечення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань для користувачів будуть доступні сервісна послуга у формі прикладного програмного інтерфейсу ЄДР (API ЄДР) та послуга безоплатного доступу до відомостей ЄДР (https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch).

Бізнес-спільнота не підтримує поточну редакцію законопроекту 3640 щодо продовження валютного мораторію

Бізнес-спільнота та експертне середовище, об’єднані Американською торговельною палатою в Україні, Незалежною Асоціацією Банків України, Європейською Бізнес Асоціацією, Форумом Провідних Міжнародних Фінансових Установ та Центром економічної стратегії, звернулася з відкритим листом щодо законопроекту 3640 до Президента України, Керівника Офісу Президента України та його Заступника, Голови Верховної Ради України, Голови профільного Комітету ВРУ та народних депутатів України – членів Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

БІЗНЕС-СПІЛЬНОТА НЕ ПІДТРИМУЄ ПОТОЧНУ РЕДАКЦІЮ ЗАКОНОПРОЕКТУ 2788-Д ТА ЗАКЛИКАЄ ЗНАЙТИ КОНСЕНСУС В ПИТАННІ ЗАПРОВАДЖЕННЯ ПОШТОВОГО БАНКУ В УКРАЇНІ

Бізнес-спільнота, об’єднана Американською торговельною палатою в Україні, Незалежною Асоціацією Банків України, Спілкою Українських Підприємців та Форумом Провідних Міжнародних Фінансових Установ, звернулася з відкритим листом щодо законопроекту 2788-д до Президента України, Голови Верховної Ради України, Голови профільного Комітету ВРУ, Голови Національного банку України та Заступника Керівника Офісу Президента України.

За пропозицією НАБУ Нацбанк тимчасово не застосовуватиме заходи впливу за порушення нормативних показників діяльності
В умовах ускладненої роботи банків,  неможливістю достовірно оцінити розвиток економіки та поведінку клієнтів в умовах тривалих карантинних заходів, пов'язаних з  COVID-19, НАБУ за ініціативи банків звернулась до    Національного банку  з проханням не застосовувати заходи впливу до банків за порушення нормативних показників діяльності банків.
ПЗУ 3329-Д ПРИЙНЯТО!

Сьогодні ВРУ прийняла в другому читанні та в цілому законопроект 3329-д щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширеннякороновірусної  хвороби (COVID-19), яким, зокрема, зменшуються вимоги до мінімального статутного капіталу банків до 200 млн. грн.

БІЗНЕС-СПІЛЬНОТА ТА ЕКСПЕРТНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ПІДТРИМУЮТЬ ЗУСИЛЛЯ НБУ В ПРОТИСТОЯННІ КРИЗІ
В умовах світової пандемії, турбулентності та непрогнозованості, бізнес-спільнота України вважає за необхідне подякувати Національному банку України та підкреслити основні стратегічні кроки, зроблені регулятором, що дозволяють не допустити деструктивних наслідків для економіки країни.
НАБУ працює з НКЦПФР та ВРУ щодо відтермінування квартальної звітності емітента

На звернення НАБУ до НКЦПФР щодо необхідності невідкладного вирішення питання тимчасового відтермінування подання банками квартальної звітності емітента, отримано наступну інформацію.

НАБУ розробила Рекомендації банкам щодо дій при виявленні підозри на COVID-19

НАБУ, піклуючись про здоров’я населення України, розробила Рекомендації щодо плану дій у разі виявлення осіб, які мали контакт із хворими на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2 або виявлення осіб, що мають симптоми такої хвороби з метою запобігання поширенню захворювань.

Карантин продовжено!
НАБУ інформує, що сьогодні, 22 квітня, на засіданні Кабінету Міністрів України прийнято рішення про продовження карантину до 11 травня 2020 року включно.
Рада НАБУ обговорила заходи для зменшення негативного впливу коронакризи на діяльність банків
15.04.2020 року відбулося засідання Ради НАБУ у форматі відеоконференції. Керівники банків обговорили найбільш чуттєві питання, що постали перед банківськими установами у зв’язку з обмежувальними заходами, що введені для протидії поширенню COVID-19.