Новини НАБУ

Дата з
Дата по
Фільтр:
«Всесвітній день заощаджень в Україні 2019» запрошує учасників!

Всесвітній день заощаджень в Україні – проект, з яким вже майже зріднилися банки-члени НАБУ та всі його учасники (цього року свято буде проведено ввосьме). З кожним роком цікавість до ВДЗУ зростає, а святкування набирає все масштабніших обертів.

В НАБУ відбулось чергове засідання Комітету з питань правого забезпечення діяльності банків та захисту прав кредиторів

В середу, 4 вересня, в Незалежній асоціації банків України відбулося чергове засідання Комітету з питань правового забезпечення діяльності банків та захисту прав кредиторів. Акцентом заходу стали основні досягнення Комітету за період головування С.М. Панова, в тому числі прийняття таких важливих законів як Кодекс України з процедур банкрутства, ЗУ «Про відновлення кредитування», створення та функціонування Клубу банківських юристів тощо.

Нацбанк підтримав пропозиції НАБУ та переглянув вимоги до рейтингу емітентів при наданні гарантії/акредитиву

Постановою  НБУ від 21.05.2019 р. № 71 була прийнята норма, що гарантії/безвідкличні резервні акредитиви  для розрахунку нормативу кредитного ризику беруться  в забезпечення за умови що емітенти належать  до  урядів країн, що мають рейтинг, не нижче AA-, підтверджений Standard&Poor's, або аналогічний рейтинг Moody's Investors Service та Fitch IBCA. Після таких змін більшість банків не мали можливості користуватись таким інструментом, оскільки емітентом гарантії/безвідкличного акредитиву виступають на нашому ринку  переважно банківські установи материнських груп країн, у яких рейтинг нижче ніж АА-.

НАБУ повідомляє: тестування банківського модулю з підтримкою формату рахунків ІBAN вже доступне!

Нагадаємо, відповідно до Постанови НБУ №162 від 28 грудня 2018 року, починаючи з 5 серпня 2019 року банки відкриватимуть клієнтам нові рахунки виключно за стандартом IBAN. Зміна номерів діючих рахунків відповідно до стандарту IBAN відбуватиметься протягом перехідного періоду з 05 серпня 2019 по 31 жовтня 2019 року.

КСУ відхилив оскарження Закону про відновлення кредитування

9 липня Велика Палата Конституційного Суду України відмовила у відкритті конституційного провадження у справі за поданням 54 народних депутатів України щодо відповідності конституційності положень п. 2 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування» (далі – Закон, Закон про відновлення кредитування).

НАБУ вітає з Днем бухгалтера!

Щиро вітаємо працівників бухгалтерської сфери, надзвичайно старанних людей та фінансових геніїв. Бажаємо Вам, щоб обране покликання дарувало задоволення, легко вирішувались поставлені задачі та досягались найвищі результати.

НАБУ спільно з ЕБА провели зустріч з метою обговорення питань податкової звітності
НАБУ відстояла можливість банкам отримувати інформацію з Державного реєстру прав на нерухоме майно у формі єдиного витягу

Кабінет Міністрів України ухвалив розроблену Міністерством юстиції України постанову, метою якої є вдосконалення процедури надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (далі – Державний реєстр прав).

НАБУ: інституційна незалежність Нацбанку – запорука макростабільності України

Національний банк України є центральним органом державного управління, юридичний статус, завдання, функції, повноваження і принципи організації якого визначаються Конституцією України, ЗУ «Про Національний банк України» та іншими законами України.

НАБУ та АПУ окреслили коло питань, вирішення яких сприятиме відновленню кредитування

Представники банківського сектору зустрілись з радником Глави Адміністрації Президента України Вікторією Страховою для обговорення та формування «скелету» Дорожньої карти відновлення кредитування в Україні та розвитку ринку банківських послуг в Україні.

Нацбанк підтримав пропозиції НАБУ та змінив графік виконання вимог Положення про СУР

За ініціативи Незалежної асоціації банків України  Національним банком України продовжено строки виконання заходів щодо  політики, підготовки методик і процедур Третього етапу запровадження вимог НБУ стосовно організації  системи управління ризиками до 30 жовтня 2019 для банків України та до 30 січня 2020 банківськими групами (Постановою від 05 червня 2019 року № 74).

За інформаційної підтримки НАБУ відбувся VI Міжнародний форум корпоративних секретарів

7 червня відбувся VI Міжнародний форум корпоративних секретарів. Під час форуму учасники обговорили шляхи впровадження прозорої системи корпоративного управління в українських компаніях, особливу роль корпоративного секретаря через призму міжнародного досвіду.

НАБУ вітає журналістів із професійним святом!

Щиро вітаємо з Днем журналіста – святом тих, хто обрав нелегку та надзвичайно відповідальну справу – день за днем занурюватись у вир подій, першими дізнаватися про їхній перебіг і створювати об'єктивну картину нашого життя.

Круглий стіл «Огляд ринку торговельного фінансування у 2018-му році»

Вже третій рік поспіль НАБУ ініціює проведення презентації результатів статистичного дослідження операцій торговельного фінансування. Цьогоріч, 29 травня,  банківська спільнота спільно з НБУ провела такий захід у форматі Круглого столу.

Кубок Чемпіонів НАБУ здобула команда Ощадбанку

Під гаслом «Ми граємо в одній команді!» НАБУ провела вже 8-ий поспіль турнір з футзалу. 24 травня у спортивно-розважальному комплексі «X-Park» відбулися фінальні ігри турніру з футзалу «Кубок Чемпіонів НАБУ–2019».

Нацбанк підтримав НАБУ щодо удосконалення порядку обліку операцій з акредитивами

НАБУ разом із фахівцями НБУ обговорили та опрацювали переваги фінансування українського експорту з використанням документарних акредитивів, отриманих українськими банками від іноземних банків-емітентів.

Майбутнє за RegTech. В НАБУ відбувся практичний семінар YouControl про кращі рішення для банків

23 травня в Незалежній асоціації банків України (НАБУ) відбувся практичний семінар, організований компанією YouControl на тему “Regtech-рішення з впровадження кращих практик KYC для банків України”.

НАБУ підписала меморандум про партнерство з Асоціацією банків Боснії та Герцеговини

Виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова та Президент Асоціації банків Боснії та Герцеговини Берислав Кутле, підписали меморандум про партнерство та співробітництво з метою сприяння ефективному регулюванню фінансово-банківській сфері.

НАБУ вітає із Днем вишиванки!

Сьогодні Україна святкує самобутнє національне свято – День вишиванки, яке покликане зберегти споконвічні українські традиції.

Ми пам’ятаємо…

У ці травневі дні український народ, разом з Європою та світом, вшановує мужність і жертовність тих, хто пройшов палаючими фронтовими дорогами Другої світової війни.

Роман Шпек: не можна перекладати на банки виконання соціальних гарантій держави

Сьогодні, 8 травня, Кабінет Міністрів України, розглядає проект постанови «Про затвердження порядку надання позики ветеранам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».