Новини НАБУ

Дата з
Дата по
Фільтр:
Форум «STABLE UKRAINE: ECONOMY AGAINST COVID»
У п'ятницю, 18 червня, у просторі «ВСІ.СВОЇ» відбувся форум «STABLE UKRAINE: ECONOMY AGAINST COVID». Подію організувала Незалежна асоціація банків України.
НАБУ: ПЗУ 4409 ПОТРЕБУЄ ДООПРАЦЮВАННЯ, АДЖЕ ЗВУЖУЄ ПРАВА КРЕДИТОРІВ ТА ПОВЕРТАЄ «СІРІ» СХЕМИ У БАНКРУТСТВО
Верховною Радою України ухвалений у 1-му читанні проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства», № 4409 від 20.11.2020, який наразі готується до другого читання.
Незалежна асоціація банків України щиро вітає усю банківську спільноту з професійним святом – Днем банківських працівників України
Вже десятий рік поспіль працюючи над вдосконаленням роботи сектору, ми щодня дякуємо усім Вам за те, що ми разом, оскільки саме Ваша підтримка та єдність усіх без винятку банків України є запорукою тих успіхів, яких ми досягаємо разом. І зовсім не важливо, наскільки складними є питання та наскільки важкими бувають обставини – разом ми справді можемо все!
НАБУ та ФГВФО: завдяки ефективній комунікації кількість банків, які не мають помилок при перевірках, збільшилась удвічі!
28 квітня 2021 року НАБУ провела онлайн-зустріч з Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд) щодо обговорення актуальних питань, які виникають під час перевірок Фондом дотримання банками норм законодавства з питань гарантування вкладів, зокрема на зустрічі було представлено огляд результатів перевірок попередніх років (2018, 2019 та 2020).
На прохання НАБУ ДПСУ відповідає на питання банків щодо подання єдиної звітності з ПДФО та ЄСВ
НАБУ, як найбільший представник банківського співтовариства, звернулася до Державної податкової служби України з пропозицією спільної зустрічі з обговорення питань, які виникають у банківських працівників при підготовці нової єдиної звітності з ЄСВ та ПДФО.
БІЗНЕС-СПІЛЬНОТА ЗАНЕПОКОЄНА УХВАЛЕННЯМ НЕКОНСТИТУЦІЙНОГО І НЕДІЄВОГО ЗАКОНУ ЩОДО РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ ІПОТЕЧНИХ ВАЛЮТНИХ КРЕДИТІВ
19.03.2021 Верховна Рада України прийняла у І читанні проект Закону «Про внесення змін до розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про споживче кредитування» (щодо кредитів, наданих в іноземній валюті)» № 4475 від 09.12.2020.
Нацбанк підтримує пропозиції НАБУ щодо таксономії UA МСФЗ XBRL
НАБУ неодноразово піднімала питання щодо існуючих труднощів впровадження таксономії UA МСФЗ XBRL на нарадах в НБУ та в офіційних зверненнях до відповідних державних органів (із листуванням Ви зможете ознайомитися на сайті НАБУ в розділі «Подання фінансової звітності на основі таксономії в форматі XBRL» за посиланням: https://nabu.ua/ua/podannya-finansovoyi-zvitnosti-na-osnovi.html).
НАБУ ЗА ВИКЛЮЧЕННЯ ІЗ ПЗУ № 4409 НОРМ, ЩО ПОГІРШУЮТЬ ПРАВОВЕ СТАНОВИЩЕ КРЕДИТОРІВ У ПРОЦЕДУРАХ БАНКРУТСТВА
НАБУ звернулася до Верховної Ради України щодо необхідності суттєвого доопрацювання проекту Закону «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства», № 4409 від 20.11.2021 та виключення норм, що суттєво погіршують правове становище банків – кредиторів, повертають механізми затягування процедур банкрутства та вводять в обіг механізми реалізації майна банкрутів за безцінь, без врахування волі кредиторів (тобто, ведуть до зменшення надходження коштів кредиторам від продажу майна).
НАБУ домоглася незастосування штрафів за несвоєчасне подання звітності по таксономії UA МСФЗ XBRL
НАБУ наполегливо опрацьовує усі профільні проблемні питання, що виникають у банківських установ у різних сферах, зокрема, в питанні подання фінансової звітності в форматі iXBRL.
НАБУ ПРОПОНУЄ ДООПРАЦЮВАТИ ПЗУ № 4367 ЩОДО КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ
НАБУ звернулась до Верховної Ради України і Національного банку України з пропозиціями про доопрацювання проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення питань організації корпоративного управління в банках та інших питань функціонування банківської системи», реєстр. № 4367 від 12.11.2020 р.
НАБУ ОБГОВОРИЛА З АПВУ ПИТАННЯ ПРИМУСОВОГО ВИКОНАННЯ РІШЕНЬ
Незалежна асоціація банків України (НАБУ) та Асоціація приватних виконавців України 23.02.2021 провели спільний круглий стіл з обговорення проблемних питань взаємодії приватних виконавців і банків, шляхів їх вирішення.
Банкам забезпечено доступ до Єдиного реєстру довіреностей!
У 2020 р. НАБУ у співпраці з Міністерством юстиції України вирішила питання доступу до Єдиного реєстру довіреностей на нормативному рівні. Наказом Мін’юсту № 622/5 від 20.02.2020 урегульовано питання доступу банків та фінансових установ до цього реєстру з можливістю отримання інформації в електронному вигляді.
НАБУ-ВРУ: ПЗУ № 4241 СЛІД ДООПРАЦЮВАТИ, ЩОБ НЕ БЛОКУВАТИ РОБОТУ З ПРОБЛЕМНИМИ БОРГАМИ
НАБУ звернулась до ВPУ з пропозиціями щодо доопрацювання до другого читання проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості», реєстр. № 4241 від 21.10.2020 р.
Статистичну звітність відтерміновано!
На звернення НАБУ до Національного банку України щодо необхідності продовження строку подання файлів 3BX “Дані про фінансову звітність підприємств - боржників банку” та 3VX “Дані про підприємства-боржників банку”, регулятор продовжив строк подання файлів 3BX, 3BV до 22.02.2021 (включно).
НАБУ ЗВЕРНУЛАСЬ ДО ВРУ ЩОДО ВИКЛЮЧЕННЯ З ПЗУ 3411 НОРМ, ЩО НІВЕЛЮЮТЬ СЕНС ТРЕТЕЙСЬКОГО РОЗГЛЯДУ СПОРІВ
НАБУ звернулась до Верховної Ради України з пропозиціями щодо доопрацювання до другого читання проекту Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку утворення та діяльності третейських судів з метою відновлення довіри до третейського розгляду", реєстр. № 3411 від 29.04.2020 р. Метою пропозицій є забезпечення прийняття на законодавчому рівні виключно ефективних і виважених рішень, які сприятимуть розвитку третейського судочинства в Україні, а не навпаки.
НАБУ проти ПЗУ № 2329
НАБУ виступає категорично проти проекту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» щодо звільнення внутрішньо переміщених осіб від негативних наслідків невиконання грошових зобов’язань, № 2329 від 29.10.2019 р., що 04.02.2021 ухвалений Верховною Радою у першому читанні.
Програма професійного розвитку членів наглядових рад «КОРПОРАТИВНИЙ ДИРЕКТОР»

Незалежна асоціація банків України запрошує Вас взяти участь у програмі професійного розвитку членів наглядових рад «КОРПОРАТИВНИЙ ДИРЕКТОР», яку організовує Професійна асоціація корпоративного управління (ПАКУ), за інформаційної підтримки НАБУ.

Комітет НАБУ з питань правового забезпечення діяльності банків та захисту прав кредиторів розглянув питання корпоративного управління, реструктуризації валютної іпотеки та ін.
26.01.2021 відбулося чергове засідання Комітету, на якому за участю представників банків-членів НАБУ розглянуто низку актуальних для банківського співтовариства питань, зокрема...
Мінфіном затверджено нову УПК, що ставить крапку в тлумаченні статей 14 та 140 ПКУ
НАБУ інформує про результати наполегливої роботи в рамках Експертної Ради, що діє при Міністерстві фінансів Україні: затвердження узагальнюючої податкової консультації щодо трактування окремих норм підпункту 14.1.159. п.14.1. ст.14 та пункту 140.2. ст.140 Податкового кодексу України наказом Міністерства фінансів України № 22 від 19.01.21 року.
НБУ підтримує позицію НАБУ щодо виконавчих написів нотаріусів
Національний банк України поділяє позицію Незалежної асоціації банків України (НАБУ) про те, що виконавчий напис нотаріуса має бути ефективним способом захисту цивільних прав, який дасть змогу уникати тривалої судової процедури для стягнення безспірної заборгованості. Регулятор зауважує, що така нотаріальна дія, як вчинення виконавчого напису, є альтернативним позасудовим способом захисту цивільних прав, а виконавчий напис нотаріуса – самостійною підставою для задоволення вимог кредитора шляхом стягнення грошових сум або витребування майна від боржника за цим виконавчим документом, якщо така вимога є безспірною.
Як 2020 рік змінив фінансовий сектор проаналізуємо на VII Legal Banking Forum і Церемонії нагородження «Банки року - 2021»
НАБУ інформує про проведення 10 лютого 2021 року форуму правників VІI Legal Banking Forum та Церемонії нагородження «Банки року - 2021», що організовується видавництвом «Юридична практика» за інформаційної підтримки НАБУ.
Банківський консенсус-прогноз: Українські банки очікують зростання економіки на 3,9%

Незалежна асоціація банків України (НАБУ) започатковує Банківський консенсус-прогноз – агрегований макроекономічний прогноз, сформований на базі макроекономічних прогнозів українських банків.

Пропозиції НАБУ щодо розрахунку капіталу підтримані Нацбанком!
НБУ прийняв пропозиції НАБУ щодо необхідності врахування коефіцієнту кредитної конверсії (CCF) при розрахунку нормативів капіталу й, відтепер, вартість позабалансових зобов’язань може бути зменшена відповідно до ймовірності їх конверсії в кредит.
За ініціативи НАБУ Національним банком продовжено строки реструктуризації кредитів позичальникам!
Банківська система в 2020 році працює в складних економічних умовах, тому підтримання співпраці з клієнтами та забезпечення умов для подальшої роботи є важливим процесом. Зважаючи на поширення випадків захворювання серед населення та з метою недопущення зростання проблемної заборгованості за кредитами, НАБУ звернулась до регулятора з проханням продовжити строки реструктуризації кредитів строком до 01 квітня 2021 року. НБУ пішов назустріч банкам та прийняв рішення не поширювати окремі ознаки дефолту на кредити, які будуть реструктуризовані для боржників фізичних та юридичних осіб до 30 квітня 2021 та 31 травня 2021 рр. відповідно.
За ініціативи НАБУ Нацбанк переглянув підходи до вирахування непрофільних активів з капіталу банків
За результатами звернень НАБУ, переговорів та спільних зустрічей, враховуючи складні умови в яких опинилась економіка України та у зв’язку з карантинними обмеженнями, Національним банком було прийняте рішення надати банкам більше часу для проведення роботи з очищення балансу від активів, які не використовуються під час здійснення банківської діяльності.