Новини НАБУ

Дата з
Дата по
Фільтр:
НАБУ вітає всіх працівників радіо, телебачення та зв’язку з професійним святом!
В епоху глобалізації, розвитку нових технологій, інформаційної доступності та насиченості, роль якісних комунікацій переоцінити неможливо. Від Вас залежить формування високої медіа-культури суспільства, збереження та розвиток демократичних традицій, патріотизму, цілісності та морального здоров’я нації!
Потреби банків та можливі FinTeh-рішення для фінансового моніторингу/комплаєнсу
Компанія YouControl за інформаційної підтримки Незалежної асоціації банків України провела зустріч з банками України на тему: «FinTeh-рішення для фінансового моніторингу/комплаєнсу, аналіз та запобігання ризиків».
НАЙВАЖЛИВІШІ ЗАКОНИ ПІДПИСАНО ПРЕЗИДЕНТОМ

Сьогодні Президент підписав довгоочікувані для усієї банківської системи Закони – про відновлення кредитування та про удосконалення функціонування фінансового сектору в Україні (на стадії Законопроектів – 6027-д та 8331-д).

Макроекономічний аналіз на 24 жовтня 2018 року
Україна має попередню домовленість із МВФ про нову програму. Оптимізм бізнесу більше не зростає, а споживчі настрої покращилися. Промислове виробництво розпочало осінь поглибленим спадом, а роздрібна торгівля надалі зростає. Великий врожай покращує динаміку сільського господарства та транспорту.
Відкрите звернення Незалежної асоціації банків України до Об'єднання фінансових установ
Незалежна асоціація банків України (НАБУ), представник банківської спільноти, що об’єднує більше 96% активів банківської системи, звертається до Асоціації Об'єднання Фінансових Установ (ОФУ) щодо Законопроекту № 2413а (про СПЛІТ).
Макроекономічний аналіз на 8 жовтня 2018 року
Міністерство фінансів підвищило ставки запозичень. Золотовалютні резерви впали нижче 17 млрд доларів. Зовнішні дефіцити розширюються. Місцеві органи влади накопичили майже 14 млрд грн у банках. Державний бюджет у серпні зведено з профіцитом 25 млрд грн. Зростання зарплат прискорилося.
Проект НАБУ "Всесвітній день заощаджень України - 2018" стартував
1 жовтня офіційно стартував Всесвітній день заощаджень в Україні – проект, який вже сьомий рік проводиться за ініціативи банків-членів Незалежної асоціації банків України. І третій рік поспіль реалізація цього проекту проходитиме за підтримки Фонду ощадних кас Німеччини «Sparkasse».
Офіційна позиція Мінфіну щодо дивідендів

26 вересня 2018 року Міністерство фінансів України оприлюднило офіційну позицію (лист № 11420-10-10/25191) щодо віднесення нарахування (виплати) дивідендів платником податку на прибуток на користь нерезидентів до операцій, що підпадають під визначення контрольованих.

НБУ надав роз’яснення щодо практичного виконання вимог Закону № 2475
Національний банк України, відповідаючи на звернення Незалежної асоціації банків України, листом № 57-0009/51872 від 25.09.2018 р. надав роз’яснення щодо практичного виконання вимог Закону № 2475. НАБУ потребувала роз’яснень стосовно обов’язку банківської установи повідомляти органи державної виконавчої служби або приватних виконавців про відкриття / закриття рахунку фізичними особами, що передбачено статтею 62Закону України «Про банки і банківську діяльність».
Валютний ринок: між очікуванням і пересторогами

У Києві розпочав свою роботу Перший український валютний форум. Представники фінансового ринку, профільних асоціацій та Національного банку отримали ще один майданчик, на якому спромоглися всебічно розглянути перспективи нового валютного законодавства та зміни, які очікуються на валютному ринку з початку 2019 року.

Банківська спільнота отримала роз’яснення НБУ стосовно розрахунку LCR

На думку НБУ, банки готові до впровадження LCR, враховуючи наявний структурний надлишок ліквідності у банківському секторі та високу дохідність державних цінних паперів, які входять до складу високоякісних ліквідних активів. Однак, у цей тестовий період під час розрахунку LCR банки все ще зазнають труднощів. Незалежна асоціація банків України, звернувшись до регулятора по коментарі та роз’яснення, отримала докладну відповідь.

Макроекономічний аналіз на 24 вересня 2018 року
Економічне зростання прискорилося до 3,8%. Обсяги промислового виробництва впали вперше з грудня 2017 року. Динаміка інших галузей у серпні різноспрямована. Державний борг зріс через ослаблення гривні. Уряд спрямував проект Держбюджету-2019 до Верховної Ради.
Більшість пропозицій НАБУ в проекті Правил організації статистичної звітності враховано
У липні поточного року НАБУ зверталася до Національного банку України з додатковими пропозиціями до проекту Правил організації статистичної звітності, що подається до регулятора. НБУ врахував консолідовані побажання банкірів, внісши зміни до порядку підписання 16 файлів.
НАБУ отримала роз’яснення про систему управління ризиками від НБУ

Незалежна асоціація банків України (НАБУ) у відповідь на звернення до Національного банку України щодо застосування окремих норм Положення про організацію системи управління ризиками (СУР) в банках та банківських групах, затвердженого постановою Правління НБУ від 11.06.2018 року № 64 отримала відповідні роз`яснення від НБУ.

Макроекономічний аналіз на 28 серпня 2018 року
Державний борг знову зростає. Держава перекриває боргові виплати короткими запозиченнями. Середня зарплата наблизилися до 10000 грн. Зростання у промисловості прискорилося.
Макроекономічний аналіз на 21 серпня 2018 року
Економічне зростання прискорилося до 3,6%. Споживча активність українців залишається високою. Посуха на початку літа погіршила динаміку АПК. Транспортна галузь скорочує спад завдяки відновленню транзиту газу. Пожвавлення попиту на валютному ринку.
НАБУ розпочала набір учасників для співпраці в проекті «Всесвітній день заощаджень в Україні - 2018»

Цікавість до Дня заощаджень в Україні з кожним роком зростає - як з боку фінансових установ, так і громадян. Офіційний старт проекту заплановано на 1 жовтня, проте вже сьогодні взяти участь у заході зголосилося чимало банківських установ.

Подяка за внесок
Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності Верховної Ради України відзначив зусилля Незалежної асоціації банків України, спрямовані на створення в державі ефективного та успішного фінансового сектору. Перший заступник голови Комітету Михайло Довбенко вдячний НАБУ за плідну спільну роботу, якісні комунікації та спрямованість на досягнення мети.
Макроекономічний аналіз на 10 серпня 2018 року
Міжнародні резерви скорочуються через відсутність зовнішнього фінансування. Інфляція сповільнилася до 8,9% завдяки цінам на овочі та фрукти. Банківське кредитування триває.
НАБУ-НБУ: спільні кроки задля зменшення частки проблемної заборгованості
У понеділок, 6 серпня, в Незалежній асоціації банків України відбулося чергове засідання Комітету з питань правового забезпечення діяльності банків та захисту прав кредиторів. Спеціалізований захід приурочили обговоренню питань взаємодії банків із Національним банком України – йшлося про роботу з проблемними боржниками, негативні судові практики та шляхи зменшення частки проблемної заборгованості у банківській системі.
Макроекономічний аналіз на 30 липня 2018 року
Промисловість наростила виробництво на 2,5% у першому півріччі. Інфраструктурне будівництво тримає позитивні темпи у галузі. Стале збільшення товарообігу триває. Менше транзиту газу та експорту зерна – у транспорті спад. Державний борг утримується на рівні близько 2 трлн. грн. Зарплати зростають.
День бухгалтера в КГБ
17 липня Незалежна асоціація банків України зібрала фахівців 30 банківських установ на чергове засідання Клубу головних бухгалтерів (КГБ).