Новини НАБУ

Дата з
Дата по
Фільтр:
НАБУ підписала Меморандум про співпрацю із Київським регіональним центром Національної академії правових наук України

Незалежна асоціація банків України (НАБУ) та Київський регіональний центр Національної академії правових наук підписали Меморандум про взаємодію та співробітництво, що стане додатковим дієвим інструментом ефективного функціонування та розвитку банківської системи України.

ОНЛАЙН ТРАНСЛЯЦІЯ: КРУГЛИЙ СТІЛ «ДОСТУПНЕ КРЕДИТУВАННЯ АГРОСЕКТОРУ: ГОЛОВНІ КРОКИ НАЗУСТРІЧ»

Дивіться в прямому ефірі дискусію за участі банків, Національного банку України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Світового банку та аграрних асоціацій. Модератор: Олена Коробкова, Виконавчий директор НАБУ.

НАБУ: Принципова позиція банку – запорука спільного захисту в питанні реєстрації податкових накладних

Незалежна асоціація банків України (далі – НАБУ), як найбільший представник банківського співтовариства, послідовно відстоює позиції банків за різноманітними  питаннями, в тому числі і податковими.

Вітаємо зі cвятом весни!

Любі жінки, від щирого серця хочу висловити Вам свою повагу та привітати Вас із цим ніжним весняним святом.

На прохання НАБУ запровадження IBAN відтерміновано
На прохання НАБУ Національний банк відтермінував запровадження міжнародного номера банківського рахунку IBAN. Старт запровадження IBAN в Україні розпочнеться з 5 серпня цього року (раніше планувалося – з 1 квітня 2019 року).
Незалежна асоціація банків України та Legal High School підписали меморандум про співпрацю

Відтепер усі члени НАБУ матимуть можливість долучитися до Школи банківського та фінансового права і Школи з реструктуризації та банкрутства Legal High School зі знижкою 20% за промокодом «NABU».

НБУ надав окремі рекомендації банкам щодо відкриття/закриття рахунків клієнтам

Національний банк України, до набрання чинності змін до нормативно-правових актів, що регулюють питання відкриття/закриття рахунків клієнтам, рекомендував банкам керуватись наступними роз`ясненнями:

НАБУ застерігає – діють шахраї!

Незалежна асоціація банків України (НАБУ) інформує, що дзвінки, електронні листи, СМС від імені асоціації із пропозицією пройти ідентифікацію за банківською карткою є нічим іншим як шахрайськими діями!

НАБУ: фінансова реструктуризація зменшила обсяги NPL більш ніж на 20 млрд.грн.

З жовтня 2016 року в Україні діє Закон України «Про фінансову реструктуризацію», який базується на кращих світових практиках – Стамбульському та Лондонському підходах до урегулювання заборгованості корпоративних боржників перед банківськими установами.

НБУ тимчасово не застосовуватиме заходи впливу за порушення, пов’язані з переходом на МСФЗ 16 «Оренда»

Починаючи з 1 січня 2019 року вступають в силу зміни у фінансовому обліку, які пов’язані з впровадженням нового Міжнародного стандарту фінансової звітності 16 «Оренда» (МСФЗ 16).

Звітність у 2019 році: нові виклики для банків

За доброю традицією, яка  підтримується Незалежною асоціацією банків України (далі – НАБУ) восьмий рік поспіль, 17 січня 2019 року Комітет з питань оподаткування та обліку (далі – Комітет) зібрав Клуб головних бухгалтерів, в рамках якого представники банків-членів НАБУ, колеги з Департаменту бухгалтерського обліку Національного банку України та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) розглянули тему «Таксономія: міфи та реальність. Що очікує банки у 2019 році. Формат XBRL: перехід банків України на подання звітності за МСФЗ таксономією».

НБУ затвердив норми залучення нового капітального інструменту до капіталу банків

Інструкція про порядок регулювання діяльності банків в Україні доповнена новими нормами щодо Порядку отримання дозволу на врахування залучених коштів капітального інструменту з умовами списання/конверсії до капіталу банку.

Комітет з питань правового забезпечення діяльності банків та захисту прав кредиторів підвів підсумки роботи за 2018 рік та окреслив пріоритети на наступний рік

У середу, 12 грудня відбулося підсумкове засідання Комітету з питань правового забезпечення діяльності банків та захисту прав кредиторів Незалежної асоціації банків України (Комітет). Основний акцент заходу було сконцентровано на підведенні підсумків роботи Комітету за 2018 рік та обговоренні пріоритетних напрямів роботи Комітету на наступний рік.

Нацбанк підтримав звернення НАБУ про надання банкам тестового періоду для подання статзвітності у XML форматі

НАБУ як найбільший представник банківського співтовариства в листопаді цього року звернулася до Національного банку України  з пропозиціями банків щодо подання файлів статистичної звітності у форматі XML. Дана ініціатива була розглянута та узгоджена на засіданні Комітету з питань оподаткування та обліку, яке відбулось 09.11.18 за участі понад 40 банків-членів НАБУ.

Банківська спільнота підтримує реформу адвокатури, #9055

2 червня 2016 року Верховною Радою України ухвалено Закон України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», який розпочав процес трансформації судової влади та всіх суміжних з нею правових інститутів.

НБУ подовжив на 4 місяці виконання 1-ого етапу вимог щодо організації системи управління ризиками

НБУ з метою належного виконання банками заходів по управлінню ризиками, переніс Постановою Правління НБУ №126 від 26.11.2018 року кінцеву дату приведення організаційної структури системи управління ризиками у відповідність до вимог Положення про організацію системи управління ризиками в банках України та банківських групах (далі – Положення) та затвердження змін до бюджету банку (за потреби) з 30 листопада 2018 року на 30 березня 2019 року, для банківської групи - з 28 лютого 2019 року на 30 квітня 2019 року відповідно.

НАБУ: режим воєнного стану не відобразиться на роботі банків

26.11.2018р. відбулася зустріч керівників НБУ та ТОП-40 банків у зв’язку з можливим введенням режиму воєнного стану. Відповідне рішення Президента схвалено Парламентом увечері 26 листопада, таким чином з 28.11.2018р. у 10 областях України введено режим воєнного стану строком на 30 днів.

НАБУ продовжує публікацію кращих практик у сфері фінансового моніторингу

На сайті НАБУ в рамках спільного з Національним банком України проекту щодо оприлюднення кращих практик у сфері фінансового моніторингу розміщено чергові практичні кейси, надані банківськими установами.

Національний банк надав можливість банкам враховувати у складі високоліквідних активів залишки на НОСТРО рахунках в іноземній валюті в інших банках України

Національний банк України підтримав ініціативу НАБУ та прийняв рішення надати банкам можливість тимчасово ( до 01.01.2021р.) враховувати у складі високоліквідних активів для розрахунку коефіцієнта покриття ліквідністю (LCR) залишків на НОСТРО рахунках в  іноземній валюті відкритих  в банках України, але за умови, що банк в якому відкрито коррахунок виконує норматив ліквідності.

В НАБУ обговорили пропозиції щодо вдосконалення системи правосуддя, примусового виконання рішень та реструктуризації

Минулого тижня в Незалежній асоціації банків України відбулося чергове засідання Комітету з питань правового забезпечення діяльності банків та захисту прав кредиторів (Комітет). Серед питань, що розглядалися учасниками засідання, були проекти Законів України - №№ 8198, 9055, 9236, а також питання неможливості здійснення правосуддя місцевими судами через відсутність сформованого складу суду.

НАБУ вітає всіх працівників радіо, телебачення та зв’язку з професійним святом!
В епоху глобалізації, розвитку нових технологій, інформаційної доступності та насиченості, роль якісних комунікацій переоцінити неможливо. Від Вас залежить формування високої медіа-культури суспільства, збереження та розвиток демократичних традицій, патріотизму, цілісності та морального здоров’я нації!
Потреби банків та можливі FinTeh-рішення для фінансового моніторингу/комплаєнсу
Компанія YouControl за інформаційної підтримки Незалежної асоціації банків України провела зустріч з банками України на тему: «FinTeh-рішення для фінансового моніторингу/комплаєнсу, аналіз та запобігання ризиків».
НАЙВАЖЛИВІШІ ЗАКОНИ ПІДПИСАНО ПРЕЗИДЕНТОМ

Сьогодні Президент підписав довгоочікувані для усієї банківської системи Закони – про відновлення кредитування та про удосконалення функціонування фінансового сектору в Україні (на стадії Законопроектів – 6027-д та 8331-д).

Макроекономічний аналіз на 24 жовтня 2018 року
Україна має попередню домовленість із МВФ про нову програму. Оптимізм бізнесу більше не зростає, а споживчі настрої покращилися. Промислове виробництво розпочало осінь поглибленим спадом, а роздрібна торгівля надалі зростає. Великий врожай покращує динаміку сільського господарства та транспорту.