Новини НАБУ

Дата з
Дата по
У більшості регіонів України відновлено роботу Державного реєстру обтяження рухомого майна (ДРОРМ)
Зокрема реєстр працює у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Львівській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій областях, містах Київ, Запоріжжя та Краматорськ.
Важлива інформація про впорядкування проведення операцій на ринках капіталу на період дії воєнного стану
Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку ухвалила рішення, яким узагальнила та структурувала власні рішення щодо порядку проведення операцій на ринках капіталу на період дії воєнного стану.
Прийнято законопроєкт №7152, що регулює питання розміщення державних реєстрів на хмарних ресурсах за кордоном
Це означає, що найближчим часом запрацюють наші реєстри! Таке рішення — надважливий крок, адже доступ до реєстрів дасть банкам можливiсть продовжити активне кредитування, що розвиватиме нашу економіку.
Банкіри, увага!!! Звернення Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики звернувся до усіх банків України із закликом докласти максимальних зусиль для того, щоби українська економіка, а особливо критичні її складові, мала змогу функціонувати максимально ефективно.
Інформація щодо складання та подання фінансової звітності в період запровадження воєнного стану
Банкам України, які не завершили роботу щодо складання річної фінансової звітності та консолідованої річної звітності за 2021 рік через військову агресію Російської Федерації проти України, продовжити цю роботу після припинення чи скасування дії воєнного стану.
Щодо відкриття рахунків
НАБУ зверталася до Національного банку України щодо можливості відкриття банками своїм клієнтам, які вже були ідентифіковані та верифіковані банком і мають відкритий рахунок у цьому банку, поточних рахунків в інших видах валют на підставі усного звернення або без звернення в разі надходження клієнту грошових коштів у валюті, відмінній від валюти відкритого рахунку. Подробиці далі.
У зв’язку з впровадженням по всій території України воєнного стану, подання звітності з 24 лютого здійснюється згідно з Правилами організації статистичної звітності, що подається до Національного банку України в умовах особливого періоду
Подання звітності згідно з Правилами організації статистичної звітності, що подається до Національного банку України, затвердженими постановою Правління Національного банку України від 13 листопада 2018 року No 120 (зі змінами), тимчасово призупинено.
Нагадуємо, Національний банк відкрив рахунок для гуманітарної допомоги українцям, постраждалим від російської агресії
Поточний рахунок відкрито Міністерству соціальної політики України. Він використовується для зарахування благодійної допомоги з України та з-за кордону.
Продовжуємо стояти на варті фінансової оборони держави!

Банківська система працює злагоджено:

• банки продовжують забезпечувати роботу відділень в умовах відсутності загрози життю та здоров’ю населення;
  • онлайн-банкінги банків працюють в звичайному режимі – з їх допомогою можна поповнити мобільний рахунок, провести безготівкові перекази коштів, зокрема на допомогу армії;
  • торгівельні заклади (магазини, АЗС та аптеки) мають приймати безготівкові розрахунки – жодних обмежень на такі розрахунки Національний банк не встановлював;
  • банки за можливості поступово підкріплюють банкомати готівкою.
Вдячні Національному банку за оперативну реакцію на запити нашої спільноти й послаблення низки заборон на операції в іноземній валюті!
Зокрема, з 1 березня передбачено можливість використання платіжних карток за кордоном для розрахунків та отримання готівки.
Інформація для банкірів щодо здійснення валютних операцій в період воєнного стану
Нагадаємо, з огляду на розподіл функцій та повноважень між державними органами, визначення переліку товарів критичного імпорту відноситься до компетенції Кабінету Міністрів України.

У НАБУ відбулася зустріч представників банків із заступником міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Костянтином Кошеленком стосовно Стратегії цифрової трансформації соціальної сфери у 2022 році.

НАБУ вітає позитивну практику Великої Палати Верховного Суду з вирішення спорів за участі банківських установ щодо нарахування відсотків на прострочений борг!

Що відбулося?
У Постанові від 18 січня у справі №910/17048/17 зроблено висновок про те, що умови договору про нарахування відсотків за користування кредитом до моменту фактичного повернення кредиту мають правомірно враховуватися.

В Офісі Президента України відбулася зустріч щодо реалізації проєкту «єСмартфон»
Сьогодні в Офісі Президента України відбулася зустріч щодо реалізації проєкту «єСмартфон» за участі заступника керівника Офісу Президента Ростислава Шурми, віцепрем’єр-міністра – міністра цифрової трансформації Михайла Федорова та Голови Ради НАБУ Олени Коробкової.
Відбувся круглий стіл «Дія.Сіті: новий правовий та податковий режим для діяльності в сфері ІТ», організований НАБУ спільно з Arzinger
«Тема IT упродовж останніх років дуже популярна в банківському середовищі. Ми любимо обговорювати в різних форматах шалений прогрес мобільних додатків і сервісів банків, інновації в роботі з даними та штучний інтелект, диджиталізацію всіх можливих процесів, майбутнє банкінгу та фінтеху. Але в усіх цих яскравих дискусіях поза зором залишається зворотний бік – розроблення, підтримка й актуалізація програмного забезпечення, стосунки з працівниками та підрядниками. І тут ми постаємо перед двома неприємними вразливостями банківського бізнесу. По-перше, у банківській сфері дуже жорсткі вимоги до якості та безперебійності роботи сервісу, ще й в умовах безперервної адаптації до постійних змін законодавчих і регуляторних вимог. По-друге, банки сумлінно дотримуються трудового законодавства і не можуть використовувати «сірі» схеми найму, які дуже поширені в IT. Ці вразливості ставлять банки в дещо дискриміноване та залежне становище на ринку IT, що зумовлює зайві витрати та є джерелом постійних ризиків. Отже, поява нових форматів та механізмів на цьому ринку становить особливий інтерес для банків», – зазначила Голова Ради НАБУ Олена Коробкова.
Банківський консенсус-прогноз: приборкати інфляцію буде важче, ніж очікувалося. Проте гривня залишатиметься стабільною
Незалежна асоціація банків України (НАБУ) продовжує формування Банківського консенсус-прогнозу – агрегованого макроекономічного прогнозу, сформованого на базі прогнозів українських банків.