Новини НАБУ

Дата з
Дата по
Парламент дозволив злиття банків за спрощеною процедурою

Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому проект Закону № 6010 «Про спрощення процедур капіталізації та реорганізації банків». За важливий для банківської сфери законопроект, який здатний вирішити нагальні проблеми малих та середніх банків, проголосувало 253 депутата. Наразі банкіри очікують, що документ підпише Президент України вже найближчим часом

25 квітня відбудеться Міжнародний форум перевізників «Logistic UP: Тренди. Кейси. Інструменти»

У Києві, 25 квітня 2017 року, за інформаційної підтримки Незалежної асоціації банків України відбудеться перший Міжнародний форум перевізників «LogisticUP: Тренди. Кейси. Інструменти» участь у якому візьмуть понад 250 керівників провідних компаній в сфері логістики, фінансів та інтернет-продажів, а також очільники профільних міністерств та відомств

У Трускавці пройде семінар щодо бухобліку та вимог МСФЗ 9
Банки не згодні з тлумаченням ДФСУ норм Податкового кодексу

Банки та Державна фіскальна служба України (ДФСУ) не можуть порозумітися у визначенні строків та критеріїв, за якими банки визнають заборгованість безнадійною. Така невизначеність загрожує негативними податковими ризиками для всієї банківської сфери

Банківський забіг
НАБУ приєднається до масштабного щорічного бігового заходу України – 7-го Nova Poshta Half Marathon, який відбудеться 9 квітня 2017 року в центрі Києва
НАБУ просить розмежовувати бізнес і політику
Вандалізм по відношенню до банківських відділень, що працюють в рамках українського законодавства, створює негативний імідж України в очах закордонних інвесторів та світової спільноти
Банки обурені незаконними податковими штрафами

Державна фіскальна служба України продовжує трактувати норми Податкового кодексу України по-своєму. На цей раз суперечки між банками і фіскалами стосуються питання визначення розміру балансової вартості активів, що береться для розрахунку ліміту резерву для цілей оподаткування. Така неузгодженість вкрай негативно впливає на результати економічної діяльності та процес проведення перевірок банківських установ. Тому банки очікують від Міністерства фінансів Узагальнюючу податкову консультацію

НАБУ вважає несправедливим рішення Вищого спеціалізованого суду України щодо «Ощадбанку»
Вищий спеціалізований суд України (ВССУ) скасував поруку колишнього власника ліквідованого «Дельта Банку» Миколи Лагуна перед «Ощадбанком» на 4,2 млрд. грн. НАБУ підтримує намір «Ощадбанку» оскаржити це рішення суду та вважає його несправедливим
Банки пропонують переглянути обмеження по нерухомому майну, що розташовано в АТО
Банки ініціюють перегляд норм законодавства, які унеможливлюють реалізацію права кредитора на задоволення своїх вимог за рахунок предметів іпотеки, що знаходяться на території проведення АТО. Це питання жваво обговорювалося під час чергового засідання Комітету з питань захисту прав кредиторів, який проходив 3 березня у приміщенні НАБУ
НАБУ виступає проти деструктивної критики діяльності НБУ
Незалежна асоціація банків України (НАБУ), що об'єднує у своїх лавах понад 96% сукупних активів банківського ринку України та є найбільшим представником банківської спільноти, позитивно оцінює діяльність Національного банку України у 2016 році
НБУ презентував нову концепцію побудови системи організації управління ризиками в банках
В середу, 1 березня, відбувся круглий стіл на тему: «Організація системи управління ризиками в банках України», організований Комітетом з питань регуляторної політики і нагляду НАБУ. Під час заходу НБУ презентував нову і довгоочікувану банками концепцію побудови системи організації управління ризиками в банках України
Незалежна асоціація банків України є єдиним законним власником абревіатури НАБУ
Права на торговельну марку належать Незалежній асоціації банків України - НАБУ, яка отримала відповідне свідоцтво на знак для товарів та послуг ще 2013 році. Проте Національним антикорупційним бюро України з офіційним скороченим найменуванням «Національне бюро» активно використовується саме абревіатура НАБУ, що призводить до сплутування двох установ
Законопроект № 6010 прийнятий у першому читанні

З п’яти законопроектів, запланованих на «фінансовий день» у Верховній Раді 23 лютого, було розглянуто лише один. Після тривалого обговорення, народні депутати прийняли в першому читанні та за основу довгоочікуваний банківською спільнотою проект Закону № 6010 «Про спрощення процедур капіталізації та реорганізації банків».

НАБУ відстояла права банків у переоцінці валютних резервів
Державна фіскальна служба України погодилася з тим, що право трактування міжнародних стандартів у фінансової звітності залишається прерогативою виключно Національного банку. Відповідно резерви є монетарною статтею та входять у склад фінансового інструменту. Досягнутий результат допоможе банкам уникнути можливих необґрунтованих претензій з боку фіскалів під час перевірок в майбутньому
Продаж майна банкрутів може стати електронним

Існуюче регулювання процедур банкрутства дозволяє боржникам ухилятися від виконання своїх зобов’язань перед кредиторами. При цьому процедури банкрутства є надто тривалими та недостатньо ефективними. Про це говорили учасники спільного семінару адвокатського об’єднання «Арцингер» та Незалежної асоціації банків України за темою: «Банк як забезпечений кредитор в процедурі банкрутства: проблеми і рішення», який відбувся в офісі НАБУ

Банки готуються перейти на прозорі стандарти фінансової звітності
У четвер, 16 лютого 2017 року в НАБУ проходила зустріч керівників банків на тему оцінки знецінення, класифікації і оцінки відповідно до вимог МСФЗ 9. Запровадження цього стандарту за оцінкою міжнародних експертів може призвести до збільшення рівня резервів, що вплине на балансову вартість активів, прибуток та капітал
НБУ та банки обговорили новий підхід у поданні статистичної звітності
В середу, 15 лютого 2017 року в НАБУ відбулася робоча нарада по обговоренню нового підходу до подання статистичної звітності, розробленого Національним банком на основі європейської практики. Запропоновані новації у правилах дозволять оптимізувати процес подання звітності та встановити єдині методологічні підходи до її складання
НАБУ та НБУ дійшли згоди щодо проведення перевірок з фінансового моніторингу
Спільною робочою групою, за участі представників Національного банку України та Комітету НАБУ з питань регуляторної політики і нагляду, досягнуто низку важливих домовленостей, зокрема, щодо внесення змін у нормативні документи НБУ, що регламентують проведення виїзних перевірок з питань фінансового моніторингу (далі – виїзні перевірки), та практичних аспектів їх здійснення
Банки пропонують НБУ знизити вимоги до капіталу
В середу, 8 лютого, відбувся круглий стіл на тему: «Спрощена процедура капіталізації та реорганізації банків», організований Комітетом ВРУ з питань фінансової політики та банківської діяльності, Незалежною асоціацією банків України (НАБУ).
Оголошення про пошук кандидатів у арбітри
Спостережна рада, створена на виконання статті 14 Закону України «Про фінансову реструктуризацію», відповідно до вимог Закону та Арбітражного регламенту для цілей Закону, оголошує пошук кандидатів для затвердження списку одноособових Арбітрів для розгляду спорів, які виникатимуть в процедурах фінансової реструктуризації
Банки займуться реформуванням системи управління ризиками
Банківська криза змушує фінансові установи змінювати існуючі моделі управління ризиками. Регулятор пропонує вирішення проблеми через «Положення про організацію системи управління ризиками в банках України», проект якого наразі жваво обговорюється банківською спільнотою. Які результати очікує НБУ, що практично змінить нове положення і наскільки це необхідно, обговорювали в колі фахівців банківського сектору на семінарі «Майбутнє управління ризиками. Підготовка до більш ефективного управління ризиками», спільно організованому НАБУ та IFC за підтримки Swiss Cooperation Office Ukraine