Новини НАБУ

Дата з
Дата по
Банкам дали можливість списувати прострочені кредити
На відкритому засіданні Комітету НАБУ з питань оподаткування та обліку, банки обговорили практичне застосування нових законодавчих норм, які безпосередньо впливають на податковий облік в фінансових установах, що були внесені до Податкового кодексу України. Та говорили про те, що однакові норми банки та фіскали можуть трактувати по різному. Така суперечність несе величезні податкові ризики для всієї банківської системи
НАБУ: НБУ не змінив графік докапіталізації банків
Постанова №2, прийнята Національним банком 11 січня 2017 року підтверджує пом'якшений графік докапіталізації, який був затверджений регулятором ще в квітні 2016 року. Відтак, як вже було визначено раніше, мінімальний розмір статутного капіталу діючих в Україні банків станом на липень 2017 року повинен сягати 200 млн. грн
АМКУ закликав Уряд переглянути вимоги до банків, що здійснюють виплати бюджетникам
Незалежна асоціація банків України вітає рішення Антимонопольного комітету звернутися до Кабінету міністрів з рекомендацією переглянути умови конкурсного відбору банків для обслуговування бюджетників. У тому числі мова йде про вимогу наявності не менше 1% активів від усієї банківської системи
В Україні може з’явитися «безпечна гавань» для банків
Незалежна асоціація банків України пропонує впровадити режим «безпечної гавані» для кредитних операцій. З метою податкового контролю за цінами, кредитними та депозитними ставками, в рамках законодавства України з трансфертного ціноутворення. Що може значно спростити процес формування фінансової звітності для банків
НАБУ взяла участь в обговоренні змін до правил організації статистичної звітності
Експерти Незалежної асоціації банків України спільно з представниками банків взяли участь в обговоренні проекту Постанови НБУ «Про затвердження Змін до Правил організації статистичної звітності, що подається до Національного банку. Робоча нарада, ініційована Департаментом статистики та звітності НБУ, відбулася в четвер 22 грудня
Комітет НАБУ з питань регуляторної політики та нагляду визначив пріоритети на 2017 рік
Комітет Незалежної асоціації банків України з питань регуляторної політики і нагляду звітував про результати в 2016 році та визначив основні напрямки діяльності на 2017 рік. Серед яких, такі пріоритетні питання як: вдосконалення вимог щодо кредитного ризику при проведенні активних операцій, впровадження вимог Базель III до капіталізації, платоспроможності та ліквідності банків, а також сприяння у виконанні банками вимог законодавства щодо виявлення публічних осіб та осіб, пов'язаних з такими діячами
НАБУ підписала Меморандум про створення Секретаріату фінансової реструктуризації
У вівторок, 20 грудня Асоціація «Незалежна асоціація банків України» підписала Меморандум про технічну допомогу та співпрацю з Спостережною Радою, створеною на виконання вимог Закону України «Про фінансову реструктуризацію»
Третейське судочинство працює, але потребує змін
Третейські суди в Україні можуть стати альтернативою судам загальної юрисдикції, якщо парламентарі внесуть очікувані ринком законодавчі зміни. Принципи та перспективи діяльності третейських судів при вирішенні спорів обговорювали під час зустрічі банкіри, представники Третейського суду при НАБУ та Третейської палати України
Банки обговорили Інструкцію НБУ щодо інкасаторів
Незалежна асоціація банків України (НАБУ) спільно з представниками банків та Національного банку провели робочу зустріч, під час якої обговорювали проект постанови Правління НБУ «Про затвердження Інструкції з організації інкасації коштів та перевезення валютних цінностей банків в Україні»
В Україні виконується лише кожне п'яте судове рішення
Для реформування системи правосуддя Україна обрала змішану систему виконання рішень, яка передбачає роботу державних та приватних виконавців. Наскільки ця система буде ефективною - покаже час. Своїм досвідом успішного впровадження даної системи в Європі, з учасниками конференції поділилися Ельміра Міцкіене, головний експерт-юристконсульт відділу адміністрування інформаційної системи судових приставів Литви і Довідас Віткаускас, координатор Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні»
Змішана система виконання судових рішень почала діяти
Реформа системи виконання судових рішень виведе судочинну систему на новий рівень. А від нових прозорих та зрозумілих правил гри виграють як державні, так і приватні виконавці. Про це говорили під час конференції НАБУ «Змішана система виконання рішень. Перспективи та ризики», яка проходила 13 грудня в Києві
НАБУ вітає «КОМІНВЕСТБАНК» з перемогою в «Вибір України 2016»
Цього тижня оргкомітет Національної незалежної бізнес нагороди «Вибір України» оприлюднив результати проведення конкурсу у 2016 році. Перемогу серед банків цього року здобув ПАТ «КОМІНВЕСТБАНК», який входить в Незалежну асоціацію банків України
НАБУ очікує скасування ставки пенсійного збору при купівлі валюти
Скасування ставки пенсійного збору при операціях з купівлі валюти поверне валютообмінні операції на легальний ринок. За словами виконавчого директора Незалежної асоціації банків України Олени Коробкової є велика вірогідність, що Верховна Рада прийме відповідний законопроект у другому читанні вже цього тижня
НБУ подовжив тестовий період подання звіту про пов’язаних з банком осіб
Національний банк врахував пропозиції Незалежної асоціації банків України та подовжив тестовий період для подання форми № 661 «Звіт про пов’язаних з банком осіб». Про це йдеться в листі НБУ від 23 листопада поточного року
Банки підтримали проект розвитку ID-карти студента

Незалежна асоціація банків України підтримала проект розвитку програми по випуску багатофункціональної студентської карти на базі Національної платіжної системи «Простір». Про це говорили представники банків під час засідання Комітету НАБУ з питань банківської інфраструктури та платіжних систем

Банки вимагають змін на ринку фінансових гарантій
Американська торгівельна палата в Україні та Асоціація «Український національний комітет Міжнародної Торгової Палати» спільно з Незалежною асоціацією банків України (НАБУ) звернулися відкритим листом до Прем’єр-міністра України та Міністра фінансів України. Питання, яке об’єднало асоціації, стосується врегулювання питання надання банківських гарантій, а також виконання зобов’язань перед митними органами стосовно відшкодувань податку на додану вартість
Україна третя в Європі і СНД за обсягом обігу готівки
Обсяг обігу готівки в Україні поступово знижується, хоча все ще залишається одним з найвищих серед країн пострадянського простору. Про це говорила Олена Коробкова, виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ), на засіданні Міжнародної Банківської Ради (IBC), яке вперше відбулося в Україні
Банки обговорили підходи НБУ до визначення пов’язаних осіб
Незалежна асоціація банків України (НАБУ) спільно з представниками банків та Національного банку провели круглий стіл на якому обговорили концептуальні підходи при визначенні регулятором пов'язаних із банками осіб. В обговоренні взяли участь начальник Управління НБУ з моніторингу пов'язаних із банками осіб Олексій Рудий та представники Департаменту методології
Спостережна рада запрошує кандидатів до Секретаріату
Спостережна рада створена на виконання статті 14 Закону України «Про фінансову реструктуризацію». А у відповідності до статті 15 вказаного закону необхідно створити секретаріат, в який оголошено набір кандидатів на посади голови, заступника голови та спеціаліста секретаріату
Банки зменшили ризики в автокредитуванні
Незалежна асоціація банків України (НАБУ) домоглася внесення змін до порядку державної реєстрації, перереєстрації, зняття з обліку транспортних засобів. Для банків – це реальний механізм для повернення раніше виданих кредитів та можливість збільшити обсяги автокредитування
Чергове засідання Комітету НАБУ з питань регуляторної політики і нагляду
2 листопада відбудеться чергове засідання Комітету з питань регуляторної політики і нагляду Незалежної асоціації банків України. Захід буде проведено у форматі Круглого столу на тему: «Концептуальні підходи НБУ при визначенні пов'язаних із банками осіб»