Новини НАБУ

Дата з
Дата по
Відбулися Дні фінансової обізнаності в Одесі
Незалежна асоціація банків України провела низку просвітницьких заходів на Одещині в рамках Всесвітнього дня заощаджень в Україні 2017 та спільного проекту НАБУ, НБУ, проекту «Трансформація фінансового сектору» Агентства США з міжнародного розвитку USAID та компанії Visa - «Дні фінансової обізнаності». Заходи стартували 20 вересня в Одесі. На черзі ще три великих міста України, де в рамках заходу пройдуть тренінги з фінансової обізнаності та дні відкритих дверей у банках
Банки обговорили нову концепцію оцінки активів відповідно до МСФЗ 9
Незалежна асоціація банків України продовжує інформаційно-роз’яснювальну роботу для банків з метою полегшення реалізації проекту із запровадження Міжнародного стандарту фінансової звітності 9 «Фінансові інструменти». Отримати корисну інформацію банки мали змогу під час круглого столу «Умови своєчасного виконання вимог НБУ, пов’язаних з запровадженням МСФЗ 9: питання та відповіді», який проходив в офісі Асоціації за ініціативою Комітету НАБУ з питань оподаткування та обліку
В Одесі відкрився Український фінансовий форум 2017
Сьогодні, 21 вересня, в Одесі відкрився Український фінансовий форум 2017, співорганізаторами якого виступають компанія Investment Capital Ukraine (ICU) та Київська школа економіки (KSE). Партнерами форуму є Bloomberg та USAID та за інформаційної підтримки Незалежної асоціації банків України
В НАБУ обговорили законопроект щодо захисту прав кредиторів на тимчасово окупованій території України
Внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (щодо встановлення строків позовної давності до вимог кредиторів (кредитодавців)» дозволить захисти права та інтереси кредиторів. Обговорення законодавчої ініціативи проходило в НАБУ під час чергового засідання Комітету з питань захисту прав кредиторів
Банки підтримують ідею створення інституту фінансового омбудсмена
Створення незалежного арбітру у вигляді фінансового омбудсмена (ФО) може стати чудовою альтернативою позасудового вирішення проблемних фінансових питань між споживачем та банком. Наразі обговорюється законопроект про фінансового омбудсмена, який розроблений та підготовлений Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Презентація відповідного законопроекту відбувалася під час міжнародної конференції «Захист прав споживачів фінансових послуг 2017: шлях до розбудови довіри»
Обопільна незахищеність кредиторів та споживачів стримує кредитування
Розраховувати на суттєве зростання обсягів кредитування в Україні найближчим часом поки зарано. Натомість змінити ситуацію можливо за рахунок удосконалення законодавства та судової практики з метою захисту прав як споживачів, так і кредиторів. З таким висновком погодилися учасники міжнародної конференції «Захист прав споживачів фінансових послуг 2017», яка 12 вересня проходила у Києві
1991 Open Data Incubator та Mastercard запускають програму для стартапів Fintech Master
Українські стартапи отримають можливість створювати інноваційні фінтех-сервіси з використанням відкритих даних фінансових установ, зокрема НБУ, та технологічних рішень Mastercard, в рамках повноцінної інкубаційної програми Fintech Master. Про старт цієї піврічної програми оголошено «1991 Open Data Incubator»  та компанією Masterсard під час заходу Fintech Talk, одним з партнерів якого виступила Незалежна асоціація банків України
НАБУ запрошує банки приєднатися до участі у Wizz Air Kyiv City Marathon 2017
8 жовтня в Києві відбудеться одне з найбільших бігових заходів України - міжнародний марафон Wizz Air Kyiv City Marathon 2017. Восьмий рік поспіль марафон об'єднує людей з різних сфер діяльності, і другий рік до цієї масштабної події, яка стає вже доброю традицією для банківської спільноти, приєднається Незалежна асоціація банків України
НАБУ підписала меморандум про співпрацю з Асоціацією правників України
Виконавчий директор Незалежної Асоціації банків України Олена Коробкова та виконавчий директор Асоціації правників України (АПУ) Олександра Егерт, підписали меморандум про партнерство та співробітництво з метою сприяння ефективному регулюванню у фінансово-банківській сфері
Банки обговорили принципи оцінки кредитного ризику та системи раннього попередження - EWS
Прогнозування кредитного ризику, його хеджування, грамотне управління кредитним портфелем дозволяє банкам значно згладити можливі негативні наслідки. Про методи та механізми регулювання кредитного портфельного ризику банкіри говорили на семінарі «Основні принципи управління кредитним ризиком: оцінка, моніторинг та портфельний менеджмент. Застосування судження», що проходив в Незалежній асоціації банків України
НАБУ за підтримки НБУ розпочинає проект з фінансового моніторингу
НБУ змінив строки подання звіту щодо руху грошових коштів клієнтів
Національний банк України врахував пропозиції Незалежної асоціації банків України щодо відтермінування подання нового звіту - про рух грошових коштів клієнтів. Відповідно до вимог регулятора банки мали подати цей звіт вже на початку вересня, проте тепер термін змінено - до 1 грудня 2017 року у тестовому режимі
Відновлення іпотечного кредитування потребує законодавчих змін

Про проблеми ринку іпотечних правовідносин, шляхи його розвитку та створення цивілізованих умов вирішення наростаючої проблеми токсичних активів у банківській сфері говорили в Незалежній асоціації банків України під час семінару, організованого спільно з юридичною фірмою EVERLEGAL

НБУ врегулював порядок використання електронних підписів у банківській системі
Національний банк оприлюднив Положення про застосування електронного підпису в банківській системі України, затверджене постановою Правління НБУ №78 від 14 серпня 2017 р. Положення набрало чинності з 17 серпня 2017 року. Відтепер, можливість використовувати електронний підпис відкриває перед банками нові можливості для застосування безпаперових технологій при наданні банківських послуг
Банкам дозволили списувати безнадійні кредити без податкових наслідків
Державна фіскальна служба відкликала свого листа від 08 лютого 2017 року, яким встановлювалося, що заборгованість визнається безнадійною лише в частині сум боргу понад 360 днів. Тобто, якщо заборгованість існує тільки за тілом кредиту, а за нарахованими відсотками відсутня, для цілей оподаткування визнається лише заборгованість за тілом кредиту. Цьому посприяла позиція Мінфіну, сформульована у відповіді на звернення НАБУ
Банки пропонують змінити процедуру подання податкової декларації на нерухоме майно
ДФСУ вимагає від банків подавати дві уточнюючі податкові декларації окремо для об'єктів житлової та нежитлової нерухомості замість однієї. Адже поки порядок подання податкових декларацій залишиться незмінним, окрім шкоди діловій репутації, навантаження на банки з адміністрування податку буде збільшуватися
В НАБУ відбулися перші публічні обговорення законопроекту «Про валюту»

Заступник Голови Національного банку Олег Чурій в стінах Незалежної асоціації банків України вперше презентував представникам банків проект закону «Про валюту», запропонованого на зміну Декрету «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» від 1993 року. Очікується, що законопроект буде зареєстрований в Верховній Раді вже на початку осені

В НАБУ обговорили проект положення про організацію системи управління ризиками та нові показники ліквідності

Під час розширеного засідання Комітету НАБУ з питань регуляторної політики і нагляду за напрямом постійно діючої робочої групи Ризики і резерви, представники банківської спільноти, НБУ та експерти обговорили проекти нормативних документів НБУ, які матимуть значний вплив на роботу банківської системи

Банкам дозволили формувати кредитні справи в електронному вигляді
Національний банк вніс зміни до Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику, затвердженого постановою Правління НБУ № 351 від 30 червня 2016 року. Відтепер, комерційним банкам дозволено формувати кредитну документацію позичальника з електронних документів, які завірені електронним цифровим підписом
НБУ дозволив купувати банкам вдвічі більше валюти

Нацбанк зробив черговий крок назустріч лібералізації, затвердивши Постанову №74 від 03 серпня 2017 року «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України», що набула чинності вже на наступний день. Відтепер дозволене сальдо купівлі-продажу банками іноземних валют та банківських металів протягом одного робочого дня становить 1,0% від розміру регулятивного капіталу. НАБУ неодноразово зверталася до НБУ з проханням зробити цей та інші кроки валютної лібералізації

НАБУ, НБУ, ЦКР та EBA проти надання Укрпошті повноважень банку без отримання ліцензії
Зареєстрований у парламенті законопроект № 6601 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо фінансових послуг у галузі поштового зв’язку» дозволить функціонувати Укрпошті як банк, проте без отримання банківської ліцензії, участі в ФГВФО та без необхідності виконувати всі нормативні вимоги НБУ, у тому числі по фінансовому моніторингу та відповідності капіталу, які сьогодні діють до банків України. НАБУ, НБУ, ЦКР та EBA переконані, що прийняття закону негативно позначиться на регулюванні ринку банківських послуг та призведе до  викривлення умов конкуренції на ньому
НАБУ та Мінфін об’єдналися у спільній позиції по безнадійній заборгованості
Банки та фіскали не можуть дійти згоди щодо строків та визначень безнадійної заборгованості. Незалежна асоціація банків України звернулася до Міністерства фінансів з проханням висловити свою позицію щодо зазначеного питання. Адже банкам важливо отримати офіційні висновки саме Мінфіну, оскільки він є центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну фінансову політику та координує діяльність ДФСУ
Мінфін пропонує запровадити податок на виведення капіталу

Представники банків спільно з профільними експертами обговорили ініційований Міністерством фінансів законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на виведений капітал».

НАБУ підписала меморандум про співпрацю з офісом ефективного регулювання BRDO

Виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова та голова Офісу ефективного регулювання BRDO Олексій Гончарук, підписали меморандум про партнерство та співпрацю, що сприятиме досягненню запровадження ефективного регулювання у фінансово-банківській сфері та покращенню економічних свобод

Комплексна система захисту інформації потребує законодавчих змін

За ініціативи Незалежної асоціації банків України (НАБУ) відбулася трьохстороння зустріч з представниками банків, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) та Національного банку України (НБУ). Предметом розмови стало питання побудови комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) банківськими установами, що значно ускладнює роботу банків, які ведуть депозитарну діяльність. А також дублює або перевищує існуючі вимоги НБУ