Новини НАБУ

Дата з
Дата по
НБУ зняв обмеження щодо відкриття кореспондентських рахунків у валюті 1-ї групи

Низка банків, переважно невеликих, тепер зможуть продовжити виконувати платежі клієнтів у доларах США після припинення розрахунків Deutsche Bank Trust Company Americas, New York, USА через ЛОРО-рахунки непрямих кореспондентів. Таку можливість вони отримали після знаття регулятором обмеження щодо відкриття українськими банками кореспондентських рахунків у провідних валютах у країнах з національною валютою іншої групи класифікатора НБУ

Влад Рашкован: для росту кредитування необхідно провести реформи у правоохоронній системі та судовій гілці влади

Які кроки необхідно зробити для відновлення кредитування – питання, яке стало головним під час конференції «Відновлення кредитування в Україні: передумови та нові тренди», яку провела Незалежна асоціація банків України. Влад Рашкован, заступник виконавчого директора МВФ, поділився своїм баченням, - що насправді потрібно зробити для росту кредитування

Сергій Рибалка: «Налагоджений фінансовий сектор та дешеве кредитування - базові фактори успіху країни»
Для прискорення одужання економіки країни та відновлення кредитування бізнесу передусім необхідна політична воля та розуміння влади, що допомога банкам – першочерговий крок для держави. Це один із базових факторів успіху будь-якої країни під час виходу з економічної кризи. Про це говорив народний депутат, голова Комітету з питань банківської діяльності та фінансової політики Сергій Рибалка на конференції «Відновлення кредитування в Україні: передумови та нові тренди», організованої НАБУ
Порядок обміну інформацією між НБУ та Фондом гарантування змінено

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб прийняв зміни до порядку складання та подання звітності банками-учасниками Фонду. Таке рішення прийнято після пропозицій Комітету НАБУ з питань регуляторної політики і нагляду, який запропонував налагодити порядок обміну інформацією між НБУ та Фондом. Адже дублювання звітності для двох регуляторів не тільки ускладнювало життя банкам, а й несло за собою ризик втрати інформації при таких подвійних напрямках

Керівництво НАБУ взяло участь у засіданні Міжнародної банківської Ради

17-19 травня у Белграді (Сербія) проходило засідання Міжнародної координаційної Ради банківських асоціацій країн СНГ, Центральної і Східної Європи (Міжнародної Банківської Ради). Організатор зустрічі – Асоціація сербських банків. Темою зборів цього року стала «Зростаюча роль національних банківських асоціацій у діяльності фінансової освіти та грамотності»

Закон в дії: розпочалася перша процедура фінансової реструктуризації

Перша процедура фінансової реструктуризації стартувала вчора, 15 травня. Через три місяця ця процедура буде завершена, проте строки в процесі можуть змінитися. Після проходження всіх кроків реструктуризації компанія-боржник, яка зіткнулася з об’єктивними фінансовими труднощами, зможе повернутися до нормальної роботи

Україна отримала «незадовільно» за податкові перешкоди

В п’ятницю, 12 травня, за ініціативою Світового банку та інформаційною підтримкою Незалежної асоціації банків України (НАБУ) відбувся круглий стіл на тему «Непрацюючі кредити: податкові перешкоди». Експертне обговорення стосувалося визначення напрямків, по яким існують основні податкові перешкоди. А перманентні конфлікти банків з фіскальною структурою аж ніяк не сприяють розвитку банківського сектору

Протистояти сучасним хакерам банки вчилися в інтерактивній грі

У п'ятницю, 12 травня, в Незалежній асоціації банків України пройшли другі банківські кібернавчання, які проводилися в рамках Міжнародного Форуму «IТ-інфраструктура і кібербезпека банківської системи». Банки усвідомлюють, що онлайнові загрози реальні та будуть тільки підсилювати свою руйнівну дію. Сьогодні від них рятуються оновленнями програмного забезпечення, однак немає гарантії, що завтра черговий апдейт захистить від кіберзагроз. Тому банки освоюють нові підходи до перевірки свого захисту: вчаться протистояти кібератакам в процесі кіберігри

В НАБУ обговорять перспективи роботи малих банків з закордонними коррахунками
У суботу, 13 травня, в НАБУ відбудеться розширене позачергове засідання Комітету з питань грошово-кредитної політики та валютного регулювання. Головним та найбільш болючим питанням якого буде - як надалі працювати малим банкам з валютою у зв'язку з масовим припиненням розрахунків у доларах США через ЛОРО-рахунки
Господарський суд Київської області скасував результат аукціону «8 квартир за 8 гривень»
У четвер, 11 травня, Господарський суд Київської області визнав недійсним аукціон «8 квартир за 8 гривень», який проходив під час процедури реалізації майна банкрута. Незалежна асоціація банків України (НАБУ) вітає це рішення суду, оскільки вважає його логічним та справедливим. Даний аукціон не є унікальним або поодиноким прикладом зловживань під час реалізації майна в процедурах банкрутства. Проте, якщо не вдосконалити діюче законодавство про банкрутство, схожі ситуації стануть звичним явищем
В рамках ITS Форуму відбудуться другі банківські кібернавчання

Цієї п’ятниці, 12 травня, о 10:00 в конференц-залі НАБУ розпочнеться друга сесія Міжнародного Форуму «ІТ-інфраструктура та кібербезпека банківської системи», яка буде присвячена банківським кібернавчанням. В рамках цієї сесії фахівці та керівники служб інформаційної безпеки банків попрактикуються в реагуванні на кіберінциденти в форматі інтерактивної гри

360 градусів фінансової реструктуризації
Коли очікувати перші процедури добровільної реструктуризації боргів, та які саме можливості отримують банки і бізнес в ході процедури фінансової реструктуризації - обговорили під час спільного круглого столу НАБУ та юридичної компанії N&D "360 градусів фінансової реструктуризації"
В Україні може з’явитися Інститут фінансового омбудсмена

Прискорити реформування системи захисту прав споживачів на ринках фінансових послуг зможе впровадження в Україні інституту фінансового омбудсмена (ФО). Він відстоюватиме інтереси споживачів фінансових послуг і спростить врегулювання спірних питань між ними та фінустановами. У цьому впевнені банкіри, які зібралися в НАБУ аби обговорити концепцію створення фінансового омбудсмена, що була представлена проектом USAIDFST «Трансформація фінансового сектору»

НАБУ вітає з Днем пам’яті та примирення і Днем Перемоги
В ці пам'ятні дні ми низько схиляємо голови перед тими, хто зупинив фашистську навалу ціною власного життя. Глибока шана всім, хто своєю хоробрістю і героїзмом виборювали свободу своєї землі. Вічна пам’ять воїнам та жертвам воєнних злочинів, скоєних у роки війни. У Другій світовій війні Україна показала, що ніколи не скориться будь-яким загарбникам
Ефективне управління процесами IT та розвиток BankID – перші теми ITS Форуму
Розпочинається серія семінарів в рамках Міжнародного банківського Форуму «IT-інфраструктура та кібербезпека банківської системи». Загальні сесії в рамках Форуму відбуватимуться щотижня до середини червня
Визначено групи команд на участь в VI турнірі по футзалу

Відкрите жеребкування на визначення груп команд-учасників в VI турнірі по фут залу «Кубок Чемпіонів НАБУ-2017» відбулося в офісі Незалежної асоціації банків України. Загалом у турнірі візьмуть участь 16 команд від банків-учасників НАБУ

Строки подання фінансової інформації банків врегульовано

Строки розкриття та подання інформації банками – емітентами цінних паперів, які банки повинні подавати до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), суперечили вимогам Національного банку України. Після багаторазових звернень Незалежної асоціації банків України до НКЦПФР та Національного банку строки нарешті були змінені - подання проміжної фінансової звітності перенесені з 25 на 30-те число місяця, наступного за звітним періодом

Роман Шпек очолив рейтинг представників небанківського сектору

Голова Ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек отримав перше місце в номінації Представники небанківського сектору згідно результатів рейтингу «Фінансове визнання – 2017». Церемонія нагородження лідерів фінансового ринку  Financial Club Awards – 2017 вже стала доброю традицією для усього фінансового сектору.

НАБУ вдячна Валерії Гонтаревій за професіоналізм і стійкість
Незалежна асоціація банків України (НАБУ), що об'єднує понад 96% сукупних активів банківського ринку та є найбільшим представником банківської спільноти, з превеликим жалем сприйняла звістку про рішення Голови НБУ Валерії Гонтаревої піти у відставку
Банки запропонували доопрацювати проект про систему управління ризиками
Національний банк розробив новий проект Положення про організацію системи управління ризиками в банках України, який базується на рекомендаціях Базельського комітету банківського нагляду. На черговому засіданні Комітету НАБУ з питань регуляторної політики та нагляду, банки та експерти обговорили цей документ та запропонували змінити деякі норми для його вдосконалення, які незабаром будуть направлені на розгляд регулятору