Новини НАБУ

Дата з
Дата по
Незалежна асоціація банків України є єдиним законним власником абревіатури НАБУ
Права на торговельну марку належать Незалежній асоціації банків України - НАБУ, яка отримала відповідне свідоцтво на знак для товарів та послуг ще 2013 році. Проте Національним антикорупційним бюро України з офіційним скороченим найменуванням «Національне бюро» активно використовується саме абревіатура НАБУ, що призводить до сплутування двох установ
Законопроект № 6010 прийнятий у першому читанні

З п’яти законопроектів, запланованих на «фінансовий день» у Верховній Раді 23 лютого, було розглянуто лише один. Після тривалого обговорення, народні депутати прийняли в першому читанні та за основу довгоочікуваний банківською спільнотою проект Закону № 6010 «Про спрощення процедур капіталізації та реорганізації банків».

Суд дозволив банкам з активами до 1% брати участь у конкурсі на обслуговування бюджетників

В четвер, 23 лютого, Київський апеляційний адмінсуд залишив в силі рішення Окружного адмінсуду м. Києва про часткове визнання незаконною Постанови КМУ № 662 від 22.09.16 року.

НАБУ відстояла права банків у переоцінці валютних резервів
Державна фіскальна служба України погодилася з тим, що право трактування міжнародних стандартів у фінансової звітності залишається прерогативою виключно Національного банку. Відповідно резерви є монетарною статтею та входять у склад фінансового інструменту. Досягнутий результат допоможе банкам уникнути можливих необґрунтованих претензій з боку фіскалів під час перевірок в майбутньому
Продаж майна банкрутів може стати електронним

Існуюче регулювання процедур банкрутства дозволяє боржникам ухилятися від виконання своїх зобов’язань перед кредиторами. При цьому процедури банкрутства є надто тривалими та недостатньо ефективними. Про це говорили учасники спільного семінару адвокатського об’єднання «Арцингер» та Незалежної асоціації банків України за темою: «Банк як забезпечений кредитор в процедурі банкрутства: проблеми і рішення», який відбувся в офісі НАБУ

Банки готуються перейти на прозорі стандарти фінансової звітності
У четвер, 16 лютого 2017 року в НАБУ проходила зустріч керівників банків на тему оцінки знецінення, класифікації і оцінки відповідно до вимог МСФЗ 9. Запровадження цього стандарту за оцінкою міжнародних експертів може призвести до збільшення рівня резервів, що вплине на балансову вартість активів, прибуток та капітал
НБУ та банки обговорили новий підхід у поданні статистичної звітності
В середу, 15 лютого 2017 року в НАБУ відбулася робоча нарада по обговоренню нового підходу до подання статистичної звітності, розробленого Національним банком на основі європейської практики. Запропоновані новації у правилах дозволять оптимізувати процес подання звітності та встановити єдині методологічні підходи до її складання
НАБУ та НБУ дійшли згоди щодо проведення перевірок з фінансового моніторингу
Спільною робочою групою, за участі представників Національного банку України та Комітету НАБУ з питань регуляторної політики і нагляду, досягнуто низку важливих домовленостей, зокрема, щодо внесення змін у нормативні документи НБУ, що регламентують проведення виїзних перевірок з питань фінансового моніторингу (далі – виїзні перевірки), та практичних аспектів їх здійснення
Банки пропонують НБУ знизити вимоги до капіталу
В середу, 8 лютого, відбувся круглий стіл на тему: «Спрощена процедура капіталізації та реорганізації банків», організований Комітетом ВРУ з питань фінансової політики та банківської діяльності, Незалежною асоціацією банків України (НАБУ).
Оголошення про пошук кандидатів у арбітри
Спостережна рада, створена на виконання статті 14 Закону України «Про фінансову реструктуризацію», відповідно до вимог Закону та Арбітражного регламенту для цілей Закону, оголошує пошук кандидатів для затвердження списку одноособових Арбітрів для розгляду спорів, які виникатимуть в процедурах фінансової реструктуризації
Банки займуться реформуванням системи управління ризиками
Банківська криза змушує фінансові установи змінювати існуючі моделі управління ризиками. Регулятор пропонує вирішення проблеми через «Положення про організацію системи управління ризиками в банках України», проект якого наразі жваво обговорюється банківською спільнотою. Які результати очікує НБУ, що практично змінить нове положення і наскільки це необхідно, обговорювали в колі фахівців банківського сектору на семінарі «Майбутнє управління ризиками. Підготовка до більш ефективного управління ризиками», спільно організованому НАБУ та IFC за підтримки Swiss Cooperation Office Ukraine