Новини ринку

Дата з
Дата по
1 липня Ощадбанк розпочне приймання заявок українців для отримання мікрогрантів до 250 тис. грн на новий бізнес або розвиток діючого бізнесу
За рішенням уряду Ощадбанк став уповноваженим банком нової державної програми «єРобота» за напрямом надання українцям безповоротних грантів до 250 тис. грн для запуску нового або розвитку діючого бізнесу.
Кредобанк розпочинає відеоконсультації для бізнесу
Кредобанк запустив послугу « Відеоконсультант онлайн » для бізнесу. За допомогою цього безкоштовного сервісу бізнес-клієнти зможуть отримати консультації щодо дистанційної подачі документів для спрощеного відкриття рахунку, а також про наявні в банку програми з кредитування бізнесу. « Відеоконсультант онлайн » – це простий у користуванні офіційний сервіс для консультацій Кредобанку на платформі Google Meet. Щоб скористатися ним, потрібно обрати тип продукту для консультації, вказати свої дані у короткій онлайн-анкеті й визначити зручний час для спілкування або обрати опцію «зв’язатися із першим вільним консультантом». Відеоконсультації відбуваються з 9.00 до 17.00 у робочі дні (за київським часом), прийом ж заявок на консультацію відбувається цілодобово.
Запорізьке підприємство отримало в Ощадбанку перший експортний кредит за новою державною програмою
Підприємство-експортер із Запоріжжя отримало в Ощадбанку перший кредит за новою державною програмою портфельного страхування експортних кредитів. Її запущено в рамках співпраці з Експортно-кредитним агентством, яке забезпечує виконання зобов’язань підприємства перед банком за зовнішньоекономічним контрактом в обсязі 85% суми кредиту.
Увага, зміни до Постанови Правління НБУ від 23 березня 2022 року №60
«Про особливості виконання окремих вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу, валютного нагляду, нагляду з питань реалізації і моніторингу ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) протягом дії воєнного стану»
Депозит від Банку Львів допоможе розмінувати Україну
Нещодавно Банк Львів оголосив про відкриття однойменного Благодійного фонду. Ключова програма фонду має назву «Вільна земля» і покликана сприяти розмінуванню деокупованих територій. На підтримку програми Банк Львів створив для нових та діючих клієнтів спеціальний депозит із підвищеною ставкою доходу. Частина доходу від депозиту піде на забезпечення українських саперних підрозділів амуніцією.
Ощадбанк відновлює карткове кредитування
Ощадбанк задля фінансової підтримки українців з 1 травня поновив встановлення кредитних лімітів для клієнтів, які отримують в банку заробітну плату або пенсію. Кредитна лінія встановлюється за бажанням клієнта в розмірі до 15 тисяч гривень, строком на 60 місяців. При цьому довідка про доходи не вимагається.
Ощадбанк щодня видає 200 млн грн кредитів аграріям
У квітні Ощадбанк суттєво змінив умови отримання кредитів. Зменшено час ухвалення кредитних рішень - з 8 до 3-4 днів (отримання коштів відбувається за 1-2 дні), лібералізовано умови щодо застави, скасовано вимогу щодо мінімального розміру земельного банку в обробітку. Банк оновив кредитну політику відповідно до реалій воєнного часу та регуляторних змін, запроваджених НБУ. Серед умов кредитування залишається офіційне ведення бізнесу та наявність сільськогосподарських угідь для проведення посівної.
Нацбанк дозволив не видавати паперові чеки під час розрахунків через POS-термінали
В умовах війни банкам складно забезпечити наявність паперу для друку чеків. Тож банки можуть не видавати користувачам карток чеки після здійснення безготівкових розрахунків через POS-термінал.
У квітні Ощадбанк суттєво активізував кредитування українського бізнесу
Більше 6,4 млрд грн - такий рекордний обсяг нових кредитів видав Ощадбанк у перші три тижні квітня. Збільшення обсягів та кількості виданих позик відбулось як для клієнтів з великого бізнесу, так і для невеликих підприємств.
Національний банк уніс зміни до порядку надання кредитів рефінансування для підтримки ліквідності банків
Пріоритетним інструментом підтримки ліквідності банків знову стануть забезпечені кредити рефінансування, як це і було до запровадження воєнного стану.
Протягом 50 днів війни обсяг коштів на рахунках фізосіб в Ощаді зріс на 13,6 млрд грн
На 13,6 млрд грн збільшився обсяг коштів, які клієнти - фізичні особи довірили Ощадбанку за 50 днів війни. Починаючи з 24 лютого сума коштів на строкових та поточних рахунках українців в Ощаді збільшилася з 115,2 млрд грн до 128,8 млрд грн. Така динаміка свідчить про значну довіру українців до держави та державного банку попри повномасштабну російську агресію.
Кредобанк продовжує кредитувати український бізнес
Кредобанк продовжує кредитування діючих та нових бізнес-клієнтів. Крім стандартних програм, банк пропонує кредитування під 0% річних у рамках оновленої державної програми «Доступні кредити 5-7-9%», а також кредити у рамках програми державних портфельних гарантій, за якою уряд виділив банку 1 мільярд гривень для додаткового покриття зобов’язань клієнтів малого, середнього та корпоративного бізнесу.
Ощадбанк розпочинає фінансування аграріїв на придбання мінеральних добрів, насіння та ЗЗР від Украгрокому
Ощадбанк розпочав співпрацю з лідируючим постачальником мінеральних добрив, засобів захисту рослин, мікродобрив та насіння на території України - компанією «Украгроком».
Системні ризики є високими, проте контрольованими – підсумки засідання Ради з фінансової стабільності
Члени РФС відзначили стійкість фінансової системи у поточних умовах, якій сприяли реформи фінансового сектору останніх років та вчасні антикризові заходи регуляторів з початку війни.
Національний банк закликав міжнародні небанківські фінансові групи припинити свою діяльність на території рф та рб
Голова Національного банку України Кирило Шевченко закликав керівників міжнародних небанківських фінансових груп припинити будь-яку діяльність своїх дочірніх установ та філій на території рф та рб та долучитися до міжнародних заходів, спрямованих на зменшення можливості економіки агресорів фінансувати військові дії в Україні.
163 фінансові установи виключено з реєстрів
Національний банк України виключив із Державного реєстру фінансових установ та Реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги, 163 фінансові установи, виходячи з норм пунктів 9 та 14 розділу VII “Прикінцеві положення” Закону України “Про фінансові послуги та фінансові компанії”.
Спрощено порядок ідентифікації та верифікації покупців військових облігацій та зупинено здійснення виїзних перевірок з фінмоніторингу на період дії воєнного стану
Національний банк України винятково для покупців облігацій внутрішньої державної позики “Військові облігації” запровадив спрощений механізм ідентифікації та верифікації. Застосування механізму передбачено до громадян України, які постійно проживають або тимчасово перебувають за кордоном, а також громадян інших країн, крім громадян російської федерації та республіки білорусь.
Нацбанк врегулював питання управління проблемною заборгованістю членів кредитних спілок
Так, кредитним спілкам дозволено не враховувати кількість днів прострочення виплат за договорами кредиту в період із 28 лютого 2022 року та впродовж 60 календарних днів після припинення чи скасування дії воєнного стану.
PayPal в Україні!
Тепер можна робити покупки в інтернеті, перераховувати кошти та виводити гроші на українські банківські карти.
Уточнено правила переміщення готівкових валютних цінностей за кордон
Національний банк України повернув вимогу, яка стосується надання громадянами підтвердних документів банків під час переміщення валютних цінностей за межі України, якщо їх обсяг перевищує 10 тис. євро в еквіваленті.