Новини ринку

Дата з
Дата по
Ощадбанк щодня видає 200 млн грн кредитів аграріям
У квітні Ощадбанк суттєво змінив умови отримання кредитів. Зменшено час ухвалення кредитних рішень - з 8 до 3-4 днів (отримання коштів відбувається за 1-2 дні), лібералізовано умови щодо застави, скасовано вимогу щодо мінімального розміру земельного банку в обробітку. Банк оновив кредитну політику відповідно до реалій воєнного часу та регуляторних змін, запроваджених НБУ. Серед умов кредитування залишається офіційне ведення бізнесу та наявність сільськогосподарських угідь для проведення посівної.
Нацбанк дозволив не видавати паперові чеки під час розрахунків через POS-термінали
В умовах війни банкам складно забезпечити наявність паперу для друку чеків. Тож банки можуть не видавати користувачам карток чеки після здійснення безготівкових розрахунків через POS-термінал.
У квітні Ощадбанк суттєво активізував кредитування українського бізнесу
Більше 6,4 млрд грн - такий рекордний обсяг нових кредитів видав Ощадбанк у перші три тижні квітня. Збільшення обсягів та кількості виданих позик відбулось як для клієнтів з великого бізнесу, так і для невеликих підприємств.
Національний банк уніс зміни до порядку надання кредитів рефінансування для підтримки ліквідності банків
Пріоритетним інструментом підтримки ліквідності банків знову стануть забезпечені кредити рефінансування, як це і було до запровадження воєнного стану.
Протягом 50 днів війни обсяг коштів на рахунках фізосіб в Ощаді зріс на 13,6 млрд грн
На 13,6 млрд грн збільшився обсяг коштів, які клієнти - фізичні особи довірили Ощадбанку за 50 днів війни. Починаючи з 24 лютого сума коштів на строкових та поточних рахунках українців в Ощаді збільшилася з 115,2 млрд грн до 128,8 млрд грн. Така динаміка свідчить про значну довіру українців до держави та державного банку попри повномасштабну російську агресію.
Кредобанк продовжує кредитувати український бізнес
Кредобанк продовжує кредитування діючих та нових бізнес-клієнтів. Крім стандартних програм, банк пропонує кредитування під 0% річних у рамках оновленої державної програми «Доступні кредити 5-7-9%», а також кредити у рамках програми державних портфельних гарантій, за якою уряд виділив банку 1 мільярд гривень для додаткового покриття зобов’язань клієнтів малого, середнього та корпоративного бізнесу.
Ощадбанк розпочинає фінансування аграріїв на придбання мінеральних добрів, насіння та ЗЗР від Украгрокому
Ощадбанк розпочав співпрацю з лідируючим постачальником мінеральних добрив, засобів захисту рослин, мікродобрив та насіння на території України - компанією «Украгроком».
Системні ризики є високими, проте контрольованими – підсумки засідання Ради з фінансової стабільності
Члени РФС відзначили стійкість фінансової системи у поточних умовах, якій сприяли реформи фінансового сектору останніх років та вчасні антикризові заходи регуляторів з початку війни.
Національний банк закликав міжнародні небанківські фінансові групи припинити свою діяльність на території рф та рб
Голова Національного банку України Кирило Шевченко закликав керівників міжнародних небанківських фінансових груп припинити будь-яку діяльність своїх дочірніх установ та філій на території рф та рб та долучитися до міжнародних заходів, спрямованих на зменшення можливості економіки агресорів фінансувати військові дії в Україні.
163 фінансові установи виключено з реєстрів
Національний банк України виключив із Державного реєстру фінансових установ та Реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги, 163 фінансові установи, виходячи з норм пунктів 9 та 14 розділу VII “Прикінцеві положення” Закону України “Про фінансові послуги та фінансові компанії”.
Спрощено порядок ідентифікації та верифікації покупців військових облігацій та зупинено здійснення виїзних перевірок з фінмоніторингу на період дії воєнного стану
Національний банк України винятково для покупців облігацій внутрішньої державної позики “Військові облігації” запровадив спрощений механізм ідентифікації та верифікації. Застосування механізму передбачено до громадян України, які постійно проживають або тимчасово перебувають за кордоном, а також громадян інших країн, крім громадян російської федерації та республіки білорусь.
Нацбанк врегулював питання управління проблемною заборгованістю членів кредитних спілок
Так, кредитним спілкам дозволено не враховувати кількість днів прострочення виплат за договорами кредиту в період із 28 лютого 2022 року та впродовж 60 календарних днів після припинення чи скасування дії воєнного стану.
PayPal в Україні!
Тепер можна робити покупки в інтернеті, перераховувати кошти та виводити гроші на українські банківські карти.
Уточнено правила переміщення готівкових валютних цінностей за кордон
Національний банк України повернув вимогу, яка стосується надання громадянами підтвердних документів банків під час переміщення валютних цінностей за межі України, якщо їх обсяг перевищує 10 тис. євро в еквіваленті.
Увага! Шахрайська схема!
Друзі, останнім часом спостерігається розповсюдження фейкових електронних листів від імені Національного банку України з проханням допомогти Українському Народу та Українській Армії.
Банкіри, увага!!!

Через неможливість згенерувати нову ключову пару терміни дії ключів, що використовуються в СЕП НБУ, будуть пролонговані.

Банкіри, увага!!!
В умовах воєнного стану фізичним особам дозволено здійснювати видаткові операції з рахунків, на які накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, без урахування такого арешту за умови, якщо сума стягнення за виконавчим документом не перевищує 100 000 гривень.
Оновлення щодо функціонування банківської системи
Відмінено на період воєнного стану вимогу щодо надання громадянами при переміщенні валютних цінностей за межі України підтвердних документів банків, а саме про зняття готівки з власних рахунків та придбання банківських металів.
Національний банк  зобов’язав банки працювати без вихідних днів (07 – 08 березня 2022 року ) у період дії воєнного стану
Банки мають забезпечити належну та безперебійну роботу своїх філій та відділень, в умовах відсутності загрози життю та здоров’ю населення.
Щодо подовження терміну дії існуючих платіжних карток
Рекомендуємо банкам забезпечити реалізацію механізму подовження терміну дії існуючих платіжних карток, термін яких вже закінчився та/або закінчується під час дії воєнного стану, щонайменше строком на один квартал.