Олександр Почкун: Найкращий портфель мають банки, які не йдуть на компроміси з позичальниками. Це спонукає бізнес реально покращувати свої показники

Про прозорість бізнесу, що може стати основою для відновлення кредитування, говорив Олександр Почкун, віце-президент Спілки українських підприємців, керуючий партнер BakerTillyUkraine на конференції НАБУ «Відновлення кредитування в Україні: передумови і нові тренди»

«Сьогодні ринок компаній, з якими ми працюємо, а це переважно український бізнес, що залучає кошти із міжнародних та закордонних джерел, поділяється на 2 частини. Перша – ті, хто можуть, але не хочуть. Доволі багато компаній, які досить впевнено себе почувають, тому не поспішають отримувати банківські кредити. Друга частина – ті, які хочуть, але не можуть. Особливо це стосується компаній, які отримували на іноземному ринку фінансування. Звісно криза 2014 – 2015 років суттєво погіршила їх фінансовий стан, який був придушений величезними курсовими різницями. Поступово ця ситуація вирівнюється. І є надія, що з’являться ті, які і хочуть, і зможуть. Адже я притримуюсь однієї тези, що наполегливість та постійність завжди призводить до змін», -  вважає Олександр Почкун.

Він зауважив, що наразі в Україні з’являються виробники з новими напрямками бізнесу, які функціонують за рахунок власних джерел. Але може виникнути ситуація, коли їм для подальшого розвитку необхідно буде залучати додаткове фінансування.

«Вже зараз банківській спільноті потрібно спільно з регулятором, консультантами-аудиторами починати формувати ринок якісних позичальників. Для цього можна зробити уніфікацію вимог до позичальників, але не формальну, а чітку та зрозумілу», - запропонував Олександр Почкун.
Необхідність у змінах виникла невипадково. Адже бізнес та банки у своїй співпраці підлаштовувалися один до іншого. Зі свого боку підприємства готували окремі фінансові звіти для різних банків та залучали різних аудиторів, щоб задовольнити вимоги банків для отримання кредитування. «У підприємств сформувалася парадигма мислення у підході: банку треба давати не те, що в тебе є, а що він хоче бачити. В свою чергу банк також зацікавлений у новому позичальнику і надавав кредити за фактично формальними звітностями. Поточний стан банківської системи довів, що це хибний підхід, - вважає Олександр Почкун. - Найкращий портфель мають ті банки, які не йдуть на компроміси у спілкуванні з позичальниками. Це власне спонукає бізнес реально покращувати свої показники, а не на папері».
alt

Віце-президент Спілки українських підприємців впевнений, що змінити ситуацію та сформувати ринок свідомих позичальників можливо. Для цього він пропонує вимагати від компаній фінансову звітність, яку ті готують за міжнародними стандартами, навіть якщо банк приймає рішення про кредитування за стандартною звітністю. Для банка це не тільки можливість порівняти різницю у показниках, якщо така є, але й підстава для прийняття рішення по відкриттю кредиту.
Окрім цього, Олександр Почкун наполягає на створенні фінансових резервів підприємства на кшталт банківських. Особливо корисно для компанії мати таку резервну кисневу подушку, коли є кредиторські зобов’язання.

Наостанок експерт запропонував учасникам конференції звернути особливу увагу на роботу юридичного департаменту. «Важливо з’ясувати, які є судові спори у компанії-позичальника. Тобто фінансова звітність відображає заборгованість дебіторську або кредиторську. Виходить так, що банк розраховує на фінансову звітність, а основні ризики він бачить у відстрочених зобов’язаннях цього підприємства. Але їх можна дослідити через аналіз цих самих судово-позовних робіт юристів. Можливо це не дасть стовідсоткову гарантію, що позичальник сумлінно виконає всі зобов’язання перед банком. Проте кредитор принаймні отримає чітку інформацію, наскільки відверто веде себе позичальник і чи можна йому довіряти», - зауважив Олександр Почкун.

Більше фото за посиланням