Великий розпродаж. Яке майбутнє у російських банків в Україні. І чи варто їх клієнтам переживати через зміну власників

Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Банки з російським капіталом згортають бізнес в Україні. Нещодавно Рада національної безпеки і оборони ввела санкції проти Сбербанку Росії, Промінвестбанку, ВТБ, БМ-Банку і VS Bank. Заборони не виключають технічної можливості продажу цих банків, тому процес їх виходу з українського ринку прискорився.

Ризики для клієнтів

Найстрашніше зараз для дочок російських банків навіть не санкції, а реакція клієнтів, які на хвилі всіх цих новин можуть почати забирати свої гроші. Ці банки сумарно об'єднують 8,6% активів всієї банківської системи України. З системної точки зору, це не надто багато. Проте така реакція клієнтів може привести до банкрутства будь-якого банку. Тому, наприклад, Сбербанк був змушений ввести обмеження на зняття коштів. І це на тлі фізичного блокування центрального офісу і ряду відділень банку, та безкарних нападів і псування приватного майна. Безумовно, національні інтереси країни повинні залишатися в пріоритеті. Але якщо ми говоримо, що Україна - цивілізована країна з європейськими цінностями, то і вести себе потрібно відповідно.

За даними НБУ, в українських дочках російських держбанків зберігаються кошти українських фізичних та юридичних осіб на 36 млрд гривень, або 1,3 млрд доларів. Тобто це те, що банки винні своїм клієнтам. У свою чергу клієнти заборгували українським банкам з російським капіталом вдвічі більше - 80 млрд грн, що майже $ 3 млрд. Але навіть у випадку продажу, клієнти цих банків навряд чи понесуть будь-які втрати. Це означає, що навіть при продажу їх кредитних портфелів з істотним дисконтом, грошей вистачить усім. Правда, якщо санкції фактично забороняють операції через коррахунки, то у деяких клієнтів можуть виникнути проблеми з платежами, адже для відкриття нових рахунків знадобиться час.

Ризики для нових власників

Протягом останніх двох років банки з російським капіталом в Україні слухняно докапіталізовувалися відповідно до вимог НБУ. Вони одні з найбільш капіталізованих за системою, - їх сукупний власний капітал становить понад 32%. Крім того, всі вони будувалися за сучасною моделлю, мають хорошу технічну базу, здорові портфелі і розгалужену філіальну мережу. Для потенційного інвестора великий і правильно вибудуваний бізнес - цікавий проект для вкладення капіталу. Однак банківський бізнес в Україні зараз не приносить прибуток і як об'єкт інвестицій, сприймається досить скептично, оскільки вже три роки поспіль збитковий. За даними НБУ, за підсумками 2016 року чистий збиток ВТБ склав 6,3 млрд. грн., Промінвестбанку - 4,2 млрд. грн., Сбербанку - 2,8 млрд. грн., БМ-Банку - 1,8 млрд. грн і VS Bank - 63,6 млн. грн.

Така ситуація збережеться і у найближчій перспективі, тому як низька кредитна активність банків залишається на порядку денному. За підсумками 2016 року корпоративний кредитний портфель по системі зріс менш ніж на 2%. При цьому валютна частина зменшилася на 11%, а гривнева - зросла на 20%. Причому різке зростання гривневих кредитів юрособам в IV кварталі минулого року пов'язаний виключно з конвертацією валютних кредитів. На тлі збереження низького інвестиційного попиту і відсутності рішення проблем, пов'язаних із захистом прав кредиторів, банки не будуть суттєво нарощувати кредитні портфелі.

З огляду на все це, думаю, ми ще довго будемо чути лише про наміри піти з ринку, а не про реальні угоди, якщо, звичайно, такі рішення не будуть політичними. Банківське співтовариство турбує, що подібні дії призведуть до чергового переформатування банківського ринку, що вкрай не сприяє стабілізації фінансового ринку країни в короткостроковій перспективі.

План Б

У зв'язку з усіма перерахованими проблемами зараз актив українських банків з російським капіталом дуже знецінений, тому його вартість в найближчому майбутньому навряд чи виросте. На цьому тлі, навіть якщо потенційний інвестор з'явиться, то він буде виторговувати для себе максимально низьку ціну. Це нормально, це бізнес.

Але сьогодні продати банк в Україні непросто. Вільного капіталу в українських інвесторів для цих цілей, швидше за все, немає, а іноземний інвестор вибрав вичікувальну позицію після реакції МВФ на блокаду ОРДЛО. Ось-ось вступить в дію нещодавно прийнятий закон про спрощену процедуру капіталізації та реорганізації банків, який передбачає механізм припинення банківської діяльності без ліквідації юридичної особи, так звані «ключі на стіл». Акціонери, якщо навіть не знайдуть інвестора, розраховуються за всіма своїми зобов'язаннями і зможуть або піти з ринку добровільно (без введення в банк тимчасової адміністрації) або продовжити працювати як фінансова компанія (без права залучати гроші).