Онлайн-майданчик Альфа-Банку України в системі електронних торгів «ProZorro. Продажі» пройшов акредитацію в ФГВФО

Альфа-Банк Україна виходить на новий рівень співпраці з Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) та долучається до ініціативи Фонду й громадської організації «Transparency International Ukraine» щодо створення системи продажів активів неплатоспроможних банків «ProZorro. Продажі»

5 жовтня Фонд затвердив та пізніше оприлюднив список компаній, які пройшли кваліфікаційний відбір у напрямку діяльності «організація відкритих торгів». Відбір для роботи з електронною торговельною системою «Transparency International Ukraine» пройшли 12 компаній, серед них - Альфа-Банк Україна. Ці майданчики будуть брати участь у реалізації пілотного проекту системи продажу активів неплатоспроможних банків «ProZorro.Продажі».

Завдяки введенню платформи електронних торгів «ProZorro.Продажі» ФГВФО зможе реалізовувати майно виведених з ринку банків більш ефективно, швидко та прозоро. Це прискорить виконання ним зобов'язань перед кредиторами неплатоспроможних банків й збільшить обсяг коштів для виплат громадянам гарантованих державою вкладів. У свою чергу, зацікавлені компанії та громадяни отримають широкий доступ до участі в аукціонах і зможуть придбати виставлені на продаж активи.

«Мені подобається спільна ініціатива ФГВФО та команди «ProZorro.Продажі». Статистика продажів активів ліквідованих банків наразі виглядає не вражаюче. Сподіваюся, що нова система допоможе підвищити ефективність і, головне, - темпи продажів активів, адже вартість непроданих активів швидко знижується. Альфа-Банк Україна має хороший досвід по роботі з боргами, проблемними та непрофільними активами і ми готові співпрацювати з фондом за багатьма напрямками. У проекті «ProZorro.Продажі» ми зможемо не тільки забезпечити сучасний та надійний онлайн-майданчик для проведення аукціонів, а й професійно допомагати потенційним клієнтам в аналізі, супроводі та, в разі необхідності, фінансуванні угод із придбання активів ФГВФО»,- зазначає Олександр Луканов, Президент Альфа-Банку Україна.

IT-підрозділ Альфа-Банку Україна за короткий період часу спільно з фахівцями ProZorro й відповідно до вимог та специфікацій «ProZorro.Продажі» розробив власний майданчик з продажу активів неплатоспроможних банків. Зараз майданчик готовий до роботи в режимі реального часу.

«У серпні Альфа-Банк Україна отримав запрошення від ФГВФО приєднатися до системи «ProZorro. Продажі». Цей проект повністю відповідає нашим компетенціям та досвіду в сфері розробки масштабних платформ для обслуговування клієнтів. Завдяки цьому ми в короткий час розробили й представили фонду наш онлайн-майданчик, який зараз успішно пройшов акредитацію і готовий до роботи в режимі реального часу. Завдяки цим представленим нами і нашими колегами інструментам, фонд зможе проводити більше аукціонів, залучати більше покупців, отримувати вищі ціни», - розповідає Андрій Саченко, віце-президент, керівник блоку інформаційних технологій Альфа-Банку Україна.

У червні цього року ФГВФО та громадська організація «Transparency International Ukraine» домовилися про створення майданчика з продажу активів неплатоспроможних банків «ProZorro. Продажі». Головними донором проекту«ProZorro.Продажі» є підприємницький фонд Western NIS Enterprise Fund, який підтримує ініціативи з просування реформ в Україні та трансформаційні проекти. Альфа-Банк Україна також підтримує цей проект.

Майданчик «ProZorro.Продажі» - контрольована державою єдина база даних про виставлені на аукціон активи, де проходять транзакції. Лоти доступні одночасно на всіх майданчиках, які пройшли акредитацію. Для участі в торгах необхідно підключитися до системи з комп'ютера або гаджета. Система забезпечує вільний доступ до інформації та дає змогу контролювати процес продажу активів. Зараз платформа запускається в пілотному режимі, а в разі визнання пілота успішними, з 2017 року всі активи ФГВФО будуть продаватися через «ProZorro.Продажі».

Нагадаємо, Альфа-Банк Україна є членом ФГВФО з 1999 року. Уже третій рік поспіль є банком-агентом для виплат вкладникам неплатоспроможних банків, за цей час провів виплати вкладникам 42 проблемних банків, а це більше половини банків, кошти яких виплачувалися в 2014-2015 роках, і обслужив понад 12% від загальної кількості вкладників, які в цей період отримували відшкодування коштів через ФГВФО. Крім того, у вересні 2016 року Альфа-Банк Україна запровадив нову послугу - електронні банківські гарантії для участі в тендерах державних закупівель через систему ProZorro.

Альфа-Банк Україна – це великий український комерційний банк з міжнародним капіталом, який входить до приватної інвестиційної холдингової компанії ABH Holdings SA (ABHH) з головним офісом у Люксембурзі. Холдингова компанія має інвестиції в низці банківських груп на території країн СНД і Європи, зокрема, операційні компанії (банки) ABHH знаходяться в Україні, Росії, Казахстані, Білорусі та Нідерландах.

Власниками ABHH виступають Михайло Фрідман 36,47%, Герман Хан – 23,27% (обидва – громадяни Ізраїлю, проживають у Лондоні), Олексій Кузмічьов – 18,12%, Пьотр Авен –13,76%, Андрій Косогов – 4,08% (всі троє – громадяни РФ, проживають в Москві), а також The Mark Foundation for Cancer Research – 4,03%.

За класифікацією НБУ входить до групи "банки іноземних банківських груп".