Податок за «зайві» квадратні метри: скільки заплатять українці за нерухомість у 2021 році?

Плануєте взяти іпотеку? Хочете покращити свої житлові умови? Зверніть увагу на деякі новели!

Із кого і чому стягується новий податок?

Новий податок – це додаткове джерело доходу до місцевого бюджету. Такі ресурси можуть використовуватися органом місцевого самоврядування на інфраструктурні проєкти, благоустрій території, забезпечення населення додатковими соціальними й економічними гарантіями, покращення інвестклімату і навіть для зміцнення кредитної спроможності.

Податок на житлову нерухомість сплачують фізичні особи. Якщо метраж квартири або будинку перевищує встановлений пільговий ліміт, така нерухомість підлягає оподаткуванню.

Якщо об’єкт нерухомості має кілька власників, податок сплачується за однією з подальших схем:

• якщо нерухомість знаходиться у спільній власності з визначеною часткою, кожен сплачує за належну йому частку;
  • якщо всі співвласники надають згоду й інше не визначено судом, платником виступає один із власників;
  • якщо об'єкт розділений у натурі між усіма власниками, кожен сплачує за належну йому частку.

Який пільговий ліміт надається власникам нерухомості?

Новий податок не поширюється на:

• житлові квартири, загальна площа яких не перевищує 60 кв. м;
  • житлові будинки, загальна площа яких не перевищує 120 кв. м;
  • різні типи об'єктів житлової нерухомості, площа яких не перевищує 180 кв. м.

Проте ця пільга не застосовується, якщо метраж квартири перевищує 300 квадратних метрів або 600 кв. м – для житлового будинку. Перешкодою для застосування пільгового режиму можуть бути і приміщення, що використовуються з метою прибутку, тобто для здачі в оренду або будь-якої підприємницької діяльності тощо.

До того ж, гаманці власників великих квартир (понад 300 кв. м) або будинків (понад 500 кв. м) дещо спорожніють, оскільки сума податку збільшується на 25 тисяч гривень за кожен такий об’єкт.

Який дедлайн сплати та чи є покарання за протермінування?

Визначено, що новий податок сплачується за попередній рік, тобто у 2021 році платять за 2020 рік. Квитанції від податкової мали надійти власникам нерухомості до 1 липня 2021 року. Сплатити податок потрібно впродовж двох місяців (60 днів) від дня отримання «листа щастя».

В іншому випадку за несплату буде нараховано пеню, спираючись на загальну суму заборгованості, час протермінування:

• заборгованість за внесками на термін до 30 днів – 10% суми податку;
  • заборгованість за внесками понад 30 днів – 20% суми.

Між іншим, за податкову заборгованість підприємця можуть позбавити свідоцтва платника єдиного податку.

Скільки коштуватимуть власникам нерухомого майна квадратні метри?

Розмір оподаткування визначають місцеві ради, про це можна дізнатися на офіційному вебсайті Державної податкової служби. Загалом новий податок стягується в розмірі 1,5% мінімальної зарплати. Станом на 1 січня 2020 року така зарплата становила 4723 грн, відповідно, податок обчислюється не більше як 70,85 грн за кожен «зайвий» квадратний метр. У 2021-му мінімальна заробітна плата сягнула 6000 грн, а отже, наступного року податок зросте, але не більше ніж 90 грн за квадратний метр.

Зараз для мешканців Києва, Одеси та Харкова податок встановили на рівні 1% розміру мінімальної зарплати, що становить 47,23 за кожен квадратний метр. У Львові конкретний розмір оподаткування визначений у розмірі 1% для фізосіб за одноквартирний чи дачний будинок, а за нерухомість у багатоквартирному будинку – 0,5%.

Приклад

Власнику приватного будинку в Києві площею 145 кв. м (перевищує норму на 25 кв. м) треба заплатити 1180,75 грн.

У 2021 році мінімальна зарплата сягнула 6000 грн, а отже наступного року податок на нерухомість у розмірі 1% за «зайві» 25 квадратів становитиме 1500 грн.

Чи можна відкоригувати суму податку?

У випадку, якщо власник не погоджується з нарахованою сумою податку, оскільки має інший метраж нерухомості, необхідно звернутися до Державної податкової служби за місцем реєстрації нерухомості з проханням написати заяву про проведення повторної звірки площі нерухомості та розміру нарахованого податку. Для заповнення всіх необхідних даних із собою потрібно взяти всі правовстановлюючі документи.

Чи стягують податок із пенсіонерів ?

Податок на нерухомість в Україні мають сплачувати навіть пенсіонери в тому ж обсязі і на тих же умовах, що й молодь.

Однак у новому податку все ж передбачені пільги. Вони стосуються лише дітей-сиріт або дітей з інвалідністю, учасників АТО/ООС та їхніх близьких родичів, багатодітних сімей, шкіл і дитсадків, релігійних організацій, громадських організацій інвалідів.