Порядок обміну інформацією між НБУ та Фондом гарантування змінено

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб прийняв зміни до порядку складання та подання звітності банками-учасниками Фонду. Таке рішення прийнято після пропозицій Комітету НАБУ з питань регуляторної політики і нагляду, який запропонував налагодити порядок обміну інформацією між НБУ та Фондом. Адже дублювання звітності для двох регуляторів не тільки ускладнювало життя банкам, а й несло за собою ризик втрати інформації при таких подвійних напрямках

Враховані Фондом гарантування пропозиції НАБУ викладені у Рішенні Виконавчої дирекції Фонду № 654, яке зареєстровано у Міністерстві юстиції України 15 березня 2017 року за №360/30228.

Також Фонд гарантування затвердив перелік звітів банків, які тепер будуть передаватись регулятором до Фонду через захищені канали зв`язку НБУ. Це позитивне рішення, оскільки такий підхід сприятиме зменшенню документообігу між Фондом та банками. Зменшить навантаження та усуне дублювання звітності для двох регуляторів, при цьому банки не будуть наражатись на ризик втрати інформації при подвійних відправленнях звітів.

Також враховані пропозиції НАБУ, які передбачають надання додаткового часу для перевірки щомісячної та щодекадної звітності, структури заповнення бази даних по вкладниках, тощо.

Новацією рішення виконавчої дирекції Фонду № 654 є також надання, у разі внесення змін у форму звітності або введення нової форми звітності, тестового періоду для складання та подання звітів до Фонду.

Допущення помилок у звітах, поданих до Фонду, упродовж такого тестового періоду при зміні, запровадженні нових форм звітності, не вважатиметься порушенням порядку складання або подання відомостей до Фонду. Як і не будуть вважатися недостовірними відомості, що подаються банком, за які Фондом раніше накладались адміністративні штрафи та адміністративно-господарські санкції.