Поступове, але впевнене зростання ВВП України

ВВП виріс на 2,1% і на 0,2% у третьому кварталі 2017 року - згідно з попередніми оцінками Державної служби статистики України. У цьому році економіка показує стабільне і впевнене зростання, хоч і трохи сповільнюється - з 2,5% (1 квартал) до 2,3% (2 квартал). З огляду на зростання реальної заробітної плати, на тлі відносно стабільною динаміки цін і підвищення соціальних стандартів, споживання залишається основним драйвером зростання.

З одного боку, поступове пожвавлення ділової активності, капітальні інвестиції, продовжують рости. З іншого боку, спад в деяких галузях промисловості і зростання попиту на імпортні товари обумовлюють негативний внесок чистого експорту в зростання ВВП.

Національний банк оцінює зростання економіки в цьому році на рівні 2,2% і на 3,2% в наступному. Ми також вважаємо, що зростання ВВП в 2017 році буде сягати позначки 2%, а в 2018 зростання поступово прискориться до 3%.

Минулого тижня гривня плавно зміцнювалася до долара. З огляду на наближення крайнього терміну сплати великих квартальних податків (17 листопада), бізнес  намагався акумулювати гривню, в результаті чого, попит на іноземну валюту знизився. У підсумку, за тиждень курс USD/ UAH знову опустився трохи нижче позначки 26,50. Регулятор не проводив валютні аукціони на минулому тижні. З огляду на суттєвий обсяг накопиченої гривневої ліквідності на рахунках уряду (48,6 млрд. грн. на 1 листопада), ми вважаємо, що на валютному ринку до кінця цього року під час освоєння цих коштів може виникнути девальваційний тиск. Проте, Нацбанк наростив золотовалютні резерви до рівня 18,7 млрд. дол., що дає йому достатній ресурс задля  недопущення надмірних коливань курсу.

НБУ продовжує лібералізувати валютний ринок. З 15 листопада, крім репатріації дивідендів у 2014-2016 рр., юрособи надалі можуть виводити дивіденди нарахованих до 2013 року. Щомісячний обсяг таких операцій не може перевищувати 2 млн. дол. Такий крок сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату в Україні. На думку регулятора, це не вплине на валютний ринок, оскільки купівля  валюти під дивіденди становить зараз менше 4% загального попиту на міжбанку.

Нагадаємо: вже другий тиждень поспіль, аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП закінчується безрезультатно. Минулого вівторка, 14 листопада, пропонувалися облігації в гривні терміном на один рік. Була подана тільки одна заявка обсягом 200 млн. грн., з заявленою прибутковістю 14,90%. Мінфін не задовольнив цю заявку. Попит на тримісячні депозитні сертифікати НБУ присутній, але залишається досить низьким (443 млн. Грн.). На останньому тендері (15 листопада), Нацбанк задовольнив 300 млн. грн. попиту і залишив граничну ставку на рівні 15,25%.