Поступове пожвавлення ділової активності Кредити корпоративному сектору у гривнях зросли з початку року на 5,8%

У вересні, депозитний портфель банківського сектора зріс на 2,3%. На тлі економічного зростання і відновлення довіри до банківської сфери, депозити корпоративного сектора і населення збільшувалися . Депозити юридичних осіб у гривнях піднялися на 0,7%, а в іноземній валюті - на 1,9%. Депозитний портфель фізосіб збільшився на 1,6% у національній валюті, порівнюючи з серпнем, але в іноземній валюті він залишився на такому ж рівні.

На початку року, депозити корпоративного сектора в гривні виросли на 0,8%, а в доларах - на 14,4%. Домогосподарства збільшили свої заощадження у банках у гривні на 10,2%, але у валюті скоротили на 1,3%.

Кредитування у гривні продовжує поступово відновлюватися внаслідок зниження ставок, зростання доходів і пожвавлення ділової активності. Кредити корпоративному сектору у національній валюті зросли на 1,4%  у вересні, а з початку року на 5,8%. Кредитування фізосіб у гривні також зросло- на 1,5%  (+ 19,2% з початку року). Тим часом заборгованість в іноземній валюті скорочується. Кредитний портфель юросіб у  іноземній валюті зменшився на 1,4% (-10,1% з початку року), а фізосіб - на 2,4% (-14,2% з початку року).

У першу половину тижня, на валютному ринку пропозиція перевищувала попит через активізацію експортерів і довгих вихідних в Україні (через що накопичилася  пропозиція валюти), і гривня зміцнювалася. У результаті, у середу, 18 жовтня, торги закінчилися на рівні USD / UAH26,42 / 26,43. Проте, в очікуванні повернення ПДВ, експортери почали знижувати продаж валюти, і курс USD / UAH пішов вгору, досягнувши рівня 26,55 / 26,57 у кінці тижня.

Після двотижневої паузи, 17 жовтня Міністерство фінансів знову провело розміщення гривневих ОВДП. Пропонувалися папери терміном на один та  п'ять років. Основний попит був на більш довготривалі  папери - 1,7 млрд. грн. Проте Мінфін задовольнив лише частину заявок, і залучив до бюджету 387,1 млн. грн. (у середньому рівень прибутковості паперів склав 14,91%). Весь попит на дванадцятимісячні облігації був задоволений - 66 млн. Грн. Середній рівень прибутковості склав 14,07%.

Нагадаємо:
минулої середи, 18 жовтня, Національний банк провів черговий тендер з розміщення депозитних сертифікатів з погашенням 10 січня 2018 року. Попит був всього 424 млн. грн., тоді як НБУ пропонував 500 млн. грн. Нацбанк задовольнив 11 заявок загальним обсягом 369 млн. грн., а процентна ставка виросла ще на 25 б.п. до 14,25% річних.