Кирило Шевченко: "Потенціал інвестицій в проекти переробної промисловості сьогодні складає 4,5 млрд. доларів"

Кирило Шевченко, голова правління АБ «Укргазбанк», виступом якого завершувалася друга сесія конференції «Відновлення кредитування в Україні: передумови та нові тренди», говорив про «зелене кредитування» та яких результатів вдалося досягти

Енергетичний сектор в Україні протягом усього періоду незалежності є однією з найбільш проблемних галузей економіки. Покладання виключно на викопні види палива спричинює залежність від видобувної галузі, що в свою чергу призводить до низького рівня ефективності підприємств енергетичного сектора і високого рівня споживання. Проте існують альтернативні відновлювані джерела енергії, а саме: сонце,  вітер, енергія води, геотермальне тепло і енергія біопалив. Ці природні ресурси здатні забезпечити необхідний об’єм електроенергії та теплової енергії, забезпечити промисловість та сільське господарство.

Впродовж останніх двох років державний Укргазбанк надає кредити для впровадження «еко-проектів», що забезпечать ефективне використання енергоресурсів та зменшення впливу на довкілля.

«Нажаль в Україні відновлювана енергетика тільки починається. Багато проектів, пов’язаних з енергетикою потребують технічної експертизи, якої у нас немає. І для того, щоб не працювати як радянський комсомол: спочатку створювати труднощі, а потім їх успішно долати, ми залучили іноземних партнерів», - говорить голова правління Укргазбанк Кирило Шевченко. За його словами, рік тому Укргазбанк разом з Міжнародною фінансовою корпорацією IFC, яка має знання та досвід у сфері енергоефективності та «зеленої» електроенергетики, розпочали проект ЕКО-банк. Цей проект економічно доцільний і пов'язаний з енергетичною незалежністю України.

Основний показник енергоємності економіки – це нафтовий еквівалент. За 2014 рік кілограм нафтового еквівалента на одиницю ВВП України майже втричі перевищив показники країн ЄС і склав 0,32. Європейський показник – 0,11-0,09 в залежності від країни. «За цим показником ми не тільки відстаємо від європейських західних країн, але і від найближчих сусідів, наприклад, Білорусі, з якої фактично починали рухатися в цьому напрямку одночасно. Проте сьогодні в них цей показник на рівні 0,2», - підкреслив Кирило Шевченко.

За підрахунками незалежної міжнародної інформаційно-консалтингової компанії Enerdata, що з 1991 року проводить дослідження в області світової електроенергетики, нафтогазу, вугільної промисловості, ринку поновлюваних джерел енергії і вуглецю, – потенціал вкладень в економіку України по галузі енергоефективності складає 35 млрд. євро. «Це загальна ємкість українського ринку. Інвестиції в енергоефективність і відновлювану енергетику допоможуть знизити енергоємність української економіки. Потенціал інвестицій в заміщення природного газу та супутні проекти в переробній промисловості сьогодні складає 4,5 млрд. доларів», - зауважив Кирило Шевченко.

За його словами, відновлювана енергетика є чистою і «зеленою», але за умови дотримання екологічних норм. Вона потребує набагато менше ресурсів. Проте більшість наших підприємств, які свого часу змінили власника з державних на приватні, не вживає заходів для переходу на відновлювану енергетику.

Енергетичний сектор є причиною близько 76% викидів парникових газів в Україні.  «Сьогодні для нас є окрема ніша і ми перші в країні розпочали роботу по фінансуванню заходів по скороченню викидів. Так ми профінансували встановлення фільтраційного обладнання на одному з найбільш патологічних підприємств, яке дозволяє знижувати забруднення повітря карбоновими викидами на 20%», - розповів Кирило Шевченко.

alt
За 12 місяців (станом на 15.05.17 рік) Укргазбанк профінансував 155 кредитних угод по еко-проектам на 3, 74 млрд. грн. Цей обсяг кредитування дає можливість державі заощадити 320 тис. тон нафтового еквіваленту, що в перерахунку на викиди вуглекислого газу становить 865 тис. тон щорічно. У співпраці з IFC з травня 2016 року, банк реалізував 21 проект «зеленої» електроенергетики на 83,5 млн. євро. Це дасть змогу зекономити 135 млн. кубометрів газу на рік та зменшити викиди на 278 тис. тон щорічно.

За словами Кирила Шевченка, наразі банк розглядає 107 еко-проектів на суму 15,3 млрд. грн., у тому числі за проектами «зеленої» електроенергетики – понад 12 млрд. грн. Що свідчить про хороший попит цієї галузі на кредитування. Інтерес до «зеленої» енергетики почали проявляти міжнародні інвестори зі Швеції, Німеччини, Данії, Японії, Туреччини та інших країн. Загальний обсяг потенційних інвестицій в «зелену» енергетику до 2020 року, для досягнення вимог ЄС, складає приблизно 16 млрд. євро.

«У 2017 – 2019 роках очікується піковий попит. І це обумовлюється деякими основними речами. По-перше, в Україні діє найвищий у Європі «зелений» тариф. Зрозуміло, що так буде не завжди. І ті, хто першими інвестують, отримують найкращі бізнес-результати, - вважає Кирило Шевченко. – По-друге, оскільки цей тариф зафіксований в євро, то абсолютно слушно фінансувати такі проекти в іноземній валюті. Для їх кредитування ми залучаємо додаткові гроші та готові ділити ризики».

Голова правління Укргазбанк запевнив, що найближчим часом буде впроваджена нова система оцінки ризиків, яка оцінюватиме вплив кожного проекту на навколишнє середовище та на соціальну ситуацію. «Це дає додаткову привабливість нашим проектам в очах іноземних партнерів», - вважає він.

Кирило Шевченко погодився зі словами колег, які неодноразово висловлювалися під час конференції про те, що навіть при бажанні банків відкривати кредитні лінії під різні сегменти бізнесу, сьогодні банки конкурують за існуючих позичальників. «У нас немає питань з точки зору адекватності капіталу або кредитного ресурсу, але є проблема з новими позичальниками», - зауважив він.

За відсутності нових позичальників зростання економіки неможливе. І навпаки, без пожвавлення економіки та її стрімкого росту бізнесу не цікаво інвестувати та залучати нові гроші в будь-який сегмент. І таке замкнуте коло змушує банки шукати новітні інструменти та впроваджувати сучасні програми для розвитку економіки держави.

Презентація Голови Правління АБ "Укргазбанк" Кирила Шевченко "Фінансування еко-проектів"

Більше фото за посиланням