Представники ДФС дослухалися до аргументів банківської спільноти

У Державній фіскальній службі України, за ініціативи Комітету з питань оподаткування та обліку НАБУ, представники банківської спільноти, експерти-аудитори і фахівців департаменту бухобліку та платіжних карток НБУ зустрілися з податківцями.

З боку ДФС на зустрічі були присутні представники департаментів, спілкування з якими домагалися банкіри.

Учасники обговорення  розглянули питання, які становлять великий практичний інтерес для фінансових установ, а саме:

1. Врегулювання питання норми п.п. 140.5.9. статті 140 ПКУ стосовно обов’язкових зборів, що сплачуються банками до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.
    2. Оподаткування виплат фізичним особам-резидентам/нерезидентам, юридичним особам-нерезидентам з рахунків умовного зберігання  (ескроу) за відчуження акцій.
    3. Визнання виплати дивідендів контрольованою операцією.

З першого питання доповів Задорожній О.М. – заступник директора Департаменту методологічної та нормотворчої роботи ДФС та повідомив присутніх, що внутрішнім листом по системі лист за № 1861/99-99-15-02-02-18 від 21.12.2017 скасовано, відтак проблему врегульовано остаточно.

Обговорення другого питання було викликане висновками фіскальних органів стосовно покладення функцій податкового агента при роботі з рахунками умовного зберігання (ескроу) на банки, а саме:

«1) банк, як професійний торговець цінними паперами при виплаті інвестиційного прибутку акціонерам-фізичним особам (резидентам/нерезидентам) зобов’язаний нараховувати та утримувати податок з доходів фізичних осіб і військовий збір з урахуванням норм п.170.2 ст.170 Кодексу;

2) у разі, якщо банк, який виконує функції депозитарної установи, здійснює операції із виплати із власних рахунків коштів на поточні рахунки депонентів – власників цінних паперів – юридичних осіб – нерезидентів, такий Депозитарій є податковим агентом та зобов’язаний утримати податок з таких доходів, який сплачується до бюджету під час такої виплати».

Під час жвавої дискусії, представники банків, аудиту  та регулятора навели аргументовані приклади та пропозиції, які б прояснили:

• природу роботи рахунків ескроу,
  • у кого виникає джерело доходу,
  • яка функція банку у ланцюжку міноритарний акціонер–банк–власник контрольного пакету акцій акціонерного товариства (мажоритарний акціонер),
  • чи ототожнюється поняття «перерахування» з поняттям «сплата» та інші.

Банки наполягали на тому, що при виплаті коштів з ескроу-рахунків, покладання на банк функцій податкового агента є таким, що не відповідає вимогам податкового законодавства та суперечать вимогам ст. 65-2 Закону України «Про акціонерні товариства».

Протягом зустрічі, завдяки бажанню кожної зі сторін почути одна одну, було знайдено конструктивне рішення, яке задовольняє обидві сторони, а саме: суб’єкт господарювання – мажоритарний акціонер повинен надати в банк платіжку про сплату податку з доходів нерезидента, якщо сплата з рахунку виконується на користь нерезидента або про сплату податку з доходів фізосіб резидентів/нерезидентів + військовий збір, якщо сплата з рахунку виконується на користь фізичних осіб резидентів/нерезидентів та відобразити у формі звітності 1-ДФ.

Проект редакції щодо нового роз’яснення буде наданий ДФС на погодження регулятору та експертам-банкірам.

З третього питання схвалити прийнятне рішення не вдалось. Правда, висновок ДФС щодо визнання виплати дивідендів контрольованою операцією з відображенням у Звіті про контрольовані операції є не остаточним, тому процес обговорення триватиме.

НАБУ дякує організаторам за надану можливість зустрітися і обговорити спірні питання, за можливість конструктивного діалогу, який мав реальний позитивний результат.