ПриватБанк попередив клієнтів про шахрайський застосунок «Універсальний Мобільний банкінг»

ПриватБанк звернувся до клієнтів, застерігаючи їх про небезпеку використання шахрайського додатку для ОС Android «Універсальний Мобільний банкінг», розміщеного на Google Play 14 лютого.

На сторінці додатку в Google Play йшлося, що завдяки мобільному продукту "Універсальний Банкінг" можна використовувати функціонал декількох банківських установ, а саме:

• Приватбанк
  • Ощадбанк
  • ОТП-Банк
  • Альфа-Банк
  • Райффайзен Банк Аваль

Відгуки у застосунку досить негативні:

Ivan Grynenko

Шахрайство. Додаток є фішингом і банальним мобільним скімінгом  банківських даних клієнтів різних українських банків! Увага, у кожного українського банку є свій офіційний додаток, і вони не мають відношення до цього шахрайського додатку. Гуглу потрібно терміново заблокувати і вилучити цю програму з магазину play store! Внизу на сторінці є кнопка Поскаржитись - обирайте Інше - пишіть "Шахрайство, крадіжки даних клієнтів українських банків." Сподіваюся Google скоро видалить це неподобство, і взагалі незрозуміло як воно пройшло модерацію PlayStore ... Fraud. The application is phishing and skimming the bank data of clients of different Ukrainian banks! Attention, every Ukrainian bank has its official app, and they are not related to this fake!

Vladimir Zuz

Шахрайство. Як тільки при реєстрації ввів логін і пароль до ПриватБанку відразу виникла заминка з авторизацією. У Приватбанку сказали, що це не їх додаток і вони за пропажу грошей з карти не відповідають. Крім того, щоб залишити відгук необхідно було оцінити їх в 5 *, інакше немає виходу до коментарів. Це шахрайство. Мені довелося терміново змінити пароль входу в Приват24. Всі позитивні відгуки фейковиі. Будьте пильні.

Як повідомляють українські інтернет-ресурси, станом на 19 лютого лічильник на сайті Google Play показав, що "Універсальний Мобільний Банкінг" було завантажено  від 5 до 10 тис. разів.

alt
Шкідливий додаток «Універсальний мобільний банкінг» на вимогу представників українських банків було видалено з Google Play 19 лютого о 23:00.

Як поінформували фахівці департаменту кібербезпеки ПриватБанку, наразі триває робота з блокування веб-сайту шахраїв і відкликання сертифікату розробників фішингового продукту.

В своїй офіційній заяві ПриватБанк наголошує, що єдиним застосунком, що дозволяє користуватися послугами банку з мобільних пристроїв, є Приват24. Будь-які сторонні «мобільні банки» - це фішингові програми, створені для крадіжки особистих даних клієнтів та їхніх коштів.

«Мобільний банк Приват24 є найпопулярнішою в Україні програмою. Цей застосунок є лідером за кількістю клієнтів у Східній Європі, ним користуються більше 6 мільйонів осіб, - йдеться у заяві банку. - Приват24 можна завантажити абсолютно безкоштовно і здійснювати будь-які банківські послуги як за допомогою карт ПриватБанку, так і інших українських банків».