Проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення процедур банкрутства», № 7448 від 26.12.2017

Суть:

Законопроектом вносяться зміни до Законів України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та Закону України «Про судовий збір», зокрема передбачається:

• звільнити боржника при ініціюванні ним процедури банкрутства від сплати судового збору, встановивши, що у разі подання до господарського суду заяви про порушення справи про банкрутство платником судового збору є кредитор;
  • виключити з терміну «боржник» таку ознаку, як неспроможність боржника виконати протягом трьох місяців свої грошові зобов'язання після настання встановленого строку їх виконання, а також скасувати обов’язок кредитора або боржника при поданні ними заяви про порушення справи про банкрутство додавати до заяви докази того, що сума безспірних вимог кредитора (кредиторів) сукупно становить не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати;
  • встановити, що якщо загальна кількість кредиторів не перевищує сім осіб, то в такому разі всі кредитори автоматично будуть включатися до складу комітету кредиторів, а у ході процедур банкрутства будуть приймати рішення відповідно до розподілу компетенції, встановленої Законом, як комітет кредиторів або як збори кредиторів;
  • скасувати обов’язок боржника дотримуватися порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України при його зверненні до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство.

Статус:

опрацьовується в комітеті

Комітет НАБУ:

Комітет з питань захисту прав кредиторів, координатор Комітету - Лисенко Вячеслав Юрійович

Текст документу:

Пропозиції Комітету: