Робоча нарада представників банківської спільноти та НБУ щодо обговорення судової практики у сфері поруки при вирішенні спорів за участі банків

Незалежна асоціація банків України запрошує Вас взяти участь у робочій нараді представників банківської спільноти та Національного банку України, приуроченій обговоренню питання щодо судової практики у сфері поруки при вирішенні спорів за участі банків.

На сьогодні, судова практика у сфері поруки складається не на користь банківських установ. Так, судами неоднозначно застосовується частина 4 статті 559 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України), відповідно до якої встановлюється шестимісячний строк на звернення кредитора до поручителя з вимогою виконати зобов’язання боржника по кредитному договору.

При реалізації зазначеної норми ЦК України, суди розуміють під терміном «вимога» термін «позов», а тому ототожнюють шість місяців із строком, протягом якого кредитор може звернутися до суду з позовом до поручителя. Як наслідок – суди відмовляють банкам у задоволенні позовних вимог до поручителів, які були заявлені після спливу шести місяців, мотивуючи таку відмову припиненням поруки.

Із позицією НБУ із окресленого питання можна ознайомитись за посиланням: https://nabu.ua/images/uploaded/sys_media_doc/doc_1d45a436598d83f0cc3b0f368c056347.pdf

Нарада відбудеться 26 червня 2018 року, початок о 10-00 в офісі НАБУ, за адресою: м. Київ, вул. Велика Васильківська, 72, бізнес–центр «Олімпійський» (вхід з вул. Фізкультури), під’їзд 3, поверх 3, офіс 96.

Для участі у заході просимо повідомити П.І.Б., посаду, а також контактні дані (телефон, e-mail) представника Вашого банку на адресу асистента координатора Комітету НАБУ з питань правового забезпечення діяльності банків та захисту прав кредиторів – Світлани Ништи: s.nyshta@nabu.org.ua.

Сподіваємось на Вашу зацікавленість.