Ми готові відновити активне кредитування економіки, та вимагаємо виконання державою своїх функцій

Ми готові відновити активне кредитування економіки,  та вимагаємо виконання  державою своїх функцій
Роман Шпек, голова Ради НАБУ

У вівторок, 12 грудня,  в  інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна" відбулася прес-конференція на тему "Безпрецедентна шахрайська схема ТОВ "Компанія РОНА": Hyundai Corporation і банки зазнали збитків і просять уваги громадськості".Серед основних спікерів - Роман Васильович Шпек – Голова Ради Незалежної асоціації банків України.

Ми в Україні  шукаємо ті джерела економічного росту, які б дали можливість підвищувати рівень життя не за рахунок адміністративного підвищення заробітної плати, що впливає на темпи інфляції, а за рахунок економічного зростання. Однозначно, без приватних інвестицій цього неможливо досягти, а інвестиції, зокрема, приватні, потребують довіри.

Ситуація із компанією «РОНА» – це непоодинокий випадок протиправних дій із майном, що перебуває в заставі банків. Це лише один із багатьох прикладів неправомірних дій із банківськими кредитами та нанесення банківській системі збитків в особливо великих розмірах.

У представників банківської спільноти, яка створює робочі місця та сплачує податки, виникає питання: чи є правова оцінка дій не тільки організаторів цієї схеми, а й тих, хто їх реєстрував фіктивне майно, приймав неправосудні рішення, оскільки в реалізації такої конструкції були задіяні державні реєстратори, судді місцевих судів та працівники правоохоронних органів, які затягували розслідування порушених справ, або взагалі їх не розслідували.

Наразі ми маємо дуже великий обсяг кредитів, які не повертаються (станом на 01.11.2017 р. ця цифра складає 588,46 млрд. грн., або 56 % від усіх виданих кредитів) і це є основною проблемою, що стримує відновлення кредитування. Комерційні банки мають достатню ліквідність, можуть і кредитують суб’єктів економіки, часто за ставками, нижчими за ставки рефінансування НБУ, але це поодинокі випадки. Масового кредитування немає, оскільки в нашій країні вкорінена практика неповернення кредитів і в той же час існує необхідність надання нових кредитів.

Ситуація, за якої всю відповідальність за вихід із кризи беруть на себе банки, а ті, хто по іншу сторону, продовжують практику невиконання закону та ухилення від виконання зобов’язань є ненормальною.

Надзвичайно важливо, щоб законодавчі, виконавчі, судові та правоохоронні органи співпрацювали.

Нам залишається лише чекати, коли Верховна Рада підтримає важливі для банків законопроекти, що стосуються посилення захисту прав кредиторів та інвесторів. Це і законопроект № 6027-д про відновлення кредитування, який надає можливість відновлення довіри до банків, та робить  прозорими наші взаємовідносини; і законопроект № 3132-д, який підтриманий МВФ, Мінюстом, НАБУ, Центром комерційного права, Асоціацією правників, Спілкою українських підприємців.

Кредитори, що підтримують державу, кредитуючи та створюючи джерела для  наповнення золотовалютних резервів або для фінансування дефіциту бюджету, підтримують дані законодавчі ініціативи, однак у Раді законопроекти знаходяться без руху.

Окремим питанням є необхідність посилення співпраці банків з правоохоронними органами. Ситуація по розкриттю злочинів у банківській сфері, не говорить про ефективність роботи банків та правоохоронних органів. Навпаки, в більшості ситуацій банківська система спостерігає певну бездіяльність правоохоронних органів.

Репрезентативним прикладом розкриття злочинів у банківській сфері є інформація ФГВФО. За результатами роботи у 2016 році Фонд озвучив інформацію про те, що ним спрямовано до правоохоронних органів 1113 звернень про вчинення кримінальних правопорушень, за результатами розгляду яких порушено 492 кримінальні провадження, із яких по 9 спрямовано обвинувальні акти до суду. Таким чином, менше 1% від всієї кількості поданих Фондом звернень доведено до суду.

Банківська система готова відновити активне кредитування економіки, ми зі свого боку вимагаємо у держави виконання своїх функцій, судочинство повинно гарантувати справедливість, правоохоронні органи без зволікань повинні розслідувати факти зловживання. Ми можемо забезпечити стабільність у країні шляхом макроекономічного зростання. Ресурси для цього є, але такі високі юридичні ризики, недосконалість процедур банкрутства, незахищеність прав кредиторів та інвесторів, значний рівень непрацюючих кредитів,  не дають змогу банкам відновлювати цю діяльність.

#компаніяРОНА #РОНА #думкабанкіраНАБУ #фінанси #економікаУкраїни #економіка #незалежнаасоціаціябанківукраїни #шпек #романшпек #прес-центрНАБУ #асоціаціяНАБУ