Щодо функціонування банківської системи

З огляду на ситуацію в інформаційному просторі, банківська спільнота усвідомлює важливість донесення інформації з першоджерел до широкого загалу.

Говоримо мовою фактів.

1. Банківська система функціонує у штатному звичному режимі.
    2. Банки з іноземним капіталом залишаються в Україні й також функціонують у штатному режимі, як і левова частка посадовців усіх рівнів, які фізично перебувають в Україні (за незначним винятком тих, хто планово перебуває в коротких відрядженнях).
      Зазначаємо, що відсоток топбанкірів, які перебувають за межами України, не відрізняється від традиційного, спокійного й емоційно не забарвленого періоду.
    3. Банки-члени НАБУ створили Антикризові штаби оперативного реагування, до складу яких входять перші особи банків.
    4. Антикризові штаби розробили чіткий алгоритм дій у разі ескалації загрози задля безпечного зберігання цінностей клієнтів банків.
    5. Усі платіжні системи, доступ до коштів, робота банків загалом продовжується в звичайному режимі.
    6. НБУ має достатньо резервів для підкріплення банків готівкою.
    7. Національний банк готовий до будь-яких варіантів розвитку безпекової ситуації, розроблено чіткі плани дій для банківської системи на кожному етапі особливого періоду.
    8. Безперервно здійснюється оцінка поточної ситуації на предмет потенційних ризиків, щоб своєчасно реагувати інструментами монетарної та макропруденційної політики.
    9. У разі, якщо ситуативні чинники посилюватимуть загрозу для забезпечення стабільності грошової одиниці України або для фінансової стабільності в більш тривалій перспективі, НБУ готовий оперативно застосувати комплекс саме монетарних інструментів, передбачених законодавством.

Нагадаємо, з вечора 15 лютого на сайти та додатки банківських установ здійснювалася одна з найпотужніших за всю історію DDOS-атак. У результаті онлайн-робота інфраструктури фактично не було порушена, всі дані збережено. Цей випадок продемонстрував високий рівень готовності, захисту та надійності банківської системи.