Макроекономічний аналіз станом на 31 жовтня 2016 року

Дефіцит зведеного бюджету у вересні підвищився до рекордного максимуму в поточному році (20,4 млрд. грн.), ми очікуємо зростання дефіциту в 4 кв. 2016 року на тлі пом'якшення фіскальної політики. За 9 місяців 2016 року обсяг широкого дефіциту державних фінансів (51 млрд. грн. або 3% від ВВП) перевищив аналогічний показник попереднього року (25 млрд. грн. або 1,7% від ВВП). План по доходах зведеного бюджету за 9 місяців виконано на 93% при рівномірному розподілі (525 млрд. грн.), при цьому план з податкових надходжень виконано на 99%, а по неподаткових надходженнях - на 73% (без урахування перерахувань НБУ). На попередньому тижні (25.10.2016) НБУ перерахував перший транш до бюджету в розмірі 10 млрд. грн. Обсяг траншу у листопаді ймовірно також складе 10 млрд. грн., а в грудні - 18,2 млрд. грн., що забезпечить виконання дохідної частини бюджету в поточному році. План за видатками зведеного бюджету за 8 місяців 2016 року виконано на 87% при рівномірному розподілі (557 млрд. грн.). Для виконання видаткової частини бюджету середньомісячний обсяг витрат у 4 кв. 2016 року (без урахування потенційних квазі-фіскальних витрат) повинен перевищити 110 млрд. грн., в той час як у 1-3 кв. середньомісячний обсяг бюджетних видатків склав 62 млрд. грн. Ми вважаємо, що пом'якшення фіскальної політики у 4 кв. 2016 року призведе до зростання інфляційного та девальваційного тиску в економіці, а його ефект може бути перенесений на початок 2017 року.

Обсяг державного та гарантованого державою боргу у вересні виріс на 3,9% (+66 млрд. грн.) до 1,78 трлн. грн. за рахунок нарощування зовнішніх запозичень ($ 1,0 від МВФ, $ 1,0 через розміщення єврооблігацій під гарантію США) і переоцінки зовнішнього боргу через ослаблення гривні (+12 млрд. грн.). Обсяг внутрішнього боргу зберігся практично без змін (+ 0,4% м / м до 575 млрд. грн.), так як банки через інвестиції в індексні і валютні ОВДП рефінансували погашення раніше випущених ОВДП. Співвідношення держборг / ВВП за 9 місяців 2016 року знизилося з 79,4% до 77,9%, так як очікуване зростання номінального ВВП (+ 15,3% до 2,28 трлн. грн.) перевищує зростання держборгу (+13,1 % до 1,78 трлн. грн.). З урахуванням поточної вартості варантів ВВП загальний обсяг держборгу станом на 30.09.2016 склав 1,8 млрд. грн. або 79% від ВВП. За підсумками жовтня ми очікуємо зниження боргу до 1,75 трлн. грн. за рахунок нетто-погашення ОВДП (-6,7 млрд. грн.) і зміцнення валютного курсу гривні до долара США (-17,6 млрд. грн.).

Позитивне сальдо платіжного балансу у вересні склало + $ 474 млн. за рахунок рекордного за останні 2 роки припливу за рахунком фінансових операцій у розмірі + $ 1,3 млрд. на тлі залучення валюти державним сектором. У той же час відтік валюти по реальному і банківському секторах склав $ 40 млн. Обсяг прямих іноземних інвестицій у вересні склав $ 444 млн., з яких $ 264 надійшли в реальний сектор, а $ 180 - у банківський сектор (докапіталізація Альфа-Банку). Негативне сальдо рахунку поточних операцій і капітальних трансфертів склало у вересні $ 869 млн. (Максимальне негативне сальдо з грудня 2014 роки) за рахунок виплати відсотків за єврооблігаціями у розмірі $ 505 млн. У порівнянні з серпнем негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами і послугами скоротилося на 17% до $ 590 млн. за рахунок зниження імпорту на 3,7% м / м до $ 4,6 млрд. і зниження експорту на 1,3% м / м до $ 4,0 млрд.