Суд дозволив банкам з активами до 1% брати участь у конкурсі на обслуговування бюджетників

В четвер, 23 лютого, Київський апеляційний адмінсуд залишив в силі рішення Окружного адмінсуду м. Києва про часткове визнання незаконною Постанови КМУ № 662 від 22.09.16 року.

Безпосередньо рішення суду по справі 826/16693/16 стосуєтьсячастини вимог допуску банків  до участі в конкурсі на визначення уповноважених банків на право обслуговування пенсій, грошової допомоги та заробітної плати працівникам бюджетних установ.

Таким чином, банки з активами до 1 % від усієї банківської системи відстояли своє право у подальшому обслуговувати сегмент бюджетних виплат та приймати участь у конкурсі на визначення  уповноважених банків на рівних конкурентних умовах з державними банками, банками з активами більше 1 ℅ активів та банками з іноземним капіталом.

«Ми переконані, що абсолютно всі банки в Україні мають право на рівні умови конкуренції, незалежно від їхнього розміру та форми власності. Якщо банк виконує економічні нормативи Національного банку, має достатній рівень капіталу, пройшов стрес-тести регулятора та виконує усі зобов’язання перед своїми клієнтами – його діяльність не повинна обмежуватися штучними адміністративними перепонами», - зауважила Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ. Вона додала, що близько 35% банків, які були визнані неплатоспроможними протягом останніх трьох років, відповідали критеріям, зазначеним в постанові КМУ № 662.

Нагадаємо, що Окружний адміністративний суд м. Києва 11 січня визнав незаконною постанову № 662 Кабінету Міністрів про відбір банків для виплат зарплат бюджетникам, пенсій і соціальних виплат. Згідно з Порядком проведення конкурсного відбору банків, затвердженого цією постановою КМУ 22 вересня 2016 року, до участі в конкурсі допускалися лише банки, що мають активи, частка яких становить не менш як 1 % від усієї банківської системи або контрольний пакет акцій яких належить міжнародним фінансовим та банківським установам. Які до того ж мають міжнародний рейтинг інвестиційного класу від міжнародно визнаних рейтингових агенцій. Також допускалися банки, в яких держава володіє часткою понад 75 %.