В НАБУ обговорять перспективи роботи малих банків з закордонними коррахунками

У суботу, 13 травня, в офісі НАБУ відбудеться розширене позачергове засідання Комітету з питань грошово-кредитної політики та валютного регулювання. Головним і найбільш болючим питанням якого буде - як надалі малим банкам працювати з валютою у зв'язку з масовим припиненням розрахунків у доларах США через ЛОРО-рахунки.

"Для НАБУ проблеми банків завжди в пріоритеті, у тому числі й проблеми невеликих банків. Начебто вдалось вирішити питання з розміром капіталу на рівні 200 млн грн. та відкрити можливість купувати банкам в 5 разів більше валюти (норматив покупки валюти підвищено з 0,1% до 0,5% регулятивного капіталу - ред.), але з’явилась нова величезна проблема – закриття кореспондентських рахунків", - зауважила виконавчий директор НАБУ Олена Коробкова.

За її словами, проблема в тому, що провідні банки США та Європи суттєво скорочують кореспондентську мережу в Україні. Низка банків не мають прямих коррахунків у доларах США чи євро, а згідно чинного законодавства прямі коррахунки можуть відкривати тільки великі банки. Можливе рішення – вповноважити великі банки, які мають прямі коррахунки в банках США, відкривати ЛОРО-рахунки для малих банків, але  ентузіазм відсутній. Проте постраждати можуть клієнти, оскільки виникає ризик припинення відправки клієнтських платежів у доларах США. Відтак виникає консолідація «валютного сегменту» ринку у великих банків, що призведе до перерозподілу клієнтів через погіршення умов доступу клієнтів до послуг із забезпечення розрахунків в іноземній валюті та зменшення конкуренції на ринку.

"Іншим рішенням було б покладення функцій відкриття ЛОРО-рахунків та проведення розрахунків невеликих українських банків в іноземних валютах на державні банки, але виникає додаткове навантаження у вигляді контролю за цими операціями. Іноземні банки захочуть мати гарантії, що транзакції, які будуть проводитись, проходитимуть відповідний фінансовий моніторинг та усі процедури комплаєнсу", - додає Олена Коробкова.

Впродовж 90-х років минулого століття функції відкриття ЛОРО-рахунків та проведення розрахунків невеликих українських банків в іноземних валютах було покладено на НБУ, але в сьогоднішніх реаліях це недоцільно.

"Я переконана, що одним з найбільш правильних рішень є внесення змін до Постанови НБУ № 118 з метою зняття обмеження щодо відкриття коррахунків у валюті 1-ї групи класифікатора НБУ у країнах з нацвалютою іншої групи. Саме це дозволить розширити коло потенційних партнерів невеликих українських банків. То ж чекаємо на рішення ринку завтра", - роезюмувала виконавчий директор НАБУ.