В Українському кризовому медіа-центрі відбувся пресбрифінг щодо закону про заборону кредиторам взаємодіяти з військовослужбовцями

Голова Ради НАБУ Олена Коробкова разом із народним депутатом Ольгою Василевською-Смаглюк і очільницею Управління захисту прав споживачів НБУ Ольгою Лобайчук виступили на брифінгу, присвяченому закону щодо заборони кредиторам взаємодіяти з військовослужбовцями та їхніми близькими.

Пані Олена зазначила, що мета закону про заборону небажаного спілкування з військовими та членами їхніх сімей щодо стягнення боргів — благородна і правильна.

Законопроєкт повинен зняти з військовослужбовців, які боронять Україну, та членів їхніх сімей тягар небажаного спілкування з кредиторами та колекторами щодо погашення прострочених кредитів. Для цього законопроєкт передбачає право позичальника безпосередньо або через своїх близьких відмовитися від такого спілкування протягом воєнного стану і 90 днів після його завершення.

Зробити це можна, звернувшись до установи, яка надавала кредит.

Також пані Олена зазначила, що банкіри підтримують ініціативу влади та йдуть назустріч, попри ті виклики, які сьогодні долає система.

Приміром, у березні-травні обсяг непрацюючих кредитів (NPL) зріс на 12,4 млрд грн (1,1 в. п.) – до 27,6% станом на 1 червня. Водночас очікується, що надалі якість кредитного портфеля погіршуватиметься, з огляду на війну.

Тому банківська спільнота також вдячна авторам законопроєкту та Нацбанку за можливість долучитися до роботи над ним майже від самого початку. Це допомогло підготувати більш точний і виважений документ. Зокрема, в прийнятій у другому читанні редакції законопроєкт зменшує можливості необґрунтованого ухилення позичальника від спілкування з кредитором.

Законопроєкт також зберігає певні можливості комунікації з представниками позичальників, які належать до захищених категорій, а ще передбачає можливості відновлення комунікації в певних випадках. Це важливо, адже дозволятиме кредиторам пропонувати вирішення проблемних питань, зокрема щодо реструктуризації кредитів і прощення частини заборгованості, що зрештою полегшить подальше врегулювання проблемних боргів після завершення війни.

Варто зазначити, що законопроєкт містить ще одну дуже важливу новацію, яка допоможе розблокувати кредитування військових. Річ у тім, що в Україні ще у 2014 році було запроваджено фактичну заборону нараховувати відсотки за кредитами військовослужбовцям. Через це банки вже доволі давно не кредитують, принаймні масово, військових.

«Причина проста — ми кредитуємо за рахунок залучених коштів, депозитів, і аби ці депозити повертати та сплачувати за ними відсотки, нам потрібно, аби повертали кредити та сплачували відсотки за цими кредитами. Прийнятий закон уточнює, що тепер зазначена заборона не поширюється на кредити на придбання житла або авто. На мою думку, це надважлива новина як для військових, так і для банків. Адже для перших відновлюється фактична можливість кредитуватися, а для других у кредитуванні військових знову з’являється економічний сенс», – пояснила Олена Коробкова.

Водночас банки сподіваються, що невдовзі вдасться повернутися до питань захисту прав кредиторів. Адже, окрім переформатування ставлення до обслуговування кредитів, банківській системі вкрай необхідна якісна судова реформа, а також можливість врегулювання безспірних боргів у позасудовий спосіб.