Вдячні Національному банку за оперативну реакцію на запити нашої спільноти й послаблення низки заборон на операції в іноземній валюті!

Зокрема, з 1 березня передбачено можливість використання платіжних карток за кордоном для розрахунків та отримання готівки.

Водночас наголошуємо, що НБУ від моменту впровадження воєнного стану не вводив жодних обмежень на безготівкові розрахунки, у тому числі за кордоном.

Крім того, Національний банк замість повної заборони на видачу готівкових коштів з рахунку клієнта в іноземній валюті встановив обмеження обсягом до 30 тис. грн на день та визначив два виключення для цього обмеження.

НБУ також розширив перелік обмежень, що стосуються Росії та Білорусі, заборонивши:

• зараховувати кошти на рахунки клієнтів-фізосіб за переказами, ініційованими з використанням електронних платіжних засобів, емітованих учасниками міжнародних платіжних систем, що здійснюють свою діяльність на території РФ та РБ;
  • приймати в Україні електронні платіжні засоби (включаючи перекази, здійснення розрахунків та видачу готівки), емітовані учасниками відповідних міжнародних платіжних систем.

Додатково НБУ унормував інші питання, зокрема встановив рекомендації щодо здійснення інкасації банками. Одна з таких рекомендацій стосується проведення інкасації суб’єктів господарювання сфери роздрібної торгівлі, зокрема пропонується в першу чергу здійснювати інкасацію тих бізнес-суб'єктів, які безвідмовно приймають платіжні картки для оплати в усіх торгівельних мережах.

Також дозволено здійснювати продаж іноземної валюти небанківським фінансовим установам.

Куплена готівкова валюта небанківськими фінансовими установами протягом операційного дня, включаючи залишки купленої іноземної валюти в касах таких установ на момент прийняття цієї постанови, має бути зарахована на їх власні рахунки в банках не пізніше наступного робочого дня.

Подробиці: https://bank.gov.ua/ua/legislation/Resolution_01032022_30

Переможемо!