Верховна Рада підтримала створення і ведення кредитного реєстру НБУ

"Кредитний реєстр Національного банку – додатковий дієвий інструмент банківського нагляду для зменшення рівня кредитного ризику, забезпечення безпеки банківських операцій, захисту інтересів вкладників та інших кредиторів банку, а, отже, підвищення стабільності банківської системи в цілому та відновлення кредитування", – підкреслила заступник Голови НБУ Катерина Рожкова.

Прийнятий у другому читанні законопроект матиме позитивний ефект для макрофінансової стабільності держави. Так, створення та ведення державного кредитного реєстру центральним банком забезпечить ефективне функціонування системи обміну інформацією, яка є необхідною під час здійснення кредитування. Саме така система потрібна для здійснення ефективного банківського регулювання та нагляду, а також для належної оцінки банками ризиків під час здійснення кредитування та зниження частки проблемних кредитів.

Крім того, у ході ведення кредитного реєстру Національний банк зможе здійснювати моніторинг концентрації кредитного ризику, що відповідно посилить захист інтересів вкладників та інших кредиторів банків.

НБУ при створенні та веденні кредитного реєстру:

• використовуватиме інформацію кредитного реєстру для цілей фінансової стабільності
  • сприятиме управлінню банками кредитним ризиком
  • надаватиме банкам інформацію.

При цьому, до зобов’язань банків відноситимуться:

• надання інформації та регулярне її оновлення (поширюється також на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб)
  • використання інформації для оцінки кредитного ризику
  • повідомлення клієнта про те, що інформація про нього надаватиметься до кредитного реєстру.

У свою чергу кожен боржник банку:

• матиме право доступу до інформації, яка міститься про нього в кредитному реєстрі
  • може вимагати внесення змін до такої інформації у разі незгоди з її змістом.

Прес-центр НБУ