Верховна Рада України подовжила дію Закону «Про фінансову реструктуризацію» на три роки

Сьогодні, 19 вересня 2019 року, Верховна Рада прийняла законопроект № 1070 щодо вдосконалення процедури проведення фінансової реструктуризації.

Ця процедура затребувана як з боку бізнесу, так і з боку банківського сектора. Насамперед, реструктуризація допомагає корпоративним клієнтам істотно знизити боргове навантаження і зберегти свій бізнес. Крім того, в процедурі фінреструктуризації є можливість отримати нове фінансування для збереження і відновлення бізнесу.

Законом, серед іншого, скасовується необхідність попереднього отримання дозволу АМКУ на концентрацію при передачі кредитору права власності на майно боржника за рахунок задоволення вимог; забезпечується можливість спільного проведення процедури фінансової реструктуризації для кількох боржників, які є пов’язаними особами, але мають різних (неспільних) кредиторів та продовжується строк дії Закона України «Про фінансову реструктуризацію» ще на 3 роки.

Ефективність зазначеного механізму підтверджена цифрами: станом на сьогодні відкрито процедур фінансової реструктуризації обсягом 45 млрд грн, з яких успішно реструктуризовано заборгованості на суму 36,5 млрд грн, у процедурах реструктуризації знаходиться 8,5 млрд грн. Такі показники свідчать про ефективність фінансової реструктуризації як інструменту врегулювання проблемної заборгованості не лише для великих корпоративних кейсів, а для представників бізнесу середньої ланки.

«Для банківського сектора реструктуризація – це ефективний спосіб розчистити свої баланси і поліпшити свій фінансовий результат у майбутньому. Реструктуризація кредитів сприяє зменшенню NPL, відновленню кредитування, поліпшенню фінансової стабільності та розвитку реального сектора економіки», – прокоментувала рішення Верховної Ради Олена Коробкова, виконавчий директор Незалежної асоціації банків України.

Отже, банки та їхні клієнти ще протягом 3 років матимуть змогу використовувати дієвий механізм врегулювання проблемної заборгованості.