Відбулася зустріч банківської спільноти з керівництвом ФГВФО у форматі бізнес-сніданку

Предмет зустрічі – критичні для банків питання, що потребують опрацювання разом із регулятором.

У дискусії взяли участь Голова Ради НАБУ Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ Марія Колганова, директор-розпорядник ФГВФО Світлана Рекрут, заступники директора-розпорядника Ольга Білай і Віктор Новіков, а також – голови правління банків.

Результати:

Щодо розрахунку суми регуляторного збору банками до Фонду

Нагадаємо, попередньо банки повинні були зарезервувати доволі значущі суми зі своїх бюджетів для здійснення цього відрахування, адже не було чіткого алгоритму, за яким можна було б справедливо розрахувати суму вкладу кожного банку, спираючись на об’єктивні й однозначні критерії.

НАБУ доклала чимало зусиль, аби ФГВФО дослухався до пропозицій банківської спільноти та сформував чіткі ознаки щодо розрахунку суми регуляторного збору. Вдячні регулятору за конструктив і професіоналізм у вирішенні цього непростого питання!

Щодо запровадження Фондом дистанційної форми проведення перевірок

НАБУ і ФГВФО домовилися про формат здійснення дистанційних перевірок. Таких домовленостей було досягнуто у зв'язку з поширенням пандемії COVID-19 і реаліями, в яких відтепер вимушені працювати і банки, і регулятори.

Також ФГВФО презентував інструмент, що допоможе працюючим банкам купувати та використовувати активи непрацюючих банків.

Такий підхід буде загалом ефективним і вигідним для ринку та банківської системи. Приміром, є меблі, що слугували для банків, які в кризові часи припинили свою діяльність. Ці меблі наразі просто «простоюють», не приносячи жодної користі ні економіці, ні суспільству. Завдяки розробці регулятора, такі активи буде внесено до єдиного відкритого реєстру. Чинні банки, які зараз функціонують, зможуть купувати такі речі на конкурсних умовах.

Буде змога обрати й інші опції «лотів», меблями пропозиція не обмежиться. Вважаємо таку ініціативу цінним напрацюванням і вітаємо її впровадження!

Питання, над якими продовжуємо працювати:

Щодо закону 1588-IX про вдосконалення механізмів виведення банків із ринку та задоволення вимог кредиторів банків

НАБУ ініціює вдосконалення деяких норм закону 1588-IX й активно веде діалог із ФГВФО про формування більш чітких ознак, за якими Фонд визначатиме, які рішення чи правочини призвели до неплатоспроможності банку.

На думку банківської спільноти, низка питань потребує доопрацювання через їх можливе неоднозначне тлумачення, що створює ризики для співробітників, які зараз ухвалюють рішення щодо затвердження умов договору на проведення операції з клієнтом.

Щодо законопроєкту 2272 про вдосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб та управління проблемною заборгованістю державних банків

Банківська спільнота наполягає на удосконаленні запропонованого в законопроєкті регулювання та надіслала свої пропозиції Фонду.

Зокрема, наполягаємо, аби в законі було чітко визначено, що мораторій на проведення розрахунків банком у період тимчасової адміністрації не поширюється на розрахунки з платіжними операціями та прямими учасниками міжнародних платіжних систем.

Щодо законопроєкту 5542-1 про забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб

НАБУ всіляко підтримувала ініціативу підвищення рівня захисту прав вкладників і брала активну участь у розробленні законопроєкту. Зокрема, документ передбачає збільшення гарантованої суми відшкодування коштів за вкладами з 400 000 грн до 600 000 гривень.

Ця зустріч підтвердила, що ФГВФО прагне бути партнером для банків, а отже, відкритий до конструктивного діалогу щодо всіх питань, що непокоять банківську спільноту. Дякуємо та спільно й продуктивно працюємо далі!

НАБУ вдячна всім, хто долучився до дискусії: Конкорд Банк, Таскомбанк, Індустріалбанк, Банк Кредит Дніпро , АТ «Укрексімбанк», Правекс Банк, Банк Альянс, Укргазбанк, Юнекс Банк, ПриватБанк, Альфа-Банк, Raiffeisen Bank, ПУМБ , Агропросперіс Банк, ОТП Банк, Банк Січ, Креді Агріколь Банк та інші.

Фотозвіт можна переглянути тут: https://www.facebook.com/129159084088135/posts/1538075629863133/?d=n