ВВП у ІІ кварталі зріс лише на 5,4%. За оперативною оцінкою Державної служби статистики, реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) у ІІ кварталі 2021 року збільшився на 5,4% р/р. Незважаючи на суттєвий показник зростання, це є дуже слабкий результат на тлі слабкої бази порівняння. Наприклад, реальний ВВП Євросоюзу в ІІ кварталі зріс на 13,2% р/р, США – на 12,2% р/р, Росії – на 10,2% р/р. Певні провідні економіки світу та сусіди України вже вийшли на докоронавірусний рівень, проте Україна за показником ВВП залишається досі суттєво нижчою за нього. Цікаво, що за багатьма економічними показниками вимір стану української економіки є помітно кращим, ніж за ВВП. Докладну розбивку ВВП за ІІ квартал 2021 року буде оприлюднено лише 20 вересня, тож причини такого слабкого результату ще місяць залишатимуться темою для висування гіпотез. Варто зазначити, що нижчий показник зростання реального ВВП буде зафіксовано у 2021 році, то меншим буде платіж за ВВП-варантами (VRI) України у травні 2023 року.