ВВП у ІІІ кварталі перевершив очікування, проте висока невизначеність зберігається. Згідно попередньої оцінки Державної служби статистики, темп скорочення реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України в ІІІ кварталі 2022 року сповільнився до 30,8% р/р. Хоча певна консолідація економічної активності в цей період і була очікуваною (поміж іншого – завдяки частковому відновленню аграрного експорту), оприлюднена оцінка перевершила сподівання. Наприклад, у жовтневому “Інфляційному звіті” Національний банк України (НБУ) оцінював спад реального ВВП у ІІІ кварталі у 34,4% р/р. Водночас цілком імовірно, що позитивний статистичний сюрприз ІІІ кварталу не призведе до покращення економічних прогнозів, адже недавні ворожі обстріли енергетичної інфраструктури завдали додаткового негативного впливу на економічну активність. Наразі прогнози зниження реального ВВП за підсумками 2022 року групуються навколо показника 33%. Щодо 2023 року, невизначеність дуже висока: прогнози зміни реального ВВП варіюються від спаду на 5% до зростання на 10%.