ВВП

ВВП України зріс на 2,3% в 2016 році і показав максимальне зростання з 2011 року. Основний драйвер зростання ВВП - нарощування підприємствами інвестицій, що додали до ВВП +6,1 п.п. Незважаючи на історичний рекордний внесок інвестицій в зростання ВВП, частка валового нагромадження основного капіталу у ВВП в 2016 році склала 15,1% (краще ніж 13,5% в 2015 році і 14,1% в 2014 році), при тому що для проведення модернізації підприємств і закладання фундаменту для зростання ВВП в майбутньому доля валового нагромадження основного капіталу у ВВП повинна становити як мінімум 17-20% (в 2004-2008 Середньорічний показник склав 23,7%). Так як компанії увелічівали інвестиції в основному за рахунок зростання імпорту товарів і послуг (обсяг імпорту зріс на 8,4%), негативний внесок зовнішньоторговельного сальдо в динаміку ВВП склав -4,5 п.п. Третій рік поспіль негативний внесок в динаміку ВВП показує споживання домашніх господарств (-0,2 п.п. у 2016 році у порівнянні з -11 п.п. у 2015 році), хоча як правило споживання домашніх господарств виступали ключовим драйвером зростання ВВП в 2011-2013 рр. На тлі зростання витрат з бюджету позитивний внесок споживання країни в динаміку ВВП склав 0,9 п.п. після трьох років негативного внеску. Незважаючи на максимальне за останні 5 років зростання, обсяг ВВП зараз знаходиться на рівні 2014 року після зниження на 15,8% в 2014-2015 рр.