Звітність в форматі XML: питання накладання ЕЦП

13.08.2018 Незалежна Асоціація банків України організувала і провела робочу зустріч представників банків з працівниками Департаменту статистичної звітності Національного банку України.

На заході банкіри ще раз розглянули та обговорили тему щодо особливостей  використання електронного підпису (далі – ЕЦП) уповноваженої особи з переліку осіб керівного складу банківської установи.

Банківська спільнота вважає, що практична реалізація вимог п.21 Правил  надто складна  та неефективна.

Представники банків доводили, що визначений Правилами перелік уповноважених осіб з підписання ЕЦП статистичної звітності з числа керівного складу банку є недоцільним, оскільки суперечить основному функціоналу керівників та опосередковано дублюється законодавчими нормами з підписання фінансової звітності.  Це свідчить про те, що повноваження стосовно особистого підписання електронним підписом статистичної звітності повинні бути передані керівникам підрозділів, що безпосередньо забезпечують формування та контроль достовірності її даних.

Сьогодні підписання податкової звітності в електронному вигляді урегульовано Державною фіскальною службою України – шляхом запровадження електронного сервісу управління ЕЦП. Це надає можливість керівнику вносити до системи подання документів в електронному вигляді інформацію щодо сертифікатів відповідальних осіб, яким надано повноваження її підписання з правом підпису керівника, головного бухгалтера та печатки банку.

Під час жвавої дискусії учасники наради розглянули питання банківської безпеки при накладанні  ЕЦП за допомогою девайсів, якими користуються керівники поза банком та форми та строки повідомлення банків про зміну або заміну Довідників.

Представники банків та регулятор обмінялися думками щодо оптимізації  процесу  використання  ЕЦП уповноваженої особи з переліку осіб керівного складу банку.

За результатом зустрічі ухвалили звернутися до регулятора з проханнями:

• отримати рекомендації щодо підпису щомісячних та щоквартальних форм звітності ;
  • отримати допомогу від Департаменту статистики для встановлення відповідальних за ту чи іншу форму звітності в НБУ.

Комітет з питань оподаткування НАБУ висловлює подяку активним участникам обговорення: АТ «Укргазбанк», ПАТ «Альфабанк», АТ «Правекс», АТ «Кредит Дніпро» , ПАТ «Мега банк», АТ «Райффайзен Банк Аваль» за активну професійну позицію та участь у заході.